Євро падає перед зустріччю міністрів фінансів ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро падає перед зустріччю міністрів фінансів ЄС

Валюта
925
Євро знижується до долара на хвилі побоювань з приводу боргової кризи в Європі, нові механізми боротьби з якою обговорять цього тижня міністри фінансів країн ЄС, повідомляє агентство Bloomberg.
Курс європейської валюти знизився на 8 годину МСК до $1,3337 у порівнянні з $1,3388 у п'ятницю на закритті в Нью-Йорку.
Міністри фінансів ЄС у понеділок проводять зустріч у Брюсселі, де почнуть роботу над новим механізмом роботи європейської системи антикризової підтримки.
Зокрема, обговорюється питання про розширення функцій і про збільшення обсягу європейського фонду фінансової допомоги (European Financial Stability Facility), зміцнення фінансової дисципліни в єврозоні. При цьому, незважаючи на опозицію з боку деяких політиків, Німеччина в цілому схиляється до необхідності таких заходів.
Глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу в минулу середу сказав, що підтримує ідею підвищення ролі "фонду порятунку". Міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле сказав того ж дня журналістам, що члени ЄС працюють над комплексним планом заходів з подолання боргової кризи.
Фонд, писала FT, згідно з пропозиціями, що обговорюються, може отримати можливості щодо купівлі облігацій країн-членів на вторинному ринку, а також з надання короткострокових кредитів для подолання кризи ліквідності.
Аукціон з розміщення португальських облігацій, що відбувся минулого тижня, виявився успішним, прибутковість паперів була нижчою від очікувань. Тим не менш, вона все ще близька до рівня, який багато економістів вважають нестійким у середньостроковій перспективі. Таким чином, сценарій, при якому Португалія буде змушена звернутися по фінансову допомогу ЄС, як і раніше, не виключений.
Нинішній розмір європейського фонду - 440 млрд євро - являє собою обсяг гарантій, який можуть надати у разі необхідності всі країни єврозони. Проте фактичний максимальний обсяг кредитів, який може бути виділений через цей механізм, реально менший - не більше 340 млрд євро, а з урахуванням того, що не всі країни зможуть взяти участь у фінансуванні - ще менший.
Курс євро до долара зріс на минулому тижні на 3,7%, на рекордну за останні 4 місяці величину. Цьому сприяли несприятливі дані про економіку США, зокрема, зниження рівня споживчої довіри, повільніше (всього 0,6% у грудні), ніж очікувалося, зростання обороту роздрібної торгівлі, збільшення числа первинних заявок на одержання допомоги з безробіття.
У той же час європейську валюту підтримали вдалі аукціони з розміщення держоблігацій Португалії, Іспанії, Італії, а також повідомлення про підготовку Євросоюзом антикризових заходів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас