Світ повертається до стабільного зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ повертається до стабільного зростання

Казна та Політика
4477
Згідно з новою доповіддю Світового банку "Глобальні економічні перспективи на 2011 р.", темпи зростання світової економіки сповільняться з 3,9% в 2010 р. до 3,3% в 2011 р., а потім збільшаться до 3,6% в 2012 р.
Приблизно половину світового економічного зростання забезпечать країни, що розвиваються, економіки яких будуть зростати значно швидше в порівнянні з розвиненими. Економіка країн, що розвиваються, збільшиться за підсумками 2010 р на 7%., в 2011 р. - на 6%, а в 2012 р. - на 6,1%. При цьому в країнах з високим доходом в 2010 р. економічне зростання складе 2,8%, в 2011 р. - 2,4%, а в 2012 р. - 2,7%.
Автори доповіді Світового банку відзначають, що в більшості країн, що розвиваються, ВВП знову вийшов на рівні, які спостерігалися б за відсутності циклу спаду-підйому. У більшості країн з низьким доходом в 2010 р. спостерігалося зростання торгівлі, а ВВП цих країн збільшився за 2010 р. на 5,3%.
Цьому сприяло підвищення цін на біржові товари і, меншою мірою, зростання грошових переказів і туризму. "Світова економіка буде зростати, тому що буде зростати попит в країнах, що розвиваються. Однак проблеми у фінансовому секторі в деяких країнах з високим рівнем доходу на душу населення досі створюють загрозу зростанню економіки і вимагають термінових заходів", - говорить головний економіст Світового банку Джастін Їфу.
Країни, що розвиваються, залучають дедалі більше грошей. Так, у 2010 р. різко збільшився чистий приплив міжнародного акціонерного та облігаційного капіталу в країни, що розвиваються - він зріс на 42% і 30% відповідно. Обсяги прямих іноземних інвестицій в країни збільшилися за 2010 р. не так значно - на 16% - і вийшли на рівень $410 млрд. після зниження на 40% в 2009 р. У банку стверджують, що це пожвавлення в значною мірою пояснюється перш за все зростанням інвестицій з країн Азії. Експерти Світового банку також попереджають про ризик відтоку капіталу з країн з низькою обліковою ставкою в країни з високою ставкою, що позначається на курсах валют.
У Китаї, найбільшій економіці світу, в 2011 р. зростання ВВП складе 8,7%, а в 2012 р. -8,4%. В Індії в 2011 і 2012 рр. економічне зростання складе 8,4% і 8,7% відповідно, в Бразилії 4,3-4,4%, в Росії - 4-4,2%.
Намічене сповільнення зростання економіки Китаю аналітики Світового банку пов'язують із заходами, до яких вдалася влада КНР у боротьбі з інфляцією та зростанням цін на житло і продовольство. Так, у листопаді інфляція в Китаї досягла дворічного максимуму в розмірі 5,1%, після чого влада країни двічі підвищила відсоткові ставки й посилила інвестиційні правила, щоб не дозволити інфляції чинити негативний вплив на економіку.
Хоча стабільне зростання прогнозується до кінця 2012 р., оздоровлення економіки в низці країн з ринком, що формується, у Європі та Азії і деяких країнах з високим доходом залишається неміцним. Банк попереджає, що висока заборгованість домашніх господарств, безробіття і слабкість житлового та банківського секторів можуть стати гальмом для економічного підйому, якщо уряди не приймуть заходів для виправлення ситуації.
Світовий банк стурбований зростанням цін на енергоносії та на продовольство. "Якщо світові ціни будуть продовжувати зростати, то постане питання про їх доступність і про те, який вплив це матиме на найбідніші верстви населення", - говорить директор з питань перспектив розвитку Світового банку Ханс Тіммер.
"Збільшення цін на найважливіші продукти харчування, що виражається двозначними числами, в останні кілька місяців лягає додатковим тягарем на домашні господарства в країнах, які вже і без того потерпають від бідності й недоїдання.
Більше того, у випадку подальшого підвищення світових цін на продовольчі товари поряд з цінами на інші найважливіші біржові товари не можна буде виключити повторення ситуації 2008 р.", - попереджає керівник з питань глобальної макроекономіки в групі з перспектив розвитку Світового банку Ендрю Бернс.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас