З-під моніторингу в голови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З-під моніторингу в голови

Казна та Політика
292
Але наша країна досі залишається під моніторингом Парламентської асамблеї Ради Європи. Українське керівництво вважає, що кращий спосіб домогтися повноцінного головування - виконати всі взяті зобов'язання перед цією міжнародною організацією.
"Нам необхідно в найкоротші терміни зробити все належне для припинення моніторингу України. А без виконання зобов'язань це неможливо", - сказав президент Віктор Янукович у рамках засідання Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права.
За його словами, українська сторона досі не виконала частини зобов'язань перед організацією, які взяла на себе ще у 1996 р. Зокрема, протягом одного року після вступу до Ради Європи прийняти закон про професійну асоціацію адвокатів, прийняти протягом року після вступу до РЄ новий Кримінально-процесуальний кодекс. Крім того, за словами президента, Україна не виконала зобов'язання щодо зміни ролі та функції Генпрокуратури. "Останнім часом ми, безумовно, істотно просунулися в напрямі реформування судової системи, але цей процес не завершений. Ми будемо і далі вдосконалити відповідне законодавство, спираючись на оцінки експертів, фахівців і, безумовно, висновків Венеціанської комісії", - підкреслив Віктор Янукович.
На цьому тижні глава держави своїм указом вже затвердив План заходів із виконання обов'язків та зобов'язань Україною, що випливають із членства в РЄ. Документ зобов'язує Мін'юст та інші профільні міністерства розробити концепцію реформування правоохоронних органів протягом року після прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу (КПК). З урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії Мін'юсту в цей же термін необхідно підготувати зміни до закону "Про прокуратуру", а також протягом року після прийняття нового КПК потрібно подати пропозиції на внесення змін до закону "Про Службу безпеки України". Крім того, в документі наголошується на необхідності завершення реформування пенітенціарної системи, гуманізації кримінального законодавства та системи виконання покарань. До 1 серпня 2013 р. необхідно розробити законопроект про внесення змін до закону "Про політичні партії України" в тому, що стосується їх фінансування.
"Я не пригадую, щоб країна, яка керує в РЄ, перебувала під моніторингом. Було б абсолютно неприйнятно, щоб діяв такий моніторинг щодо України. Тому логічно, що чинна влада буде робити все, щоб його зняти. Хоча моніторинг не забороняється регулюючими документами РЄ", - сказав заступник гендиректора Центру Разумкова Валерій Чалий.
Експерт підкреслив: завдання, поставлені в Плані заходів із виконання обов'язків та зобов'язань України перед РЄ, в багатьох випадках не відповідають реальному стану справ у країні. Але навіть у разі виконання указу президента, вважає Чалий, є спільні вимоги і принципи, "які часто повторювалися для України у відповідних документах, резолюціях РЄ та інших європейських інституцій", дотримання яких - під питанням. "Тенденції, які відбуваються у внутрішній політиці України, в тому числі реальні якщо не згортання, то зупинка розвитку демократичних процесів, не будуть додатковим чинником для зняття моніторингу. Хоча якщо моніторинг залишиться, це буде безпрецедентним фактом і спричинить великі проблеми для успішності головування України в РЄ", - додав він.
У свою чергу політолог Олександр Палій вважає, що перспективи зняття моніторингу з України найближчим часом не існує. "Навпаки є серйозні загрози погіршення відносин України з Європою та європейськими інституціями, які сповідують демократичні цінності. Влада веде себе досить ірраціонально, свої комплекси і страхи, які вона отримала під час Майдану, відшкодовує на невинному народі й опозиції. Очевидно, що в Україні почалися масові політичні репресії, є тиск на ЗМІ, існує використання кримінальних інститутів в політичних цілях, монополізація судової системи і відсутність її незалежності", - сказав "i" експерт. За його словами, всі декларації влади щодо цього, швидше за все, залишаться "благими намірами і словоблуддям".
"Ми багато років захищали політичні права, забувши про цивільні. Ті, нехай не фундаментальні, але досить значні перемоги, які влада продемонструвала на місцевих виборах, були здобуті за рахунок того, що Партія регіонів, може і не усвідомлено, а інтуїтивно, увійшла в тренд захисту цивільних прав", - сказав політолог Дмитро Видрін. Він вважає, що це оцінять у Європі.
А поки в рейтингу американської правозахисної організації Freedom Hause Україна перейшла з категорії вільних країн у категорію "частково вільних". Позиція офіційних структур Європи стає дедалі однозначнішою - Чехія надала політичний притулок екс-міністру економіки в уряді Юлії Тимошенко Богдану Данилишину.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас