Банкірам дозволили не враховувати "погані" борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірам дозволили не враховувати "погані" борги

Казна та Політика
1297
Про це регулятор повідомив банкам у листі № 40-511/66-334. Відповідні зміни до порядку формування і використання резервів (постанова НБУ № 279 від 6 липня 2000 р.) внесено постановою № 593 від 31 грудня 2010 р. Щоправда, поки нормативний акт не зареєстрований в Міністерстві юстиції.
Нагадаємо, постановою № 328 від 3 червня 2009 р. регулятор надавав банкам право здійснювати оцінку фінансового стану позичальників без урахування факту реструктуризації. Норма діяла до 1 січня 2011
Своє нинішнє рішення НБУ пояснює необхідністю створення сприятливих умов для виконання позичальниками зобов'язань за реструктуризованими кредитами, а також для своєчасного виконання банками зобов'язань перед вкладниками і кредиторами. Правда, учасники ринку знаходять інше пояснення ініціативи Нацбанку - зменшення резервів, до якого має привести дане рішення НБУ, автоматично означає збільшення податкових відрахувань. "Всі останні рішення НБУ направлені на одне - зібрати більше грошей у бюджет", - характеризує останні документи Нацбанку один з учасників ринку. Втім, деякі банкіри бачать в останньому рішенні і більш позитивні сторони.
Так, коментуючи цей документ, заступник директора департаменту роздрібного бізнесу Ощадбанку Олександр Нестеренко зазначив, що в результаті банки отримають можливість формувати резерви з урахуванням підвищення категорії позичальників при реструктуризації, тобто в меншому обсязі.
Про це ж говорить віце-президент "VAB Банку" Олена Домуз. За її словами, дана ініціатива НБУ надає можливість підвищити категорію заборгованості клієнтів, що обслуговують борги без прострочень протягом шести місяців, і таким чином знизити суму обов'язкових страхових резервів за такими кредитами.
На думку заступника голови правління Ощадбанку Росії в Україні Марини Бикової, розформування резервів може прискорити процес оздоровлення фінансової галузі та підвищити показники прибутку банків, що, у свою чергу, дозволить збільшити надходження до бюджету і вивільнити заморожений капітал для активних операцій.
Про додаткові надходження податків до бюджету та поліпшення ліквідності банків як наслідку впровадження зазначеної постанови НБУ говорить і аналітик інвестиційно-консалтингової компанії "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач.
На думку першого заступника голови правління банку "Хрещатик" Андрія Семенова, ініціатива Нацбанку "змусить" банки ще більше коштів тримати в резервах. Дійсно, говорить експерт, протягом останнього року спостерігається тенденція до поліпшення ситуації в економіці та фінансовому секторі, проте без належної уваги залишається серйозна проблема - банки виходять з кризи з дуже важким "осадом" у вигляді проблемних кредитів. Цю проблему, упевнений фінансист, банкам доведеться ще досить довго вирішувати. "Це питання не одного дня. І під цей осад банкам треба весь цей час тримати резерви. А з цією ініціативою Нацбанку - ще більше резервів", - нарікає банкір.
Більшість учасників ринку та експертів погоджуються в тому, що ця ініціатива регулятора не гарантує перспективи зростання банківських активів. "Оцінити потенційні зміни обсягів банківських резервів поки важко, але, швидше за все, вплив буде не дуже істотним, оскільки ця можливість вже була використана в 2009-2010 рр.. за реструктуризованими кредитами, де загальний термін пролонгації не перевищував два роки (згідно з постановою № 328 від 03.06.2009 р., втратив чинність з 01.01.2011 р.) ", - відзначає Олена Домуз. Відповідно, вважає вона, перспектива зростання банківських активів завдяки цій ініціативі можлива лише побічно, виходячи з незначного скорочення суми обов'язкових резервів.
А ось на думку Марини Бикової, вирішення проблеми з резервами забезпечить істотний приріст активів банківської системи України. Проте, розраховувати на позитивні тенденції в найближчій перспективі не варто, впевнена фінансист. "По-перше, технічно процедура перерахунку та списання зайвих обсягів резервів займе від декількох місяців до декількох років, по-друге, не всі банки сформували резерви в повному обсязі і, швидше за все, будуть доформувати їх протягом цього року", - говорить вона .
Не вирішить постанова НБУ й проблему "поганих" кредитів, вважають опитані "і" банкіри. "По суті, - говорить керівник аналітичного підрозділу групи компаній" Інвестиційний капітал Україна "Олександр Вальчишен, - проблему ця постанова не вирішує".
"Грамотно проведена реструктуризація - один з найдієвіших способів недопущення виникнення" поганого "боргу", - упевнений Андрій Семенов з банку "Хрещатик". З набуттям чинності постанови НБУ можливості у виборі інструментів для вирішення проблеми "поганих" кредитів звужуються.
"Проблему поганих боргів це рішення безпосередньо не зачіпає, але створює можливість для більш реальної оцінки обсягів проблемних портфелів і формування резервів під проблемну заборгованість там, де вони дійсно необхідні", - додає Марина Бикова.
Не впевнені експерти також у тому, що ця постанова регулятора дозволить банкам відчутно знизити відсоткові ставки за кредитами. "Для відчутного зниження ставок кредитування та залучення депозитів необхідно впливати на зниження країнових ризиків і підвищення інвестиційної привабливості України", - впевнена Марина Бикова. Втім, деякі експерти вважають, що навіть формальне скорочення відсотка "поганих" кредитів у портфелях банків може здешевити запозичення для певних банків - все залежить від домовленостей конкретного фінустанови з конкретним кредитором. "За логікою банк з меншими резервами під погані кредити є менш ризиковим, а відповідно, зовнішня позика для нього повинна бути дешевшою. Але не всі кредитори враховують цей факт", - говорять учасники ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас