Російські чиновники-хабарники зможуть вибирати між штрафом і в'язницею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські чиновники-хабарники зможуть вибирати між штрафом і в'язницею

Казна та Політика
375
Новий тип покарання для чиновників-хабарників - штраф, кратний сумі хабара, - передбачений антикорупційним пакетом, підготовленим адміністрацією президента Росії. Серед нововведень також покарання за посередництво в хабарі і можливість розслідування корупційних злочинів за межами країни.
Згідно з новим законом, за чотирма статтями КК РФ, пов'язаних з дачею хабара, буде введений штраф, кратний її сумі. Так, наприклад, з чиновників, викритих у хабарі, будуть стягувати 60-80-кратно, позбавляючи його на три роки права обіймати посаду, або 50-кратно, але з позбавленням волі на 5-10 років. А за хабарі в особливо великому розмірі - понад 1 млн рублів - вводиться 80-100-кратний штраф - або 70-кратний, але з позбавленням волі на 8-15 років. При цьому разовий штраф не може бути більше 300 млн рублів.
Також в КК РФ вводиться новий склад злочину - посередництво при отриманні хабара. Це не тільки передача грошей, але і сприяння в досягненні домовленості про це. Посереднику загрожуватиме або 20-90-кратний штраф з позбавленням права обіймати певні посади, або позбавлення волі на термін до семи років і штраф.
Крім того, переслідуватися за російським законом будуть ті, хто помічений у дачі або одержанні хабара за кордоном. Для цього Генпрокуратура, Верховний і Вищий арбітражний суди РФ, а також Мін'юст, МВС, ФСБ і ФСКН отримають право самостійно направляти запити своїм іноземним колегам. Відомства зможуть запитувати особисті дані та відомості про місцезнаходження осіб, які їх цікавлять, документи та інші речові докази, відомості про фактичні обставини вчиненого правопорушення і навіть викликати свідків чи потерпілих до Росії.
Відзначимо, що підприємців, які повідомили про спробу підкупу, і посередників, які допомагали в розкритті злочину, передбачається звільняти від відповідальності.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас