Кон'юнктура проти нас — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кон'юнктура проти нас

Енергетика
815
"Газпром експорт" очікує на відновлення попиту на газ в Європі якщо не в 2011-му, то в 2012 р., повідомив начальник управління структурування контрактів та ціноутворення ТОВ "Газпром експорт" Сергій Комлєв в інтерв'ю корпоративному журналу російської монополії, яке було опубліковане вчора. "Провідні світові консалтингові компанії одностайні в питанні про терміни відновлення попиту на газ у Європі, який в 2009 р. впав на 6% в порівнянні з рекордним рівнем споживання в 2008 р. Відновлення попиту, на їхню думку, відбудеться якщо не в 2011-му, то у всякому разі в 2012 р.", - сказав він.
При цьому пан Комлєв зазначив, що в питанні про те, коли зникне надлишкова пропозицію газу, яка чинить тиск на спотові ціни в Європі, єдності думок немає. А "Газпром експорт" вважає, що європейський ринок збалансується не пізніше 2015 р.
Думку споживачів висловлює Міжнародне енергетичне агентство (МЕА), яке в листопаді минулого року озвучило точку зору, що дисбаланс між попитом і пропозицією збережеться до 2020 р. Експерти МЕА, оцінюючи дисбаланс як відношення попиту до готівкової потужності газопроводів і заводів з регазифікації, заявили, що глобальний пік перевищення попиту над пропозицією припаде на 2011 р., коли на спотові ціни будуть тиснути надлишкові 200 млрд. куб. м газу, що на 70 млрд. куб. м більше, ніж у кризовому 2009 р.
Несприятливою для виробників газу ситуацією вирішили скористатися споживачі цього виду палива в ЄС, щоб домогтися цінових поступок з боку "Газпрому". Уряд Миколи Азарова також не залишив без уваги цю тенденцію, і запропонував російській стороні переписати домовленості, які були узгоджені Москвою та Києвом на початку 2009 р. за підтримки екс-прем'єра Юлії Тимошенко та голови уряду Росії Володимира Путіна. Проте до цих пір будь-якого рішення, вигідного для Києва, в "Газпромі" не ухвалено. Російська сторона продовжує заявляти, що її влаштовують нині чинні угоди між "Газпромом" і "Нафтогазом".
Проте подібний розвиток ситуації не заважає Миколі Азарову розраховувати на можливість успішного результату газових переговорів з Кремлем. Він також сподівається на більш активну позицію Євросоюзу в цьому питанні.
В кінці минулого року прем'єр говорив про плани продовжити в 2011 р. переговори про зміну умов поставок російського газу в Україні. Він також визнав, що в 2010 р. не було знайдено достатніх аргументів, які змогли б переконати російське керівництво в доцільності перегляду "абсолютно нерівноправного угоди", яка була підписана в січні 2009 р.
Якщо і цього року переговори будуть безуспішними, то експерти прогнозують подальше збільшення ціни російського газу для України. Якщо в I кварталі цього року вона становить $ 264/тис. куб. м, то, на думку екс-уповноваженого президента України з питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, у II-III кварталах вона може зрости на 6,1% - до $ 280/тис. куб. м.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас