ВР ухвалила законопроект про доступ до публічної інформації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР ухвалила законопроект про доступ до публічної інформації

Казна та Політика
611
Верховна Рада України (ВР) 13 січня 2011 р. в ході ранкового засідання парламенту ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект "Про доступ до публічної інформації" (№ 2763 від 11.07.2008 р.), ініційований народним депутатом від фракції БЮТБ Андрієм Шевченком. Відповідний проект підтримали 408 народних депутатів.
Ухваленим актом встановлено, що "публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами і на будь-яких носіях інформація, яка була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством або яка перебуває у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим законом".
За законом, "публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом".
Законом встановлено також гарантії забезпечення права на доступ до публічної інформації. Згідно з документом, "право на доступ до публічної інформації гарантується: обов'язком розпорядників інформації надавати і оприлюднювати інформацію, крім випадків, передбачених законом; визначення розпорядником інформації спеціальних структурних підрозділів або посадових осіб, які організовують в установленому порядку доступ до публічної інформації, якою він володіє; максимальним спрощенням процедури подання запиту та отримання інформації; доступ до засідань колегіальних суб'єктів владних повноважень, крім випадків, передбачених законодавством; здійсненням парламентського, громадського та державного контролю за дотриманням прав на доступ до публічної інформації; юридичною відповідальністю за порушення законодавства про доступ до публічної інформації".
Також законом встановлено порядок доступу до інформації, що забезпечується шляхом: систематичного та оперативного оприлюднення інформації: в офіційних друкованих виданнях, на офіційних сайтах в мережі Інтернет, на інформаційних стендах; будь-яким іншим способом, надання інформації за запитами на інформацію.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас