Мінфіну вдалось взяти у борг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфіну вдалось взяти у борг

Казна та Політика
679
Вперше за два місяці Мінфін продав облігації внутрішньої держпозики на регулярному аукціоні
Мінфін нарешті продав ОВДП на регулярному аукціоні після двомісячної відсутності операцій через низьку прибутковість паперів. 11 січня відомство все-таки пішло на незначні поступки із прибутковості, внаслідок чого до держбюджету вдалось отримати168 млн. грн. В осяжному майбутньому експерти не чекають істотного зростання прибутковості ОВДП, проте не виключають незначних поступок з боку уряду.
Міністерство фінансів за результатами проведення останнього аукціону із розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до держбюджету 167,7 млн. грн. Зокрема, були продані 6-місячні облігації на номінальну суму в 75 млн. грн. із прибутковістю відсікання 7,0% (вище на 25 б.п. порівняно із двома місяцями раніше) і 9-місячні облігації на номінальну суму в 100 млн. грн. із прибутковістю 8% (вище на 100 б.п. , порівняно із двома місяцями раніше). Сукупний попит на держоблігації досяг тримісячного максимуму в 1,6 млрд. грн. Не дивлячись на те, що прибутковість ОВДП і цього разу була не дуже приваблива для дилерів, проте 3 фз 17 заявок із 6-місячних паперів і 2 із 16 заявок із 9-місячних ОВДП були задоволені. Як зазначає начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank (Україна) Олександр Печерицин, обсяг і кількість поданих заявок вказують на значний інтерес до ОВДП з боку приватних інвесторів, проте їх очікування переважно не співпадали з планами Мінфіну. Так, наприклад, незадоволені заявки на 9-місячні ОВДП містили пропозиції із прибутковості вище 8%, а максимальна з них - 10,25%.
Хоча покупцями паперів стали не лише держбанки, як завжди відбувається у випадках з держпаперами з низькою неринковою прибутковістю. "Середній обсяг поданої заявки, які подавалися на всі 3 аукціони, складає близько 33 млн. грн., середній обсяг задоволеної заявки - 35 млн. грн. Коли беруть участь держбанки, то середній обсяг заявки зазвичай набагато вищій", - коментує Олександр Частников, скарбник ДІК "Трійка Діалог Україна". Крім того, зроблені порівняно з попередніми аукціонами незначні поступки із прибутковості також можуть вказувати на присутність приватного інвестора серед покупців. Правда, в осяжному майбутньому експерти не чекають серйозного збільшення прибутковості ОВДП, не дивлячись на те, що в першому кварталі поточного року Мінфіну потрібно погасити 8 млрд. грн. із попередніх випусків. На даний момент банківська система має у своєму розпорядженні надлишкову ліквідність (залишки банків на кореспондентських рахунках за станом на 12 січня складали 21 млрд. грн.), а додаткові кошти від погашення Мінфіном попередніх випусків ОВДП лише змусять банки бути менш вимогливими до прибутковості держпаперів.
"Уряд зараз має досить коштів на бюджетних рахунках, тому може дозволити собі не підвищувати ставки. При цьому попит на ОВДП залишиться досить жвавим, оскільки частина коштів, отриманих від погашення попередніх випусків, знову повернеться у держпапери", - пояснює Олена Белан, головний економіст ДІК Dragon Capital..
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас