Берлін підтримує ідею зміцнення європейського фонду допомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Берлін підтримує ідею зміцнення європейського фонду допомоги

Казна та Політика
137
Уряд Німеччини підтримує пропозиції про розширення функцій і про збільшення обсягу європейського фонду фінансової допомоги (European Financial Stability Facility), повідомляє Financial Times з посиланням на інформовані джерела в Берліні та Брюсселі.
Реалізація таких пропозицій може бути частиною заходів, спрямованих на підвищення рівня координації економічної політики в єврозоні, і ці заходи можуть бути схвалені вже під час наступної зустрічі глав урядів ЄС у лютому, пише газета.
Глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу в середу сказав, що підтримує ідею підвищення ролі "фонду порятунку". Міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле сказав у середу журналістам, що члени ЄС працюють над комплексним планом заходів з подолання боргової кризи.
Фонд, пише FT, згідно з обговорюваними пропозиціями, може отримати можливості щодо купівлі облігацій країн-членів на вторинному ринку, а також з надання короткострокових кредитів для подолання кризи ліквідності. Офіційні високопоставлені особи при цьому кажуть, що негайної необхідності збільшувати обсяг фонду немає.
Проведений у середу аукціон з розміщення португальських облігацій виявився успішним, прибутковість паперів виявилася нижчою за очікування (6,716%). Тим не менш, вона все ще близька до рівня, який багато економістів вважають нестійким у середньостроковій перспективі. Таким чином, сценарій, за якого Португалія виявиться змушена звернутися за фінансовою допомогою ЄС, як і раніше не виключений.
The Wall Street Journal в середу повідомила, що уряди країн Євросоюзу розглядають пропозиції про значне збільшення обсягу створеного минулого року фонду допомоги. У той же час жодних домовленостей щодо збільшення фонду поки не досягнуто.
Сьогоднішній розмір фонду - 440 млрд євро - являє собою обсяг гарантій, який можуть надати у разі необхідності всі країни єврозони. Проте фактичний максимальний обсяг кредитів, який може бути виділений через цей механізм, реально менший - не більше 340 млрд євро, а з урахуванням того, що не всі країни можуть опинитися мати можливість взяти участь у фінансуванні - ще менший.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас