Банки набирають вагу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки набирають вагу

Казна та Політика
1157
За результатами 2010 р. загальні активи вітчизняної банківської системи (з урахуванням резервів та міжфіліальних оборотів банків) зросли на 8,8%, або на 88,2 млрд. грн., та сягнули 1 трлн. 90 млрд. 10 млн. грн.
Станом на 1 січня цього року структура загальних активів банків виглядала наступним чином: готівкові кошти, банківські метали та кошти в НБУ - 4,9%, залишки коштів на коррахунках, відкритих в інших банках, - 6,2%, кредитні операції - 69,3%, вкладення в цінні папери - 7,7%, дебіторська заборгованість - 1,9%, основні кошти та нематеріальні активи - 4%, нараховані доходи до отримання - 4,6%, інші активи - 1,4%, повідомляє Національний банк.
При цьому кошти населення в банках з точки зору строковості мають наступну структуру: 206,6 млрд. грн., або 76,3% від загальної суми, - строкові кошти і 64,1 млрд. грн., або 23,7%, - кошти до запиту.
На думку начальника відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк Україна" Олександра Печерицина, зростання активів в першу чергу пов'язане з активним кредитуванням державними банками державних компаній.
"При цьому обсяги кредитування приватного бізнесу протягом року залишалися практично незмінними на тлі неготовності банків відновлювати кредитування, а також високих ризиків, пов'язаних з кредитуванням бізнесу після фінансової кризи", - зазначає фінансист. Разом з тим, досить позитивна динаміка спостерігалася з середини 2010 р. по гривневих роздрібних кредитах, що свідчить, на думку експерта, про спроби банків відновити кредитування (особливо найбільш прибутковий його сегмент) і дає надію на більш активне зростання цього року.
Реалізацією великих корпоративних проектів пояснює зростання активів банківської системи й заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. "У зв'язку з обмеженими можливостями та потребами населення, а також сегменту малого та середнього бізнесу, в 2010 р. банки в основному видавали кредити великому бізнесу в певних галузях економіки - харчова промисловість, сільське господарство, підприємства паливно-енергетичного комплексу", - констатує експерт .
Серед причин зростання активів банкіри називають також купівлю фінустановами державних цінних паперів. "За нашими оцінками, однією з основних причин зростання активів банківської системи у 2010 р. стало різке збільшення обсягів вкладень у цінні папери (в першу чергу в держоблігації, а також ПДВ-облігації)", - каже начальник відділу аналізу та досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб. За даними НБУ, обсяг держоблігацій у портфелях банків за 2010 р. збільшився на 34 млрд. грн. Таким чином, говорить банкір, загальний обсяг вкладень в цінні папери (включаючно з депозитними сертифікатами НБУ) в 2010 р. збільшився більш ніж на 40 млрд. грн. (при тому, що чисті активи банківської системи зросли на 65 млрд. грн.).
Безумовно, сприяв зростанню активів і приріст кредитного портфеля банків (приблизно на 12-15 млрд. грн.), що навряд чи стало б можливим без зростання депозитного портфеля фінустанов, вважає директор фінансового департаменту "Ерсте Банку" Ганна Ліщенко.
Про активізацію кредитування говорить і голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков. При цьому, стверджує він, відсоток поганих кредитів у портфелях банків з часом зменшується: як внаслідок скорочення темпів зростання проблемної заборгованості та поступового її погашення, так і за рахунок видачі нових кредитів.
Цікавим є погляд на проблему президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменко. На його думку, зростання активів банківської системи минулого року має емісійну природу. "Саме гривневою емісією пояснюються активні вливання грошей в економіку, що зумовило зростання активів банківської системи", - стверджує експерт. Разом з тим, де-факто ніякого зростання активів у доларовому еквіваленті немає. За результатами року банківська система вийшла на рівень лише 2003 р. А обсяги кредитування юридичних осіб у доларовому еквіваленті взагалі зменшилися.
Серед незначних чинників зростання системи Олександр Охрименко відзначив також збільшення статутних фондів банків та часткове використання резервів фінустанов в активних операціях через лібералізацію відповідної політики Нацбанку.
У 2011 р., прогнозує експерт, політика вливання грошей в економіку буде продовжуватися, оскільки лише із закиданням економіки грошима можна вийти з кризи.
Про збільшення активів системи цього року говорять й інші опитані "і" банкіри. "Прогнозуючи цього року зростання активів, ми розраховуємо в першу чергу на корпоративних клієнтів, оскільки корпоративний сегмент швидше за інших виходить з кризи, і відповідно частка виданих таким клієнтам кредитів буде зростати", - запевняє Дмитро Зінков. А сегмент малого та середнього бізнесу, на його думку, швидше за все, пожвавиться лише в другому півріччі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас