Табачник заощадить на студентах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Табачник заощадить на студентах

Казна та Політика
2254
З 1 січня розпочато реєстрацію учасників зовнішнього незалежного тестування. І, як з'ясувалося через кілька днів, без "подарунку під ялинку" абітурієнти не обійшлися. Міносвіти хоче скоротити держзамовлення.
Правила - усьому голова
Зайво бурхлива вступна кампанія-2010 надовго запам'ятається не тільки її безпосереднім учасникам, а й стороннім спостерігачам. Відкориговані новим керівництвом Міністерства освіти і науки правила вступу, довгі черги і спроби штурмів приймальних комісій, продовження термінів прийому документів, якого вимагали як абітурієнти та їх батьки, так і керівництво країни, плутанина із зарахуванням на бюджет - один оберт скандалу слідував за іншим. Злегка віддихавшись після непростого літа чиновники від освіти пообіцяли, що наступного року кращим буде все: починаючи від самих тестів і закінчуючи організацією всього процесу.
Готуватися до вступу-2011 в Міністерстві дійсно вирішили з запасом часу. Так, після деякого обговорення правила майбутнього прийому до навчальних закладів були остаточно сформульовані і оприлюднені вже 29 жовтня 2010 (сам указ датований 19 жовтня). Велика частина нововведень-2010 міцно закріпилася на своїх позиціях. Щоправда, щодо обов'язкового повернення вступних іспитів мова так і не зайшла.
Головну роботу над помилками в Міністерстві, схоже, провели, визначаючись з необхідними термінами кампанії. Про двотижневий поспіх мова вже не йде: подавати документи (з правом електронної попередньої реєстрації) можна з 1 по 31 липня (але у випадку, коли мова йде про іспити і творчі конкурси абітурієнтам доведеться рухатися швидше). Саме ж тестування буде проходити з 2 по 24 червня. Випускники шкіл та всі бажаючі зможуть перевірити свої знання з 12 предметів (включаючи низку іноземних мов). Але надмірно захопитися цим процесом не вдасться - у 2011-му можна буде отримати тільки п'ять сертифікатів з різних предметів.
При вступі на кожну конкретну спеціальність у абітурієнтів будуть питати три сертифікати. З них неодмінним для вступу, як і раніше, є документ, що підтверджує результат тестування з української мови та літератури. При цьому, якщо раніше вибір інших предметів залишався за вузом і майбутніми студентами, то зараз МОН додатково рекомендує, з кого і що питати: причому, надавати сертифікат з одного із запропонованих предметів обов'язково (який саме буде "профільним" - вирішувати вузам) , а з іншого, судячи з усього, бажано.
Як і в 2010 році, в 2011-му абітурієнтам доведеться змагатися між собою з декількох дисциплін. При вступі враховуватися бали сертифікатів ЗНО, переведені в схожу розбаллівку оцінки атестатів, а також додаткові бали. У ролі останніх виступають не тільки результати вступних випробувань та творчих конкурсів (у тих випадках, коли вузи наполягають на необхідності проведення додаткового відсіву майбутніх студентів), але і бонуси. Міністерство вирішило не проходити повз інтересів призерів всеукраїнського рівня олімпіад і конкурсів захисту робіт Малої академії наук. Так, Олімпіадники і "манівці", які зайняли перші місця зможуть приплюсувати до свого "загальному заліку" 50 балів, а другі та треті - 40 і 30 балів відповідно. Крім того, не забули в МОН і про інтереси вузів і їх "вихованців" - випускники підготовчих курсів зможуть розраховувати на 2-20 додаткових балів (на розсуд навчального закладу). Ось тільки на користь тих же сільських випускників, у яких немає можливості відвідувати додаткові заняття, така норма відбитися не кращим чином ...
Суворо обмежувати право вибору Міністерство освіти, всупереч деяким очікуванням, не стало. Подавати документи, як і раніше можна в кілька навчальних закладів (до п'яти) і на кілька спеціальностей (до трьох) у кожному. Деякі послаблення стосуються і мови тестування (практика "не тільки на українському" зберігається), і "цінності" сертифікатів (так, навіть маючи менше 124 балів з непрофільного предмету можна вступати до вузу, щоправда, тоді результат з профільного повинен бути не менше 170 балів ), та року їх видачі. У 2011 році у вступній кампанії зможуть взяти участь власники сертифікатів попередніх років. А тим, хто закінчив школу раніше 2007 року, повинні будуть здавати вступні іспити.
Практично в повному обсязі зберігаються і пільги при вступі - в кінці грудня народні обранці відмовилися корегувати список "соціально захищаються" абітурієнтів. В цілому, можна помітити, що, незважаючи на збереження практики проведення зовнішнього незалежного тестування як такого, за Дмитра Табачника вступні реалії багато в чому повернулися на дореформені круги своя. Ось тільки на держзамовлення така стабільність, схоже, поширюватися не буде.
Державна економія
Майбутні абітурієнти тільки почали реєструватися для участі у ЗНО, а у вузах уже всерйоз затурбувалися з приводу кількості претендентів на отримання подальшої освіти за державний рахунок. МОН готується на цьому заощадити. Згідно отримала поширення в пресі копії листа Дмитра Табачника, адресованого керівникам вузів, в поточному році держзамовлення пропонують скоротити майже на половину. У 2011 році держава хотіла б зменшити число "безоплатніков" на 10 відсотків, коли мова йде про майбутніх молодих спеціалістах, і на 42 відсотка - у випадку з потенційними бакалаврами. Не обходить перерозподіл "квот" і випускників бакалаврату. Так, залишити для подальшого навчання Міністерство рекомендує лише 90 відсотків таких, причому 60 відсотків пропонується довчити до фахівців (відмовлятися від цього кваліфікаційного рівня нинішнє керівництво міністерства, схоже, не поспішає) і лише 30 - до магістрів.
Подібне рішення (зустрічні пропозиції в межах якого чекають у Міносвіти після 1 лютого) в листі міністра обгрунтовується просто: у 2011 році суттєво зменшиться число випускників старшої школи: за прогнозами МОН, з 338,4 до 195,8 тисячі осіб. Про те, що демографія неминуче позначиться на долях вищих навчальних закладів експерти говорять уже давно. "Демографічна ситуація в Україні така, що у вузах відбувається не конкурсний відбір абітурієнтів, а якась комплектація аудиторій. Тому необхідно скорочувати обсяги ліцензування та державного замовлення", - попереджав у листопаді глава Центру освітнього моніторингу (у минулому - заступник міністра освіти і науки ) Павло Полянський.
Найближчі роки (крім 2011 зі скепсисом фахівці дивляться ще й на 2012, на який доведеться "перезмінка" випускників одинадцяти- і дванадцятирічки) для української системи вищої освіти веселими не можуть бути за визначенням. Але серйозне зменшення держзамовлення, як би логічно не виглядав подібний крок на перший погляд, вирішить далеко не всі проблеми. Безумовно, наважуючись на такий сценарій, держава, з одного боку, заощаджує власні кошти, з іншого - "щедро" надає вузам можливість заробити на "контрактниках". Але, слід зауважити, що держзамовлення - це кошти все-таки гарантовані, а залучення студентів, готових оплачувати своє навчання (особливо в той час, коли кількість потенційних студентів невелика) - завдання зовсім іншої складності. "Основний прибуток вузів - контрактники. А тепер і контрактників буде менше (оскільки зменшується кількість випускників в цілому), та бюджетних надходжень. В цілому фінансові надходження до вузів скоротяться на 10-15%", - прогнозує в коментарі "Сегодня" президент Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Віталій Курило.
Одним тільки прямим зменшенням числа студентів (а значить - і прибутку від них) складності вузів можуть і не обмежитися. "До такого питання міністерству необхідно підходити комплексно. Різке зменшення держзамовлення може пояснюватися контингенту абітуерінтов, але слід враховувати, що разом з цим зменшаться бюджети вузів, зменшиться навчальне навантаження. Доведеться скорочувати викладачів, хоча вже через кілька років у них знову може виникнути необхідність. Не виключено, що частина вузів буде змушена самоліквідуватися або піти на об"еднання ... У будь-якому випадку, в найближчі роки все це не кращим чином позначиться на вищих навчальних закладах ", - пояснив директор Інституту перепідготовки та підвищення кваліфікації Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова Володимир Ісаєнко. Майбутнє викладацьких кадрів в умовах, що склалися і без скорочення держзамовлення у насправді виглядає не дуже оптимістично - потреба в них впаде, але лише на ті роки, протягом яких навчатимуться "меншовики" найближчих років. І чи зможуть всі вузи зберегти колектив до тих часів, коли кількість абітурієнтів стабілізується - сказати дуже складно. А от варіант з укрупненням функціонери від освіти не вважають зовсім вже трагічним. "У наступні декілька років нам доведеться говорити про зменшення числа і укрупнення вищих навчальних закладів. Це має бути природний процес, ініційований вами", - звертався міністр до ректорів ще в грудні.
Непропорційно велика кількість вищих навчальних закладів в Україні фахівці обговорюють вже давно. Але обіцяні глобальні зміни анонсуються з року в рік, а віз проблем так далеко і не зрушив. Не виключено, що різке скорочення числа абітурієнтів - це той привід, який змусить-таки чиновників від освіти всерйоз взятися за справу. Щоправда, незрозуміло, наскільки комфортним виявиться цей процес для зацікавлених осіб: від студентів до ректорів. Представники "офіційного" студентства поки ще тривогу не б'ють. "Якщо держзамовлення будуть скорочувати в тих вузах, де і так недобір, то, можливо, це й не буде дуже помітно. Треба бачити ситуацію в цілому: кого будуть скорочувати, наскільки будуть скорочувати, як будуть скорочувати, і тільки потім стане зрозумілим наскільки це відіб'ється на студентах ", - уточнила в коментарі глава Секретаріату Всеукраїнської студентської ради при МОН Наталя Якуніна. Але з'ясування сакраментального "Кого і наскільки будуть скорочувати?" найближчим часом може перетворитися на питання питань. Зменшити держзамовлення можна не тільки по-різному: наприклад, задокументувати що знизилася потреба держави в юристах або психологах, зберігаючи масштаби фінансування технічних спеціальностей, замість того, щоб "урізати" пропорційно, - але і різним вузам в різному ступені. Саме тут опозиція вже бачить простір для майбутнього маневру високопоставлених "просвітників". "Що насправді буде відбуватися? Коли вам скажуть, що ви наполовину менше отримаєте держзамовлення, тоді ректори пакують мішки з пропозиціями, їдуть в Міносвіти і випрошують, щоб їм зберегли держзамовлення. Тобто корупція в сфері держзамовлення повертається в освітню сферу", - припускає найгірше віце-спікер.
Роки прийдешнього недобору студентів і справді теоретично можуть стати випробуванням, з якого вузи і керівництво Міністерства освіти вийдуть з честю, намагаючись вирішити хоча б частину давно назрілих проблем. Але багато чого залежить від того, наскільки логічними, прозорими і добровільними (як у випадку з гіпотетичним злиттям різних навчальних закладів) опиняться можливі зміни. Поки в МОН готові до того, що "розміщення державного замовлення за напрямами буде здійснюватися з урахуванням регіонального підходу та профільності вищого навчального закладу", а головне - з оглядкою на потреби ринку. Як же виявиться на практиці - можливо, стане відомо вже у найближчі місяці. А абітурієнтам тим часом треба буде готуватися до тестування, не знаючи ще, напевно, куди саме, на яких умовах і до яких викладачам, вони зможуть вступити в умовах перспективи скорочення бюджетних місць. Але "найневрожайніші" роки минуть, і що ж тоді буде з планкою держзамовлення?
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас