Білорусія різко підвищила збори по валютних операціях на біржі для стримування імпорту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія різко підвищила збори по валютних операціях на біржі для стримування імпорту

Валюта
454
Білоруська валютно-фондова біржа (БВФБ) з середи збільшує біржовий збір з учасників угоди з купівлі-продажу інвалюти в 200 разів - до 2% з 0,0095% від суми угоди, повідомив "Інтерфаксу" представник БВФБ.
Як повідомлялося раніше, таке рішення прийнято з ініціативи Нацбанку Білорусії (НББ), що є основним акціонером БВФБ. НББ мотивує цей крок необхідністю переорієнтації учасників валютних операцій з біржового на позабіржовий ринок. За даними НББ, обсяг операцій з інвалютою на торгах БВФБ за 2010 рік зріс на 50%, в той час як обсяг операцій на позабіржовому ринку скоротився на 44%.
Між тим, за експертними оцінками, це рішення білоруського ЦБ зумовлене погіршенням ситуації у зовнішній торгівлі, що призводить до зростання негативного зовнішньоторговельного сальдо і зниження золотовалютних резервів (ЗВР).
Так, ЗВР Білорусії на 1 січня 2011 року склали $5 млрд 30,7 млн (за стандартами МВФ), скоротившись за 2010 рік на 11%. За грудень ЗВР скоротилися на 11,8% після зниження за листопад на 2,4% і на 2,6% за жовтень.
Між тим наглядова рада БВФБ 11 січня вирішила не поширювати підвищений біржовий збір на банки, які купують валюту на біржі для її подальшої реалізації через пункти обміну валют, що призвело б до різкого зниження зацікавленості банків у валютно-обмінних операціях. У зв'язку з цим банки при купівлі інвалюти продовжують сплачувати колишній біржовий збір - 0,0095% від суми угоди.
При цьому НББ наполягає на виконанні банками своєї рекомендації щодо обмеження маржі при купівлі-продажу інвалюти на позабіржовому ринку в межах 2% до офіційного курсу білоруського рубля.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас