Кадастром банкам не допоможеш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кадастром банкам не допоможеш

Аграрний ринок
504
Банкірам подобається ідея Мінфіну, ось тільки шкода, що виникла вона запізно. Кредити під заставу майнових прав на земельні ділянки, як зазначають розробники законопроекту №7539, за останні роки набули значного поширення в Україні. Але в той же час значно почастішали випадки зловживань з боку позичальників, що користуються відсутністю необхідності кадастрової реєстрації.
Так, наприклад, не одиничними були випадки передачі позичальниками як застави земельних ділянок без права власності на них або ж оформлення кредитів на неіснуючі ділянки. Вирішити цю проблему уряд пропонує шляхом внесення змін до Земельного кодексу і закону "Про іпотеку". Підготовлений Кабміном документ виключає надання земельної ділянки або права на неї як заставу без наявності у такої ділянки відповідного кадастрового номера. Проект також обумовлює обов'язковість вказівки в іпотечному договорі не лише цільового призначення земельної ділянки, але і його кадастрового номера.
Теоретично така ідея гарантує спокійніше життя банкірам, проте самі фінансисти сприймають ініціативу без особливого ентузіазму. Як зазначає Олександр Ярецкий, директор департаменту правового забезпечення “Ерсте Банку”, проект є невеликим позитивним кроком з точки зору впорядковування земельних відносин. "Використання кадастрового номера при оформленні договору застави нормальне і виправдане. Але я б не підносив це як панацею від всіляких махінацій із земельними ділянками", - говорить він. Адже в ідеалі, додає експерт, кожна земельна ділянка і так повинна мати кадастровий номер, за яким вона може бути ідентифікована як за власником, так і за обтяженням ділянки. Інша справа, що багаторічна тяганина з ухваленням закону "Про Державний земельний кадастр" нівелювала цю необхідність, і частенько "історія" перепродажів ділянки перевіряється за якими завгодно документами, але не за кадастром, визнають самі банкіри.
"Це спрощує банкам життя, але лише з точки зору видачі нових кредитів. А проблему вже сформованого поганого кредитного портфеля проект не вирішує", - нарікає представник крупної фінустанови. Тим більше, уточнює він, кредити під заставу землі зараз видаються рідко, да і то з істотно збільшеними вимогами до позичальників. При цьому на частку земельних ділянок припадає найменша кількість махінацій з боку позичальників порівняно з іншими видами нерухомості.
Анонімно фінансисти також вказують на наявність проблем із земельними ділянками абсолютно іншого характеру, які не вирішує наявність кадастрового номера. "Держава не в змозі забезпечити збереження спеціальних бланків актів про право власності на землю, які пачками викрадаються із держорганів, а потім спливають у всіляких махінаціях", - обурюється начальник юридичного департаменту одного з банків. А отже, наявність кадастрового номера на підробленому бланку ніяк не зможе підвищити захист банків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас