Тігіпко: Альтернативи пенсійній реформі немає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Альтернативи пенсійній реформі немає

Казна та Політика
3316
Абсолютно зрозуміло, що альтернативи пенсійній реформі сьогодні немає, тому що дві третини пенсіонерів отримують пенсії менше 1000 грн. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр України - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко напередодні під час обговорення проекту пенсійної реформи з представниками Київської, Чернігівської та Житомирської областей. Про це повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики.
Тігіпко також зазначив, що дефіцит Пенсійного фонду - значний, а цю недоїмку доводиться компенсувати за рахунок держбюджету, віднімаючи ресурси у лікарів і вчителів, відмовляючись від державних інвестицій і створення нових робочих місць. "Солідарна система себе вичерпала, і нам потрібно її реформувати", - сказав він.
За словами члена уряду, нинішня однорівнева система пенсійного забезпечення дуже уразлива для зовнішніх викликів. Під час кризи, коли рівень безробіття значно зріс, зарплати знизилися і багато підприємств перейшли до виплат у конвертах, пенсійна система не змогла б функціонувати без постійно зростаючої бюджетної підтримки.
"Якщо ми хочемо мати стабільну ситуацію з виплатами пенсій в середньостроковій перспективі, якщо ми хочемо підвищувати пенсії для старших пенсіонерів, тих, хто вже не може працювати, ми повинні зробити відповідні кроки", - зазначив Тігіпко.
Зазначимо, це перша обласна нарада з громадського обговорення законопроекту, який Кабінет міністрів вніс на розгляд Верховної Ради. У зустрічі також взяв участь голова Київської ОДА Анатолій Присяжнюк.
Як повідомлялося раніше, проведення консультацій з громадськістю заплановано на січень і лютий. На цей період плануються також зустрічі з представниками профспілок та організацій роботодавців, працівників системи соціального захисту та інших громадських об'єднань. Їх результати будуть винесені на обговорення у Верховній Раді під час розгляду законопроекту про пенсійну реформу в країні.
Нагадаємо, 5 січня ц.р. прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що підтримка Пенсійного фонду з державного бюджету в 2010 р склала майже 60 млрд грн. "Лише у перші два тижні нового року для забезпечення безперебійної виплати пенсій з держбюджету треба виділити Пенсійному фонду близько 9 млрд грн. Це більше всіх надходжень до бюджету в цей період. І головне, що таке надзвичайне навантаження на бюджет не дає нашим пенсіонерам гідного рівня життя", - заявив Азаров.
Також прем'єр-міністр доручив віце-прем'єру, міністру соціальної політики Сергію Тігіпку створити ефективну систему пенсійного забезпечення.
Раніше, Азаров прогнозував, що дефіцит Пенсійного фонду в 2011 р. складе 17 млрд грн, в 2012 р. - 10 млрд грн, а в 2013 р. фонд буде бездефіцитним.
Нагадаємо, 20 грудня Кабінет міністрів вніс у ВР законопроект про заходи щодо проведення пенсійної реформи в Україні.
Зокрема, законопроектом пропонується "поступово підвищити пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років, щорічно збільшуючи його на 6 місяців, починаючи з 1 лютого 2011 р., для чоловіків, що працюють на державній службі, - до 62 років з 2013 р.". Крім того, вік жінок для одержання державної соціальної допомоги підвищиться з 58 до 63 років.
Для отримання пенсії за віком, згідно із законопроектом, мінімально необхідний страховий стаж підвищиться втричі - з 5 до 15 років.
Також, згідно із законопроектом, буде збільшена вислуга років для отримання пенсій військовослужбовцям, які звільняються через реформи Збройних сил (ЗС) України. Зокрема, особам, які звільняються з військової служби на підставі нормативно-правових актів, прийнятих у зв'язку з реформуванням ЗС України, пенсія буде обчислюватися по досягненні 45-річного віку та за наявності не 15 років вислуги, а 20 календарних років вислуги. Також, згідно з проектом закону, її розмір складе не 40% від грошового забезпечення із збільшенням цього розміру на 2% за кожний наступний рік, а в розмірі 50%.
Нагадаємо, згідно проекту держбюджету-2011, витрати на Пенсійний фонд України у 2011 р. пропонується зменшити на 14% - до 58 млрд 258 млн 954,3 тис. грн. У 2010 р. на ці потреби було передбачено 67 млрд 770 млн 853 тис. грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас