Мінфін і Мінекономіки проти введення мита на імпортні нафтопродукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін і Мінекономіки проти введення мита на імпортні нафтопродукти

Енергетика
244
Введення в Україні мит на імпортні нафтопродукти негативно вплине на ринок країни, значно скоротить імпорт палив, знизить податкові надходження до державного бюджету, вважають у міністерстві фінансів і міністерстві економіки.
Зокрема, Мінфін у направленому уряду листі, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", відзначає, що в результаті введення мита бюджет може щорічно недоотримувати платежі на суму до 13 млрд грн.
Мінекономіки, у свою чергу, в листі до влади вказує на недоцільність введення мита, оскільки рівень імпорту не є загрозливим для внутрішнього виробника.
Дослідивши ринок, міністерство економіки встановило, що в 2008 році в порівнянні з 2007 роком рівень імпорту дизпалива і бензинів у балансі палив України збільшився на 61%. Разом з тим в 2009 році рівень імпорту палива в балансі впав на 30% і наблизився до рівня 2007 року, йдеться в листі.
При цьому, як відзначає Мінекономіки, причиною зростання імпорту нафтопродуктів у 2010 році є ввезення їх одним імпортером - компанією "Лівела" (Полтавська обл.), яка, на відміну від інших імпортерів, ввозить в країну нафтопродукти без сплати акцизу і ПДВ.
Посилаючись на оприлюднені дані, Мінекономіки підкреслює, що в балансі імпорту за січень-листопад 2010 року на частку "Лівели" припало 27% від усього обсягу ввезених бензинів, 28% - загального обсягу ввезення дизпалива.
Крім того, Мінекономіки, посилаючись на дані Мінфіну про імпортні ціни на нафтопродукти і ціни українських заводів, дійшло до висновку, Міністерство енергетики та вугільної промисловості, яке ініціює введення мит, в записці про необхідність цього заходу хибно виклало рівень співвідношення цін імпорту і українських нафтопродуктів.
"Згідно з висновками Мінфіну, показники статистичної інформації Мінпаливенерго (в даний час Міненерговугілля) не відповідають офіційним даними Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а саме вартість бензинів і дизельного палива вітчизняного виробництва завищена приблизно на 30%", - зазначено в листі Мінекономіки.
Крім цього, міністерство повідомляє, що Міненерговігілля у своїх обґрунтуваннях щодо необхідності мит занизило середню митну вартість бензинів.
"За даними Держмитслужби, середня митна вартість імпортованих бензинів вище відповідних показників Мінпаливенерго на 1,6-4,9%", - підкреслюється в листі Мінекономіки.
Мінекономіки вважає за доцільне обрати інші заходи підтримки українських виробників з метою стабілізації ситуації на ринку нафтопродуктів.
Згідно з листом, Мінфіну варто скоординувати роботу Державної податкової служби і Державної митної служби для проведення перевірок правильності нарахування та сплати податків, зборів імпортерами нафтопродуктів.
У свою чергу, Міненерговугілля, згідно з висновками Мінекономіки, потрібно розробити та вжити заходів щодо прискорення реконструкції та модернізації українських НПЗ.
Як повідомлялося, заступник міністра палива та енергетики Ігор Кірюшин 6 грудня 2010 заявив, що Україна розглядає можливість встановлення мит на імпортні нафтопродукти в розмірі менше EUR120/тонна. Проте вже через тиждень деякі ЗМІ опублікували датований 8 грудня 2010 лист міністра палива та енергетики Юрія Бойка на адресу прем'єра Миколи Азарова, який підтримали більшість українських НПЗ, з пропозицією встановити мита на імпортні нафтопродукти незалежно від напрямку поставки, зокрема, на бензин на рівні EUR130/тонна, дизпаливо - EUR80/тонна і EUR40/тонна - на зріджений газ. Українські НПЗ вважають, що мита дозволять збільшити переробку нафтової сировини і провести модернізацію виробництв.
Великі мережі АЗС, які переважно імпортують нафтопродукти, негативно висловилися про можливість введення мита, вважаючи, що це призведе до монополізації ринку українськими НПЗ, а також до різкого зростання цін на нафтопродукти до 10 грн/л на А-95 і до 9 грн/л на ДП при поточному рівні світових цін на нафту. Своє занепокоєння можливими митами в спільному листі прем'єр-міністру України виклали посольства Литви, Румунії та Польщі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас