ФРС не буде відмовлятись від QE2, поки безробіття не впаде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС не буде відмовлятись від QE2, поки безробіття не впаде

Казна та Політика
1034
Федеральний резерв, спираючись на статдані і власні оцінки ефекту від нових заходів із "кількісного пом'якшення" (QE2), має намір продовжувати заявлений курс монетарної політики. Про це свідчать висловлювання керівників американського ЦБ, а також документи ФРС, опубліковані у перші дні січня.
Повільні темпи створення нових робочих місць у США, зафіксовані статистикою, показують обгрунтованість програми із купівлі облігацій, заявив минулого тижня голова Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке.
Водночас він констатував, що, "швидше за все, загальні темпи економічного пожвавлення у 2011 році будуть помірно кращими, ніж у 2010 році". Це також підтверджує правильність дій ЦБ.
Думки економістів щодо QE2, однак, розходяться, пише The New York Times. Частина аналітиків вважає, що ФРС у першому кварталі все ж таки почне згортати програму купівлі облігацій. Інші впевнені, що вона буде виконана в повному обсязі.
Протокол Fomc: курс без змін
З протоколу грудневого засідання Комітету із відкритих ринків (FOMC) ФРС, опублікованого на початку січня з звичайним 3-тижневим лагом, випливає, що поки керівники ЦБ, не зважаючи на певне поліпшення економічної кон'юнктури, не готові коригувати програму купівлі облігацій.
Керівництво американського ЦБ на засіданні 14 грудня підтвердило намір направити на викуп казначейських облігацій $ 600 млрд до кінця першого півріччя 2011 року (саме це рішення було прийнято на попередньому, листопадовому засіданні). Метою цього заходу є утримання низьких відсоткових ставок і стимулювання зростання економіки країни.
"Хоча економічний прогноз виглядає краще, члени FOMC в цілому зрозуміли, що змін прогнозу недостатньо для того, щоб забезпечити коригування програми викупу активів, а деякі з них зазначили, що потрібно більше часу для накопичення інформації про економіку перед тим , як розглядати будь-які зміни, - наголошується у протоколі. - Учасники підкреслили, що темпи викупу і загальний обсяг програми будуть залежати від економічних та фінансових змін, а проте деякі члени вказали на наявність у них досить високого порогу для внесення змін до програми".
QE2 дасть 700 тис. робочих місць
Керівники ФРС, відповідно до протоколу, не відчувають особливого занепокоєння з приводу зростання довгострокових відсоткових ставок, зазначивши, що частково це підвищення зумовлене зміцненням економіки США, на яке вони й сподівалися, йдеться у протоколі.
Відсоткові ставки із багатьох видів споживчих та корпоративних кредитів, всупереч ослабленню політики ЦБ, збільшилися з моменту запуску програми викупу облігацій. Це дає можливість критикам вважати, що політика ЦБ не працює.
А офіційні представники ФРС говорять, що прибутковість облігацій була б ще вищою, а фінансові умови - більш жорсткими, якби ЦБ не почав покупки.
Прибутковість найбільш ліквідних десятилітніх US Treasuries за підсумками торгів 8 січня становила 3,32%, піднявшись із 2,48% 4 листопада. При цьому 16 грудня вона досягала позначки 3,56% - максимуму з травня 2010 року.
ФРС пояснила це зростання, зокрема, пояснивши його "поліпшенням економічного прогнозу".
Представники ЦБ в цілому висловили, відповідно до протоколу, задоволення деяким зростанням інфляційних очікувань, оскільки до цього вони почали хвилюватися щодо слабкого зростання споживчих цін. Протокол показав, що тепер ФРС впевнена у відсутності ризику дефляції. При цьому зростання споживчих цін, як очікується, буде в межах 2% на рік. Проте існує і ризик того, сказали деякі учасники засідання, що швидше зростання економіки може спровокувати інфляцію.
У цілому, за оцінками аналітиків ФРС, нова програма із купівлі облігацій призведе до створення приблизно 700 тис. робочих місць.
Заступник голови ФРС Джанет Йеллен у виступі на вихідних заявила, посилаючись на це дослідження, що інфляція у США, якби не QE2, була б на відсоток нижчою.
"Це (програма покупки облігацій) не панацея, але, думаю, вона дасть ефект з точки зору досягнення максимальної зайнятості та цінової стабільності", - сказала вона, полемізуючи із критиками програми.
Безробіття поки не піддається
Глава ФРС Бен Бернанке очікує повільного зниження рівня безробіття у США, не зважаючи на прискорення економічного зростання. І це показує необхідність збереження стимулюючої політики з боку ФРС.
Помірне посилення зростання економіки в 2011 році, її підтримка за рахунок витрат споживачів та компаній не приведуть до негайної зміни рівня безробіття, заявив Бернанке у зверненні до бюджетного комітету Сенату США минулого тижня.
У грудні кількість зайнятих в економіці США зросла всього на 103 тис. осіб, у той час як економісти, опитані агентством Bloomberg, очікували збільшення на 150 тис. Разом з тим рівень безробіття впав з 9,8% до 9,4% - мінімального рівня з травня 2009 року, що пов'язано як із зростанням кількості робочих місць, так і зі зменшенням чисельності працездатного населення.
"Дані приблизно співпадають з нашими очікуваннями, - прокоментував зростання кількості робочих місць Б. Бернанке у відповідь на питання сенаторів. - Якщо ми продовжимо зростати такими ж темпами, ми не зможемо досягти сталого скорочення рівня безробіття".
Ситуація на ринку праці змінюється "у кращому випадку помірними темпами", - додав він. І якщо ці темпи збережуться, то для повної нормалізації буде потрібно ще 4-5 років.
Федеральний резерв "зазнає значної поразки" у боротьбі із безробіттям, заявив глава Федерального резервного банку Чикаго Чарльз Еванс.
"Нам все ще належить пройти довгий шлях, перш ніж ми повернемося до повного використання продуктивних потужностей економіки", - цитує виступ Ч. Еванса в Денвері агентство Bloomberg.
"Для того, щоб стимулювати повернення до економічних умов, що відповідають нашому подвійному мандату (основні завдання ФРС - підтримка стабільної інфляції і високого рівня зайнятості), необхідно утримувати короткострокові номінальні відсоткові ставки на виключно низькому рівні протягом тривалого часу", - сказав Еванс .
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас