ІГСО: Росіян в 2011 році чекає нове падіння доходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ІГСО: Росіян в 2011 році чекає нове падіння доходів

Казна та Політика
268
У 2011 році реальні доходи більшості росіян знизяться як мінімум на 10-12%. До такого висновку дійшли фахівці Центру економічних досліджень Інституту глобалізації та соціальних рухів (ІГСО). Вирішальну роль у скороченні фактичних заробітків працівників зіграють підвищення тарифів, висока споживча інфляція, подальша комерціалізація громадської сфери і загальне погіршення умов праці.
Падіння реальних доходів населення стало за останні роки стійкою тенденцією. "З початком у 2008 році глобальної кризи зростання реальної заробітної плати припинилося. Встановилася і зміцніла протилежна тенденція. У 2011 році влада, прагнучи знайти нові джерела поповнення казни для продовження свого антикризового курсу, змушена буде вдатися до прийняття непопулярних заходів, які негативно позначаться на життєвому рівні населення", - прогнозує Борис Кагарлицький, директор ІГСО. За його словами, держава зацікавлена в тому, щоб продовжувати фінансово підтримувати корпорації, все більш жорстко діючи стосовно непривілейованих компаній та вилучаючи різними способами кошти трудящих.
Високі світові ціни на сировину не зупинили деструктивних процесів у російській економіці. На межі розорення тисячі підприємств. "Всупереч офіційним даним, реальні доходи населення скорочуються. Їх падіння за 2010 рік, імовірно, склало близько 10%. Економіка не змогла вийти з пригніченого стану, що диктує подальше скорочення купівельної сили заробітної плати. Але підвищення непрямих податків і тарифів може різко підсилити падіння реальних доходів трудящих та пенсіонерів", - вважає Василь Колташов, керівник Центру економічних досліджень ІГСО. Проте підсумкове падіння внутрішнього споживання не розглядається чиновниками як серйозна проблема - потужний фактор поглиблення господарської, соціальної та політичної кризи.
За даними Росстату, за 2010 рік номінальні заробітки росіян піднялися на 11%. У реальному вираженні зростання доходів склало 4%. Інфляція, згідно з розрахунками чиновників, досягла приблизно 8,7%. Цей показник не відображає швидкого зростання цін на продукти харчування в другій половині року. На родинні бюджети більшості росіян вплинуло також вимушене зростання концентрації попиту на предмети першої необхідності, що швидко дорожчали в 2010 році. За різними оцінками, мінімальний споживчий кошик подорожчав на 17-19%. Підвищення тарифів з 1 січня також вдаряє по населенню. Одночасно починає діяти закон про реформу бюджетних установ, спрямований на комерціалізацію громадської сфери - від лікарень і шкіл до музеїв і бібліотек. Зростання цін, поява нових вимушених витрат і скорочення реальних доходів залишаються тривалою тенденцією, відзначають фахівці ІГСО.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас