Падіння подолано. Що далі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння подолано. Що далі?

Казна та Політика
3558
В українській економіці намітився вирішальний перелом у подоланні кризи. Про це, підбиваючи підсумки 2010 року, днями заявив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
Вихід економіки з рецесії, річна інфляція менше 10%, зростання ВВП більш швидкими темпами, ніж очікувалося (орієнтовно очікується 4,3-4,8%), зрушення в бік скорочення дефіциту бюджету до 5% - все це, за словами Литвицького, основні досягнення минулого року. Проте, за його словами, говорити про остаточний вихід із кризи можна тільки після відновлення темпів будівництва та приросту інвестицій в країну.
Вочевидь, саме тому на підсумковій прес-конференції прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що на докризовий рівень вітчизняна економіка повернеться не раніше 2012 року.
Що українській економіці приніс 2010 рік? І чого слід чекати від цих досягнень наступного року? Про це "День" запитав провідних вітчизняних економістів.
Валерій Геєць, директор Інституту економічного прогнозування НАНУ
- Країна зробила крок вперед, оскільки у різних напрямках економіки вже почалися реформи. Найбільше економічне досягнення 2010 року, на мою думку, - поновлення економічного зростання до 4% ВВП та річної інфляції менше 10%. Тобто макроекономічна стабілізація вже на горизонті. Щоб прискорити темпи економічного зростання та закріпити рівновагу, потрібно збільшити обсяги кредитування реальної економіки.
Проте, період 2011-2012 рр. буде ще дуже складним для економіки, адже поки що Україні залишається ризикованою державою в очах іноземних інвесторів. Тому потрібно правильно розставити акценти, щоб розвіяти цю невпевненість. Крім того, в 2011 році владі доведеться вирішувати частину сьогоднішніх економічних викликів. У своєму інтерв'ю "Дню" на початку 2010 року я говорив, що поточний рік стане роком перенесених ризиків. Так ось, повністю впоратися з ними не вдалося. Частина економічних викликів перейде на 2011 рік. Зокрема, залишаються питання з платіжного балансу. Темпи економічного зростання хоч і пожвавився до 3-4% ВВП, але для вирішення накопичених соціально-економічних проблем потрібно прискорення не менше 6% ВВП. А наступного року воно навряд чи таким буде.
Олександр Тодійчук, випускник МІМ-Київ, президент Київського міжнародного енергетичного клубу "Q-club"
- Україна стала більш залежною від російського монополіста "Газпром" та їх атомної енергетики. Поки ще не виправдалися очікування щодо можливості нової урядової команди побудувати енергетичну стратегію або хоча б концепцію, яка б дозволила дати системну оцінку розвитку енергетичного сектору та визначити в ньому головні орієнтири для проведення системної політики. Найбільш позитивна подія в енергетичному секторі - входження України в енергетичну СОТ. Членство в Енергетичному товаристві - зобов'язання української влади грати за європейськими газовим правилами. Хоча з ЄС поки що підписуються тільки документи, тоді як в напрямку Росії зроблено цілу низку серйозних кроків. Найбільш негативна подія - це те, що залишилася без змін формула визначення ціни на газ. Тому я б поставив уряду за нинішню енергетичну політику трійку. Сподіваюся, наступного року проведуть системний аналіз енергетичної галузі, а його результати внесуть в концепцію розвитку галузі. Очікую більшої прозорості в діяльності енергетичного сектору в цілому. І сподіваюся, що Україна все ж збереже хоч якусь енергетичну незалежність від Росії.
Андрій Єрмолаєв, директор Національного інституту стратегічних досліджень
- Прожитий рік приніс суттєві зміни до внутрішньої та зовнішньої політики держави. Нинішні дії уряду в економічній площині забезпечили підтримку для наступних структурних реформ, результати яких країна відчує лише за кілька років.
У 2011 році я б виділив два чинники ризику для вітчизняної економіки: перший - сильна експортна залежність залишає актуальними виклики глобальної кризи, другий - і досі існують диспропорції національної системи. На жаль, поки що гальмується розвиток нових галузей, які дають високу додану вартість, зберігається досить високий рівень енерговитратності, не реформоване сільське господарство. Ще надзвичайно низький рівень високотехнологічних інвестицій. Але 2011 рік, на мою думку, стане переломним у цьому плані. Якщо 2010-й став роком повороту до більш послідовної антидепресивної економічної політики, то 2011-й буде періодом зламу старої економічної системи за рахунок проведення структурних реформ та формування нових сфер діяльності за допомогою національних проектів розвитку. На мою думку, головне завдання для влади на 2011 рік - забезпечити стабільну підтримку своїх дій та сприятливий клімат довіри.
Олександр Жолудь, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень
- Країна поступово успішно відновлюється після досить потужної кризи - це головне досягнення цього року. Результатом урядових дій стало відновлення економічного зростання, підвищення прибутків громадян, сповільнення інфляції. У той же час економічне пожвавлення відбувається набагато повільніше, ніж могло б бути. У 2009 році падіння ВВП становило 15%, а нинішній економічне зростання - тільки 4,3% ВВП. Якщо економіка й надалі буде зростати такими темпами, то повернутися на докризовий рівень 2008 року вдасться лише за 3 роки. Тобто битва за економічне диво ще попереду. На мою думку, економічний організм лише почав долати хворобу. Тому від 2011 року не варто очікувати кардинальних якісних змін. Тим паче, що на наступний рік заплановані структурні реформи, ефект від яких буде відчутний лише за кілька років. Найбільші ризики для економіки на 2011 рік, думаю, продовжують перебувати на зовнішніх ринках.
Володимир Лановий, екс-міністр економіки, президент Центру економічних реформ
- 2010 - це рік дуже високих ризиків, які ще відгукнуться в майбутньому. По-перше, стурбованість викликає зростання зовнішнього державного боргу: до 130 мільярдів додалося ще 12 мільярдів гривень. Щоправда, 30 мільярдів гривень з цієї суми уряд таки повернув. Проте в цілому позичені гроші витрачалися не зовсім раціонально, тому що спрямовувалися на будівництво об'єктів пасивного характеру з невиправданими кошторисами. На мою думку, це марнотратний підхід. На жаль, реальні прибутки населення в 2010 році не дуже зросли, реальні пенсії зменшились, роздрібна торгівля в цілому збиткова, експорт не може запропонувати світовим ринкам нові товари та продукти. Мобілізація ж урядом кредитів банків на свої централізовані програми підірвала кредитні перспективи приватного сектору в 2010 році.
Наступного року уряд хоче віддати 90 мільярдів боргів. Це означає, що шаленими темпами повинні зростати доходи бюджету. Але підстав для таких оптимістичних прогнозів економічні реалії поки що не дають. Тому або буде висока інфляція - і бюджетні доходи зростуть, або будуть і далі позичати за кордоном.
Позитивом же, на мою думку, є реакція малого та середнього бізнесу, який на весь голос заявив про свою позицію щодо Податкового кодексу та змусив владу враховувати його думку.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас