Активний сегмент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Активний сегмент

Енергетика
921
На українському ринку видобутку нафти і газу спостерігається помітне пожвавлення з боку як вітчизняних, так ф іноземних компаній. Це викликано можливим подорожчанням російського газу. Тому видобувні компанії хочуть підстрахуватися і забезпечувати свої підприємства газом власного видобутку. До того ж, на думку експертів, у найближчому майбутньому вартість нафтогазових видобувних компаній може збільшитись у 3-4 рази.
За прогнозами аналітиків, ціна на російське блакитне паливо в 2011 році підвищиться. Більше того, воно буде дорожчати з кожним роком. Наприклад, Росія не знизила ціну на газ у новому році ні для України, ні для Білорусі. Тому Кремль змушує гравців ринку як України, так і Європи шукати альтернативні джерела газу для своїх промислових підприємств.
За таких обставин нафтогазові родовища Україна з їх потенційними запасами є досить перспективним капіталовкладенням. Бажання добувати нафту і газ на території України виявили не тільки вітчизняні, але й зарубіжні учасники ринку. При цьому потенційних шукачів вуглеводнів не лякають ні особливості українського законодавства, ні складність видобутку нафти і газу на українських родовищах. Так, нещодавно між українськими учасниками ринку розгорнулась боротьба за компанію Regal Petroleum.
Regal Petroleum продає активи
Компанія володіє в Україні Мехедівсько-Голотовщинським і Свиридівським газоконденсатними родовищами у Полтавській області. Крім того, у неї є ліцензії на розробку родовищ у Румунії - Сучава і Барлад, а також 25% єгипетського родовища East Ras Budran. 100% акцій компанії розміщені на альтернативному інвестиційному ринку Лондонської фондової біржі - для малих компаній, і компаній, що розвиваються. Ринкова вартість більшості компаній, які оперують на AIM, складає від 2 до 100 тис. дол США за відсутності будь-яких обмежень в обсягах.
Фінансові показники компанії за 2009 рік не особливо порадували - збиток склав 9,8 млн дол, проте дохід - 19,8 млн дол. За оцінкою експертів, запаси компанії - 151 млн бар. нафтового еквівалента. Але проблема полягає в тому, що дію ліцензій компанії на родовища в Україні було призупинено Міністерством природи через порушення, виявлені під час перевірки в грудні 2009 року. За словами представників міністерства, компанія проігнорувала зауваження і не усунула порушення. Таким чином, Апеляційний адміністративний суд Києва залишив наказ Мінприроди в силі, і з 17 листопада 2010 видобуток вуглеводнів компанією на українських родовищах зупинено.
На думку експертів, відновити ліцензії на видобуток вуглеводнів буде нескладно. Це підтверджують і в міністерстві. Однак експерти впевнені, що фінансове становище компанії не дозволить усунути ці проблеми, які оцінюються в суму близько 15 млн дол
Більш того, в міністерстві пояснили, що якщо порушення не будуть усунуті, то в III кварталі 2011 року ліцензії компанії можуть бути виставлені на продаж на відкритому конкурсі. Саме тому акціонери компанії ухвалили рішення про продаж активів. Активами Regal Petroleum зацікавилися відразу дві українські ФПГ - структури "Смарт-холдингу" Вадима Новинського та компанії Віктора Пінчука. З боку Смарт-холдинга інтерес проявила Energees Investments, яка оголосила, що готова заплатити 121 500 000 дол. Офіційну пропозицію Energees Investments розмістила на альтернативному майданчику Лондонської фондової біржі - вона готова придбати не менше 90% акцій за ціною 24 пенси за акцію.
Пінчук проти Новінського
Подібна пропозиція говорить про те, що Смарт-холдинг визначив для себе новий перспективний напрям бізнесу - нафтогазовий. Про це і заявили представники компанії. За їх словами, в майбутньому вони мають намір провести ще кілька угод M & A в цій сфері. Крім того, експерти впевнені, що українському холдингу вдасться вирішити проблеми із ліцензіями - для цього він володіє як фінансовими коштами, так і зв'язками в урядових колах.
Те ж саме можна сказати і про структури В. Пінчука, які також вели переговори із представниками британської компанії про покупку активів. Зокрема, представники компаній Heamoor Ltd і "Гео Альянс" заявили, що вже обговорювали можливість придбання британської компанії з її представниками і об'єднання активів Regal Petroleum із "Гео Альянс".
Більш привабливою є пропозиція Смарт-холдингу, у якого більший обсяг вільних обігових коштів. А ось "Гео Альянс" нещодавно відмовилася від первинного розміщення акцій на Варшавській фондовій біржі. За словами представників компанії, відмова пов'язана з низьким інтересом учасників ринку до українських нафтогазових підприємств. Хоча, за оцінками аналітиків, на ринку спостерігається якраз протилежна тенденція - інтерес до українських нафтогазових активів досить високий.
Причина, ймовірно, полягає в іншому. Йдеться про завищені очікування від первинного розміщення акцій. Судячи з усього, Пінчук сподівався отримати від розміщення акцій "Гео Альянсу" більше коштів. У принципі, це не перший подібний випадок для українського мецената: кілька років тому його трубно-колісна компанія "Інтерпайп" також відклала IPO на Лондонській фондовій біржі і відхилила пропозицію про злиття із російською Трубною металургійною компанією. У результаті на даний момент Інтерпайп є одним із найбільш проблемних кредиторів.
При виборі холдингу Новінського британська компанія гарантовано отримає обумовлений обсяг грошових коштів у найкоротші терміни. І, за оцінками експертів, після вирішення проблем із ліцензіями на українські родовища вартість компанії може збільшитись у кілька разів.
Небачений ажіотаж
Ще одна британська компанія, Cadogan Petroleum, нещодавно вирішила свої проблеми із ліцензіями на українські родовища. У січні 2009 року Служба безпеки України перевіряла діяльність СП "Дельта", що володіє українськими ліцензіями британської компанії, і виявила низку порушень на Загорянському нафтогазовому родовищі (Полтавська обл.). На початку листопада 2010 року всі порушення були усунуті, і Cadogan Petroleum повернулася до роботи в Україні. Однак у Міністерстві природи заявили, що при виявленні порушень у роботі компанії під час наступної піврічної перевірки дію ліцензії знову можуть призупинити.
Порушення пунктів ліцензійної угоди обійшлося компанії у 3,2 млн дол - саме в таку суму оцінила викуп 5 свердловин державна компанія "Надра України" в рамках укладення мирової угоди. У відповідь "Надра Україна" відкликала свій позов до британської компанії.
За оцінками експертів, Cadogan Petroleum не варто сподіватися на великі обсяги видобутку на Пирковському та Загорянському родовищах. Спочатку компанія планувала інвестувати у ці родовища близько 100 млн дол, однак пізніше переглянула свої плани і вирішила виділити на буріння і тестування нових свердловин трохи більше 6 млн дол. У цілому компанія володіє в Україні 11 ліцензіями на розробку 14 нафтогазових ділянок. Доведені запаси нафти і газу на цих родовищах складають 80 млн бар. нафтового еквівалента.
Експерти вважають, що Cadogan Petroleum в 2011 році стане об'єктом поглинання українськими компаніями. Цьому буде сприяти низка факторів. По-перше, компанія, яка котирується на Лондонській фондовій біржі, не має необхідного обсягу обігових коштів для вкладень в розробку, розвідку та інші роботи на родовищах. Крім того, на більшості українських родовищ сьогодні роботи призупинені. А перспективи їх розробки - вельми туманні. На думку експертів, поглинання компанії може відбутися шляхом купівлі-продажу свердловин на Загорянському родовищі після врегулювання суперечки із НАК "Надра Україна", що дозволить збільшити вартість компанії. Також слід врахувати, що Cadogan Petroleum придбала канадську компанію Momentum Energy, яка володіла ліцензіями із видобутку газу на родовищах у Львівській області.
Інтерес до Cadogan Petroleum може виникнути у багатьох українських учасників ринку. Одним з найбільш вірогідних покупців може виступити група "Приват", яка активно працює у цій сфері. Вже досить довго структури Привату збільшують свій пакет акцій у статутному фонді одного з найбільших приватних видобувачів вуглеводнів на території Україні - британської JKX Oil & Gas Plc., яку пов'язують із Дмитром Фірташем. В кінці грудня 2010 офшорна компанія Ralkon Commercial Ltd., що належить групі "Приват", сконцентрувала 26,37% акцій JKX Oil & Gas Plc.
Основним активом JKX Oil & Gas в Україні є Полтавська газонафтова компанія (ПГНК), яка займається видобутком нафти і газового конденсату на Ігнатівському, Молчанівському, Ново-Миколаївському, Руденківському, Заплавському, Єлизаветівському, Червоноярському, Східному родовищах (Полтавська обл.). Компанія котирується на Лондонській фондовій біржі. JKX Oil & Gas також має ліцензії на розробку нафтогазових ділянок в Грузії, Болгарії, Туреччині, Італії, США та Росії. За підсумками 2009 року JKX Oil & Gas Plc. отримала чистим прибутком 85,3 млн дол
Ще одними потенційними активними учасниками на нафтогазовому ринку України можуть стати польські компанії Kulczyk Oil і PKN Orlen. У червні 2010 року польська Kulczyk Oil повідомила про завершення операції із придбання 70% акцій українського газодобувача КУБ-Газ. А найбільша польська компанія PKN Orlen підписала угоду про співпрацю із Мінохорони навколишнього середовища з розвідки і видобутку вуглеводнів в Україні, про це заявив президент компанії Яцек Кравець. "Важливо, що ми починаємо діяльність в Україні. Це один з напрямів розвитку, передбачених стратегією компанії. Наші плани будуть реалізуватися спільно з українськими партнерами, які мають достатній і відповідний досвід", - зазначив Кравець. За угодою компанія отримає можливість самостійно працювати з новими ліцензіями або спільно з українськими партнерами розробляти розвідані запаси вуглеводнів.
Забезпечити свої підприємства газом власного видобутку має намір і народний депутат, власник шахти ім.Засядька Юхим Звягільський. Кабінет міністрів без проведення аукціону вирішив виділити підприємству спеціальні дозволи строком на 20 років на розробку 9 нафтогазових родовищ. Підприємство буде проводити геологічне вивчення на Володарській, Нижньортищевській, Сиротинській, Сербській, Закутній, Золотаровській, Північнонолобачевській, Ямпольській і Західнодеркульскій нафтогазоносних площах.
За оцінками експертів, у 2011 році більшість учасників ринку послідують прикладу структур Ю. Звягільського, В. Новцнського та В. Пінчука і почнуть розвиток нафтогазового напрямку. У першу чергу, це стосується холдингів, чиї хімічні, металургійні та гірничо-промислові підприємства найбільше залежать від газу. Таким чином, у перспективі компанії зможуть не тільки забезпечити свої підприємства природним газом, а й розвивати нафтогазові активи з метою їх подальшого продажу. Отже, 2011 рік може ознаменуватися рекордною кількістю угод M & A на українському нафтогазовому ринку.
Тарас Жирош
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас