КНДР будує реактор на легкій воді в мирних цілях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КНДР будує реактор на легкій воді в мирних цілях

Енергетика
292
КНДР здійснює проект будівництва реактора на легкій воді "в рамках реалізації програми створення національної атомної енергетики". Про це йдеться в статті в останньому номері тижневика "Пхеньян таймс".
В даний час, за даними газети, в нормальному режимі функціонують тисячі центрифуг на діючому в країні заводі зі збагачення урану, покликаного забезпечити паливом цей реактор. Рішення КНДР про самостійне створення такого реактора "відображає законне право на використання ядерної енергії в мирних цілях". Введення в дію цього об'єкта дозволить задовольнити зростаючі потреби країни в електроенергії, вважає видання. "Використання ядерної енергії не може бути монопольним правом тільки декількох держав", - відзначає "Пхеньян таймс".
США взяли на себе зобов'язання поставити КНДР два реактори на легкій воді відповідно до умов двосторонньої рамкової угоди, підписаної в 1994 р. Якби Вашингтон виконав цю обіцянку, то "ядерна проблема Корейського півострова не була б такою складною, як в даний час", йдеться в статті.
У жовтні 1994 р., після тривалих консультацій, КНДР підписала з США "рамкову угоду", в якій враховувалися інтереси двох держав. Пхеньяну обіцяли поставити до 2003 р. два легководні ядерні реактори потужністю 1000 МВт кожен. Для виконання цього контракту була створена Міжнародна організація сприяння розвитку енергетики Кореї, до якої увійшли США, Євросоюз, Південна Корея і Японія. Прихід до влади президента США Джорджа Буша-молодшого призвів до загострення відносин між двома країнами. Буш включив народну республіку до числа "країн-ізгоїв" і почав проводити стосовно Пхеньяну політику конфронтації.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас