Китай врятує Європу від боргів? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай врятує Європу від боргів?

Казна та Політика
2015
Довго Китай називали "майстернею всього світу" - все вироблялося в КНР, причому не дуже дорого. Але сьогодні Китай претендує на нове звання - "кредитора усього світу".
За розмірами валютних, або, точніше, міжнародних резервів Центрального банку КНР займає сьогодні перше на планеті місце. Ці резерви становили в кінці вересня 2 трлн 648 млрд доларів, що дорівнює приблизно Внутрішньому валовому продукту Франції. До цього можна додати і ще 850 мільярдів доларів 8 найбільших китайських державних фондів. Таким чином, виходить астрономічна сума - 3,5 трильйона доларів. Китай, таким чином, може собі дозволити врятувати Європу від фінансової кризи. Тим більше, що це і в інтересах самого Китаю. Адже Європейський союз - основний ринок, куди направляються товари "made in China". Обсяг китайсько-європейської торгівлі - понад 360 мільярдів. Це на 40% більше, ніж у 2009 році.
Загальний державний борг країн ЄС становить 8000 мільярдів 600 мільярдів євро, з них облігації на суму близько 900 мільярдів утримуються КНР. Державний борг Франції на кінець 2009 року, до речі, - півтора мільярди євро. З цієї суми в минулому році понад 70% перебувало у володінні держав - не членів ЄС.
Питання про європейські боргові зобов'язання і китайські інвестиції в економіку ЄС - одне з основних, які обговорюються на переговорах віце-прем'єр Держради КНР Лі Кецян з європейськими керівниками. Лі Кецян у вівторок прибув до Іспанії і має намір відвідати також Німеччину і Великобританію. У Мадриді заступник глави китайського уряду, який зустрівся з іспанським прем'єром Луїсом Родрігесом Сапатеро, не тільки вимовив ввічливі чергові слова про те, що вірить в майбутнє економіки Іспанії, але й пообіцяв, що Китай продовжить скуповувати борги іспанського уряду. А сума комерційних контрактів, укладених під час візиту Лі Кецяна до Іспанії, може перевищити 5,5 мільярдів євро.
У грудні китайське керівництво заявило, що готове використовувати свої міжнародні резерви для того, щоб допомогти країнам ЄС подолати боргову кризу. На яку суму КНР готова купити іспанські держоблігації, поки не повідомляється. Але фахівці вважають, що мова може йти про кілька мільярдів євро. Переговори про покупку держоблігацій Китай веде з Угорщиною, у першому кварталі нинішнього року КНР повинна купити португальські державні облігації на 5 мільярдів євро, приблизно на таку ж суму вже були куплені державні цінні папери Греції, переговори можуть початися і з Бельгією та Італією.
Хоча Китай і поширює сьогодні свій вплив на Європу, але основним боржником КНР залишаються, все ж, Сполучені Штати. Боргових зобов'язань Сполучених Штатів Китай придбав майже на 700 мільярдів євро. Ще 30 років тому комерційних обмінів між США і КНР практично не було. Сьогодні ж їх обсяг становить понад 500 мільярдів євро. Правда, купують американці набагато більше китайських товарів, ніж продають своїх у Китай. Цей дефіцит за 10 перші місяців минулого року зріс на 20% і повинен скласти цього року близько 270 мільйонів доларів. Американське керівництво вважає, що виною цьому, багато в чому, занижений курс національної китайської валюти юань: купувати американські товари для китайських підприємств при такому курсі дуже невигідно. Китай же відповідає, що на торговельний дефіцит курс юаня впливає дуже незначно, а провиною всьому - глобалізація, через яку транснаціональні компанії продають сировину і напівфабрикати Китаю вже за високими цінами. Чим пояснюється і висока вартість товарів, які виготовляються в Китаї, а потім продаються в США.
До речі, низький курс юаня не в усьому вигідний і Китаю, зокрема, він значно ускладнює боротьбу з інфляцією. Тому, за різними неофіційними даними, курс юаня по відношенню до долара цього року має підвищитися на 4 - 5%. Причому, лише в першому кварталі нинішнього року юань повинен подорожчати на 2%, що пояснюється не тільки економічними, а й політичними причинами. 19 січня голова КНР Ху Цзиньтао має прибути з візитом до США, а підвищення курсу юаня вже не раз проводилося напередодні важливих політичних подій.
Деякі західні експерти висловлюють побоювання: а чи не зажадає Китай за свою допомогу від Європи надто великих поступок? Офіційно про це не повідомляється, але не виключено, що на початку цього року ЄС скасує ембарго на продаж Китаю озброєнь, введене після жорсткого придушення виступів за демократизацію на площі Теньаньмень в 1989 році. У всякому разі, голова загальноєвропейської дипломатії Кетрін Ештон у своїй нещодавній закритій доповіді вказує, що це ембарго є великою перешкодою в розвитку відносин між КНР і ЄС в галузі дипломатії та оборони.
Хоча сьогодні головне для КНР - це зберегти в Європі платоспроможний попит на свої товари, але Китай направляє до ЄС не лише свою продукцію, а й інвестиції. Ці інвестиції йдуть, перш за все, у сфери транспортування товарів. Зокрема, Китай вклав гроші в порти Неаполя, Афін і Барселони (часто ці інвестиції проводяться через фірми Гонконгу).
У Франції китайські засоби були вкладені в промислову зону поблизу міста Шатору у департаменті Ендр в центрі Франції. Там розташована колишня військово-повітряна база НАТО і, зокрема, аеропорт з дуже довгою злітно-посадковою смугою - 3200 метрів. Ця смуга може приймати великі вантажні літаки, що дуже важливо для китайських інвесторів, які прагнуть закріпитися в сфері транспортування товарів у Європі. Ще одна область, яка приваблює китайців, - це нерухомість. Вважається, що від 7 до 8% житлових і конторських приміщень у центральному регіоні Іль-де-Франс належать китайським компаніям.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас