Глава ЄЦБ наполягає на додаткових заходах для стабілізації євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава ЄЦБ наполягає на додаткових заходах для стабілізації євро

Валюта
733
Глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше закликав країни ЄС докласти додаткових зусиль для подолання наслідків фінансової кризи і стабілізації євро. "Європа не повинна перетворитися на інфляційне співтовариство", - заявив Тріше, виступаючи на симпозіумі Християнсько-соціального союзу в баварському Вільдбад-Кройті.
"Країнам Євросоюзу потрібно визнати, що стабільність євро забезпечується не лише узгодженою грошовою політикою. Для підвищення міцності загальноєвропейської валюти необхідна координація економічної політики кожної окремої країни", - наводить слова голови ЄЦБ агентство dpa.
На думку Тріше, висунуті до цих пір в цій сфері ініціативи не можна назвати далекосяжними. Тут були б доречні більш амбітні пропозиції, відзначив головний фінансист ЄС. Він підкреслив, що євро є стабільною валютою. Проте критерії пакту стабільності спочатку стали розмиватися, а потім і порушуватися. Не всі країни проводять економічну політику, що сприяє стабілізації загальної валюти. Взаємний контроль досі був недостатньо ефективним. Тому необхідно вжити додаткових зусиль для зміцнення євро. Одним з найбільш ефективних заходів могла б стати радикальна реформа податкових систем.
Глава ЄЦБ не бачить небезпеки істотного зростання інфляції у зв'язку зі зростанням цін останнім часом. "Євро стабільний настільки, наскільки стабільними були колишні валюти, у тому числі німецька марка", - сказав Тріше. За його словами, вирішальним досягненням економічного і валютного союзу стало забезпечення стабільності цін на великому європейському просторі, така стабільність буде забезпечена і в осяжному майбутньому.
У зв'язку з цим агентство Reuters нагадує, що в країнах єврозони темпи зростання дорожнечі вперше за минулі два роки перевищили 2 відсотки. На думку експертів, це пояснюється насамперед коливанням цін на енергоносії та продовольство. Без урахування цих показників, зростання дорожнечі в цей період не перевищило одного відсотка. Для грошової політики Європейського центробанку це означає, що відсоткові ставки найближчим часом підвищуватися не будуть. З травня 2009 року облікова ставка рефінансування ЄЦБ в єврозоні становить 1 відсоток.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас