З євро все скінчено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З євро все скінчено

Валюта
3413
Європа ховає голову в пісок, не бажаючи визнавати, що хвора, стверджує в статті в Foreign Policy Чарльз Каломіріс, професор Колумбійського університету, науковий співробітник Національного бюро економічних досліджень США.
"Хоча економічна криза пролила світло на скрутне майбутнє єврозони, лідери ЄС все ще намагаються зберегти нинішній стан справ. У такій ситуації кілька країн напевно будуть змушені в найближчі рік-два відмовитися від євро", - пише автор. Крах євро обумовлений простими арифметичними розрахунками: "ледве коефіцієнт держборг/ВВП в тій чи іншій країні досягне певної позначки, країна в майбутньому не зможе зібрати достатньо податків, щоб погасити існуючу заборгованість і відсотки по позиках". На цьому тижні ситуація ще в одній країні - Португалії - стала небезпечною для стабільності євро.
Європейські політики запевняють, що покинути єврозону неможливо, бо юридичного механізму для цього не існує. Але, на думку автора, у країн з непосильним борговим тягарем є лише один вихід - оголосити дефолт по їхніх боргах, виражених в євро, і піти з єврозони, щоб надалі погашати фіскальні дефіцити, друкуючи власні гроші. На погляд Каламаріса, зараз на межі прірви балансують як "периферійні" Греція, Ірландія, Португалія, так і великі економіки - Іспанія, Італія, Франція. У найближчі два роки кілька периферійних країн і як мінімум одна велика покинуть єврозону, передрікає він. Найімовірніший кандидат - Греція, чия заборгованість незабаром складе 150% від ВВП, їй на п'яти наступає Ірландія, де лопнула бульбашка на ринку нерухомості і сильно постраждали банки.
"Випадок Ірландії демонструє, наскільки згубним є втручання ЄС", - вважає автор. Європейські партнери змусили Ірландію дати гарантії щодо колосальних боргів банків, і борг країни зріс до астрономічного рівня. Тепер до цієї ж фатальної помилки штовхають Іспанію. Італія навряд чи втримається в єврозоні: політична роздробленість не дозволить їй прийняти жорсткі заходи економії, упевнений автор.
"Частковий колапс євро неминучий, і європейським лідерам варто задуматися про наступний етап - про те, як закласти фундамент міцного валютного союзу на майбутнє, коли країни, які залишили єврозону, відновляться і зможуть у неї повернутися", - пише автор. Кредитна спілка не збережеться, якщо не створити фіскальний союз, який контролював би витрати централізовано.
Необхідно підвищити конкурентоспроможність Південної Європи, яка, на погляд автора, страждає від жорсткого трудового законодавства. Єдиний вихід - полегшити процедуру звільнення працівників і урізування зарплати, скоротити витрати на соціальну сферу, боротися з корупцією, зняти бар'єри перед іноземними конкурентами. "У відродженій єврозоні здійснення цих реформ має бути однією з умов прийому", - пише Каломіріс.
Реформ гостро потребує і європейський фінансовий сектор: лише транспарентне визнання збитків банківської системи дозволить урядам покінчити з невизначеністю на фінансовому ринку, зазначає автор.
Європа має державні і фінансові методи для створення фундаменту стабільного союзу. "Але залишається запитання, чи вистачить у неї політичної волі", - йдеться на завершення статті.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас