Обама підписав закон, який не дозволить швидко закрити Гуантанамо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама підписав закон, який не дозволить швидко закрити Гуантанамо

Казна та Політика
228
Президент США Барак Обама підписав закон, яким передбачається заборона використання коштів американського Міністерства оборони на переміщення в'язнів в'язниці в Гуантанамо на територію Америки.
Крім того, документ забороняє і переміщення ув'язнених цієї в'язниці в інші країни за винятком дуже обмеженого числа випадків, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Глава Білого дому раніше в бесіді зі ЗМІ не приховував свого невдоволення цим законом і зазначав, що "буде працювати з конгресом для того, щоб переконати його членів скасувати обмеження, введені нормативним актом".
Новий закон серйозно ускладнить реалізацію планів Б.Обами закрити відому в'язницю в найближчим часом. Документ також ускладнить і продовження процесу над можливим організатором терактів 11 вересня 2001 Халідом Шейхом Мохаммедом. Під час своєї виборчої компанії в 2008 р. Обама зобов'язався закрити в'язницю в Гуантанамо.
В'язниця знаходиться неподалік від кубинського м.Гуантанамо на території орендованої американськими військами військової бази. Вона була створена в 2002 р. Це табір для осіб, обвинувачених владою США, зокрема, в участі у військових діях на стороні супротивника. Там утримуються громадяни Саудівської Аравії, Афганістану, Сомалі, Ємену та інших країн.
Затримані та доставлені на Гуантанамо особи підлягають суду спеціальної військової комісії, а їх статус "бойовика" визначає особливий трибунал. Обидва ці органи сформовані Міністерством оборони США. Особа, визнана "бойовиком", може перебувати в ув'язненні безстроково. Багато в'язнів в'язниці містяться протягом декількох років на її території без пред'явлення офіційних звинувачень. За свідченням деяких колишніх ув'язнених, до них застосовуються тортури, санкціоновані владою США.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас