Складено рейтинг найбільших угод в хімічній промисловості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Складено рейтинг найбільших угод в хімічній промисловості

Фондовий ринок
852
Тижневик "Коментарі" склав рейтинг найбільших угод в хімічній промисловості України в 2010 році.
Придбання 90,3% акцій хімічного концерну "Стирол" австрійським OstChem Holding AG, підконтрольним Group DF підприємця Дмитра Фірташа, експерти вважають найбільш масштабною угодою на хімічному ринку 2010 року. Підприємство, що належало раніше структурам народного депутата від ПР Миколи Янковського, є єдиним виробником полістиролів в Україні та одним з чотирьох виробників ударостійкого полістиролу в СНД. 2009 рік "Стирол" закінчив зі збитками 324 млн. грн., чистий дохід порівняно з 2008 роком скоротився на 55,68% - до 1,901 млрд. грн. У першому кварталі 2010 року завод реалізував продукції на 448,6 млн. грн.
13 вересня Group DF офіційно повідомила про те, що концерн "Стирол" увійшов до OstChem Holding AG (Австрія), підконтрольного Group DF підприємця Дмитра Фірташа. Остаточно угоду було завершено в листопаді, коли стало відомо, що кіпрська компанія Ostchem Investments Limited, контрольована Фірташем, сконцентрувала 90,3% концерну "Стирол".
Другою наймасштабнішою угодою експерти вважають продаж Фондом держмайна України 40% акцій ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" компанії IBE Trade Corp. Алекса Ровта, яка вже володіла 60% акцій "Азоту" і скористалася першочерговим правом згідно із законодавством на викуп частки іншого акціонера - в даному випадку ФДМУ. За словами голови Фонду держмайна Олександра Рябченка, вартість операції орієнтовно становить 276 млн. грн., або $35 млн.
Завод є великим виробником аміаку, карбаміду та аміачної селітри. За підсумками 2009 року дохід "Азоту" склав 2,39 млрд. грн. (у 2008 році - 4 млрд. грн.). Чистий збиток - 200 млн. грн.
Третє місце найбільших угод в хімічній промисловості займає оренда майна ВАТ "Дніпроазот" і черкаського ВАТ "Азот" Ігорем Коломойським - контролюючим акціонером ВАТ "Укрнафта". В листопаді акціонери ВАТ "Дніпроазот" (основний акціонер Ігор Коломойський) на зборах 29 жовтня розглянули питання про передачу цілісного майнового комплексу підприємства в оренду. Рішення цих зборів поки не оприлюднено. Аналогічні пертурбації з майном задумали й акціонери черкаського ВАТ "Азот" (контролює бізнесмен Олександр Ярославський). Рішення має бути прийнято теж на зборах, але в кінці грудня. За даними "k:", мова йде про передачу майна обох заводів в оренду "Укрнафті" (51% акцій під контролем держави, інші в Ігоря Коломойського). Це дозволить "Укрнафті" продавати газ власного видобутку не населенню, а підприємствам, які перебувають в оренді, або в 10 разів дорожче, ніж зараз.
ВАТ "Дніпроазот" і черкаське ВАТ "Азот" - одні з найбільших хімічних підприємств країни. У 2009 році чистий дохід "Азоту" скоротився на 14,1% - до 2,96 млрд. грн. "Дніпроазот" закінчив 2009 рік з чистим прибутком у розмірі 1,92 млрд. грн.
Отримання OstChem Holding AG оперативного контролю над державними ВАТ "Сумихімпром" і казенним підприємством "Запорізький титаномагнієвий комбінат" експерти розцінюють як четверту в списку найбільших угод. Призначення Ігоря Лазаковича і Володимира Сівака, які раніше працювали в структурах OstChem Holding (контролює Дмитро Фірташ), керівниками відповідно державних "Сумихімпрому" і Запорізького титаномагнієвого комбінату відбулося в кінці літа 2010 року.
Це дозволило Дмитру Фірташу встановити оперативний контроль над зазначеними підприємствами. Більше того, з осені обговорюється можливість створення на їх базі, а також на основі Вільногірського і Іршанського ГЗК (перебувають в оренді у Фірташа) і концерну "Титан України", що входить до OstChem "Кримсконго Титану". "Переговори з державою тривають, і це факт", - сказав в грудні сам Фірташ. За його словами, отримання контрольного пакету в СП з державою дозволило б уникнути впливу політичних чинників на роботу галузі.
ВАТ "Сумихімпром" виробляє фосфорні мінеральні добрива та ін. У 2009 році підприємство скоротило дохід майже втричі - до 510 млн. грн., чистий збиток склав 313 млн. грн. За дев'ять місяців 2009 року ЗТМК скоротив виробництво губчастого титану на 66% - до 5,175 тис. т. Чисті збитки ЗТМК за цей період склали 132 млн. грн.
Купівля 51% статутного капіталу ТОВ "Алеана" Istil Group британцем пакистанського походження Мохаммедом Захуром замикає п'ятірку. Операція з придбання 51% часток ТОВ "Алеана" була завершена навесні 2010 року. Новим інвестором підприємства став Istil Group Мохаммеда Захура. За даними "k:", напередодні угоди 100% капіталу "Алеана" були переведені на кіпрську компанію Aleana Plast, частку в якій купили структури Захура. При цьому засновник обухівського підприємства Борис Барях залишився в числі співвласників. За власними даними "Алеани", вона контролює 30% ринку пластикових меблів і товарів для саду та городу, 19% - товарів для дому, 17% - для кухні, а також 5% ринку упаковки. Дохід компанії становить близько 100 млн. грн.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас