WikiLeaks: Політика Газпрому нагадує стиль міністерства газової промисловості СРСР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

WikiLeaks: Політика Газпрому нагадує стиль міністерства газової промисловості СРСР

Казна та Політика
718
У дипломатичному листуванні, опублікованому сайтом WikiLeaks, містяться відомості про те, що російський газовий монополіст Газпром не може реалізувати свої амбіції стати глобальною компанією через високий рівень корупції і роздутість власних структур.
Як повідомляє Reuters, листування американського посла у Москві Джона Бейрла опублікував німецький журнал Der Spiegel. У листах до Вашингтона дипломат пише, що Газпром не є глобальною конкурентоздатною компанією.
"Попри те, що він сидить на найбільших у світі запасах газу, Газпром не є глобальною конкурентоздатною компанією. Газпром - це спадщина старого радянського міністерства газової промисловості і до цих пір працює в основному за допомогою тих самих методів", - пише посол.
За словами Бейрла, Газпром неефективний, корумпований, а його діяльність політично мотивована і керована. Посол зазначає, що російський монополіст виявився не готовий до зниження попиту на російський газ в Європі і конкуренції з боку Катара та інших країн, які готові запропонувати споживачам зріджений газ за нижчими цінами.
ВУзвітах дипломатів за 2009 рік говориться, що ситуація в газовому концерні складається не кращим чином. Виробництво і продаж скорочуються, зниження доходів спонукало відмовитися від інвестицій. Найбільшою проблемою Газпрому американські дипломати називають його власні надмірно роздуті структури.
Вони також зазначають, що з топ-менеджерами Газпрому складно домовитися про зустріч. При цьому на переговорах йдеться зовсім не про бізнес. Прикладом може служити зустріч із заступником голови правління Газпрому Олександром Медведєвим. Той вважав за краще обговорювати не газові справи, а відсутність договору між Континентальною хокейною лігою і НХЛ (Медведєв є президентом КХЛ).
У документах, опублікованих на сайтах WikiLeaks і Der Spiegel, також звертається увага на те, що в 2008 році глава Газпрому Олексій Міллер прогнозував збільшення капіталізації газового гіганта до трильйона доларів, а вже через рік вартість Газпрому впала до $75 млрд.
Нещодавно агентство Bloomberg повідомило, що Газпром займає 27-е місце у списку найдорожчих компаній світу з капіталізацією $151,83 млрд.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас