Кількість дефолтів за корпоративними облігаціями скоротилася більш ніж у 10 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість дефолтів за корпоративними облігаціями скоротилася більш ніж у 10 разів

Казна та Політика
259
Судячи з кількості дефолтів за корпоративними облігаціями за минулий рік, можна сказати, що платіжна дисципліна вітчизняних позичальників істотно зросла, про це пише газета Дело.
Згідно з даними рейтингового агентства "Кредит-рейтинг" за весь минулий рік в Україні було зареєстровано тільки два технічні дефолти за відсотковими облігаціями. Порушниками спокою були компанії "Марком-Захід" і "Дрогобицький долотний завод".
Обидві компанії не змогли вчасно погасити облігації на 6 і 25 млн. грн. відповідно. Втім, на повноцінні дефолти ці події так і не переросли - обидві компанії домовилися з власниками бондів.
Для порівняння, в 2009 році були зареєстровані технічні дефолти за 23 випусками відсоткових облігацій на загальну суму майже в 1,2 млрд. грн. Більшість емітентів, які допустили технічні дефолти, згодом виконали свої зобов'язання або домовилися з власниками облігацій щодо реструктуризації.
Але в деяких випадках емітенти категорично відмовилися виконувати свої зобов'язання, і інвестори ризикують не повернути свої вкладення. У першу чергу мова йде про таких знакових позичальників, як "Караван" і "Сітіком".
Учасники ринку говорять, що основною причиною різкого скорочення дефолтів в 2010 році в першу чергу стало не поліпшення фінансового стану емітентів, а те, що на облігаційному ринку України майже не залишилося паперів.
"За 2008-2009 роки майже всі папери пройшли через оферти і були або погашені, або реструктуризовані. Тому ринкових облігаційних випусків на українському ринку залишилося дуже мало. Простіше кажучи, нікому було допускати дефолти", - говорить глава аналітичного департаменту Concorde Capital Андрій Герус.
Трохи гірше йшли справи на ринку цільових або, як їх ще називають, будівельних облігацій. Згідно з даними агентства "Кредит-Рейтинг" за минулий рік були допущені технічні дефолти за 17 випусками цільових облігацій.
Причина у всіх одна - непогашення під час бондів. Це означає, що забудовники вчасно не змогли здати об'єкти і обміняти облігації на реальні квадратні метри. Позитивним моментом є те, що кількість дефолтів за "будівельними" бондами в 2010 році скоротилася на 34% в порівнянні з попереднім роком.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас