Посли країн ЄС хочуть відвідати арештованих екс-кандидатів у президенти Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посли країн ЄС хочуть відвідати арештованих екс-кандидатів у президенти Білорусі

Казна та Політика
193
Посли країн Євросоюзу у Білорусі звернулись до влади в Мінську з проханням надати їм можливість зустрітись із колишніми кандидатами в президенти Білорусі, які в даний час перебувають у слідчому ізоляторі КДБ, повідомляє агентство БЕЛАПАН.
"Ми звернулися до МЗС з нотою, в якій висловили стурбованість ситуацією у Білорусі, попросили інформацію про стан здоров'я екс-кандидатів і про можливість зустрічі з ними", - цитує агентство слова посла Угорщини в Мінську Ференца Контрі. Його країна в даний час головує в ЄС.
Угорський дипломат підкреслив, що така зустріч дозволить представникам ЄС отримати об'єктивну інформацію про стан здоров'я екс-кандидатів перед тим, як в кінці січня в Брюсселі відбудеться засідання міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, на якому, зокрема, розглядатиметься питання про введення санкцій проти Білорусі.
Ференц Контра нагадав, що глави МЗС багатьох країн ЄС виступають за введення призупинених санкцій відносно Мінська. Він також повідомив, що в даний час ведеться робота з оновлення списку білоруських чиновників, яким заборонений в'їзд до країн Євросоюзу.
Говорячи про перспективи участі Білорусі у програмі ЄС "Східне партнерство", Контра заявив, що все залежатиме від того, як європейські міністри оцінять ситуацію в цій країні. Він констатував, що президентські вибори в Білорусі 19 грудня не відповідали стандартам ОБСЄ, а міліція "розгромила мирну демонстрацію".
Контра зазначив, що не хотів би робити поспішних заяв і висновків, але попередив, що якщо в Білорусі з'являтимуться нові політв'язні, то ситуація у відносинах між ЄС і Мінськом кардинально зміниться. "Якщо Білорусь хоче повноцінно брати участь в "Східному партнерстві", то треба щось змінювати", - резюмував угорський посол у Мінську.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас