КМДА замість пені за несвоєчасну оплату житлокомуслуг вводить 2-рівневі тарифи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КМДА замість пені за несвоєчасну оплату житлокомуслуг вводить 2-рівневі тарифи

Казна та Політика
564
Влада Києва замість пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг для населення введе механізм дворівневих тарифів: вартість комунальних послуг з 1 лютого збільшиться на 24-26%, якщо оплата буде зроблена до 20-го числа місяця, що випливає за оплачуваним, і на 31-34%, якщо оплата буде здійснена після 20-го числа.
"Пеню нараховувати не плануємо. Ми вважаємо, що механізм стимулювання, який вводиться нами працюватиме краще, ніж штрафні санкції", - повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександр Мазурчак на прес-конференції в середу.
За його словами, кияни, які будуть оплачувати житлово-комунальні послуги вчасно до 20 числа, зможуть платити на 6% менше за опалення і гаряче водопостачання і на 10% менше - за квартплату. Для тих, хто буде платити після 20 числа, тарифи будуть виставлятися у повній вартості.
За словами Мазурчака, у березні кияни отримають квитанції на оплату житлово-комунальних послуг за лютий 100% вартості. Але вже у квітні тим, хто вчасно ( до 20 числа) оплатив житлово-комунальні послуги в попередньому місяці, вартість цих послуг буде нарахована за заниженими тарифами.
У свою чергу начальник Головного керування з питань цінової політики Київської міськадміністрації Василь Яструбинський відзначив, що з 1 лютого в Києві вводяться нові тарифи на комунальні послуги: центральне опалення і гаряче водопостачання для населення подорожчає на 28,8%, а квартплата встановлюється у кожному будинку окремо.
Зокрема, за його словами, в середньому в Києві квартплата збільшено з 1,98 грн за квадратний метр до 2,88 грн за 1 кв.м.
За словами Яструбинського, якщо людина оплачує вчасно вартість житлово-комунальних послуг, то плата за однокімнатну квартиру, у якій проживає 1 чоловік, збільшиться з 226 грн до 286 грн (на 26%), за двлкіммнатну квартиру, у якій проживає три чоловіки - з 432 до 535 грн (24%), і трикімнатну, у якій проживає 4 людини - з 592 грн до 737 грн (на 24%).
Якщо людина оплачує рахунки після 20-го числа, то вартість комунальних послуг збільшиться відповідно за 1, 2, 3-ри кімнатні квартири на 34%, 31% і 32%.
При цьому очікується, що кількість малозабезпечених киян, які будуть отримувати субсидії, збільшиться в 1, 5-2 рази. На сьогодні субсидії на плату житлово-комунальних послуг у Києві отримують 34 тис.
Яструбинський підкреслив, що в Києві підвищення на житлово-комунальні послуги пройшло "у щадному режимі", і співвідношення прибутків киян і заходів для соціального захисту дозволить не погіршити їх матеріальне становище.
Заступник голови Київської міськадміністрації Олександр Мазурчак повідомив, що Національна комісія регулювання електроенергетики України підвищила енергопостачальним компаніям тарифи на теплову енергію для потреб населення на 35% з 1 січня.
Разом з тим у Києві підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги буде зроблено з 1 лютого. У зв'язку з цим з міського бюджету на компенсацію різниці в тарифах буде виділено близько 300 млн грн.
Як повідомлялося, з 1 січня 2011 року в Україні набрав чинності закон " Про внесення зміни до ст.2 закону України " Про тимчасову заборону стягнення із громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги". Закон передбачає стягнення пені з громадян України за несвоєчасно оплачені житлово-комунальні послуги. Так, з 1 січня 2011 року припиняє чинність закону України " Про тимчасову заборону стягнення із громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги". Нарахування і стягнення пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги буде здійснюватися на суму заборгованості, яка утворюється з 1 січня 2011 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас