Які цілі і пріоритети намітив НБУ в 2011 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які цілі і пріоритети намітив НБУ в 2011 році?

Валюта
2186
У розпорядженні українських ЗМІ опинився текст Основних принципів грошово-кредитної політики Національного банку України на 2011 рік. У документі, яким керуватиметься головний фінансовий регулятор у наступному році, говориться, що основним пріоритетом грошово-кредитної політики НБУ є досягнення і підтримка цінової стабільності в державі, про це пише газета Дело.
Якого рівня інфляції НБУ буде намагатися досягти, не сказано, зате чітко визначена мета на 2014 рік. "Забезпечення щорічного його (індексу споживчих цін) зниження і доведення в 2014 році до рівня 5% і подальшого утримання в межах 3-5%", - говориться в документі.
Помірна гнучкість гривні
Також в "Основах" говориться, що НБУ має намір поступово підвищувати курсову гнучкість гривні, але упереджувати суттєві коливання курсу. "Валютно-курсова політика буде передбачати поетапне пом'якшення регуляторних обмежень і поступове підвищення курсової гнучкості гривні у міру відновлення фінансової системи країни, нівелювання диспропорцій платіжного балансу, сталого розвитку валютного ринку та стійкого зростання попиту на національну валюту", - говориться в "Основних принципах грошово- кредитної політики на 2011 рік ".
У той же час Нацбанк вказує в документі, що готовий нівелювати курсові коливання і "перекоси" за допомогою своїх інтервенцій. "Валютні інтервенції будуть передбачати необхідність досягнення інфляційних цілей, згладжування різких курсових коливань гривні і підвищення міжнародних резервів до рівня, який забезпечує необхідний захист національної економіки від негативних зовнішніх шоків ", - зазначається в основних принципах.
Говорячи про захист української економіки, Нацбанк озвучив деякі критерії безпеки. Відповідно до одного з таких критеріїв обсяг міжнародних резервів повинен становити не менше 100% короткочасного боргу країни за залишковим терміном погашення.
Нагадаємо, що згідно зі статистикою НБУ, на 1 жовтня 2010 короткочасний борг за залишковим терміном погашення становив $43,65 млрд., у той час як міжнародні резерви - $34,252 млрд. По суті, це означає, що НБУ визнає недостатність рівня валютних резервів України.
Курс на "рублефікацію" резервів
Ще одне завдання на 2011 рік - збільшення диверсифікації валютної структури резервів центробанку. Нагадаємо, що на початок 2010 року близько 49,1% резервів НБУ перебувало в активах деномінованих у доларі, 36,3% - у євро, 9,4% - в англійських фунтах стерлінгів, а на інші валюти сумарно доводилося 1,6%.
"Будуть спрямовуватися зусилля на активізацію впровадження в зовнішніх розрахунках національних валют країн основних торговельних партнерів України, будуть опрацьовуватися механізми укладання довгочасних угод щодо обміну національних валют між Україною та її основними торговими партнерами", - наголошується в документі.
Нагадаємо, раніше Нацбанк повідомив, що збирається збільшити частку російського рубля в своїх резервах (в міжнародні резерви рубль не потрапить, так як не є вільно-конвертованій валютою).
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас