Фондовий ринок - знову обман? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок - знову обман?

Фондовий ринок
2006
"Ми заманили нерезидентів обгорткою від цукерки. Там не було не тільки наповнювача з ромом - там взагалі не було цукерки. Розкрутивши ринок до рівня "азійського тигра", ми нахабно дурили наївних нерезидентів. Ми можемо наш ринок перефарбувати у будь-який колір, аби гроші дали".
Нерезиденти продовжують виходити з українського фондового ринку.
За даними Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку, що є у розпорядженні "Економічної правди", у першому півріччі 2010 року обсяг продажів цінних паперів з боку нерезидентів перевищив купівлю на 140% або на 11,2 мільярда гривень, склавши 39,2 мільярда гривень, хоча саме у цей період зафіксовані максимальні значення індексу ПФТС та "Української біржі".
Учасники ринку стверджують, що у третьому та четвертому кварталах нерезиденти не змінили своє ставлення до вітчизняного ринку капіталу, продаючи українські активи. При цьому експерти стверджують, що головні індикатори фондового ринку - індекси ПФТС та УБ - моделюють ринкову ситуацію не надто об'єктивно.
Це пов'язано з недостатнім рівнем розвитку системи організованої торгівлі. Гравці використовують цей недолік, маніпулюючи вартістю цінних паперів.
Виходить, що 2010 рік умовно можна поділити на кілька етапів.
У квітні індекси стрімко зростали. На цей період припали значні об'єми продажу нерезидентами. У травні ринок упав через боргові проблеми єврозони. У червні-жовтні була відносна стабілізація і "боковий" рух фондового ринку, хоча у червні об'єм продажу нерезидентами сягнув 22 мільярдів гривень.
Так, згідно з проектом документа ДКЦПФР "Моніторинг професійних учасників ринку цінних паперів", копією якого володіє "ЕП", протягом другого кварталу 2010 року обсяг договорів з цінними паперами, укладеними нерезидентами на українському фондовому ринку, зріс більш ніж на 250% до 66,5 мільярда гривень.
Всього у другому кварталі було укладено 4 996 угод з цінними паперами на 26,4 мільярда гривень, тоді як у першому кварталі - 2 989 угод. При цьому частка договорів, укладених у другому кварталі з нерезидентами, становить 16,68%, що на 0,16% більше, ніж у попередньому кварталі 2010 року.
Загальний обсяг укладених угод у другому кварталі становить 398,7 мільярда гривень, що на 249% перевищує обсяги першого кварталу - 160 мільярдів гривень. При цьому у другому i третьому кварталах активність нерезидентів була низькою, а у четвертому кварталі частка нерезидентів в обігу сягала близько 40%.
Однак збільшення обсягу укладених нерезидентами угод з цінними паперами у другому кварталі 2010 року порівняно з першим кварталом не свідчить про повернення грошей зарубіжних інвесторів на український фондовий ринок.
Цікаво, що саме у цей період індекси ПФТС та "Української біржі" досягли максимальних значень: 1 030,28 та 2 615,07 пункту 27 березня.
Дані ДКЦПФР говорять про зовсім іншу тенденцію. Виходячи з інформації комісії щодо "руху капіталу на фондовому ринку", яка міститься у зазначеному документі, протягом перших двох кварталів 2010 року "ведмеді" продовжували атакувати ринок України великими об'ємами.
Тобто обсяг продажів з боку нерезидентів завжди перевищував обсяг купівлі. Найбільший обсяг продажу нерезидентами комісія зафіксувала у січні, квітні і червні - 13,6 мільярда гривень, 14 мільярдів гривень і 22,5 мільярда гривень.
Водночас, максимальні обсяги купівлі спостерігалися у квітні і червні - 3,1 мільярда гривень і 18,9 мільярда гривень, але не у березні, коли відбулося максимальне зростання індикаторів українських фондових майданчиків.
"Наші клієнти-нерезиденти у першому кварталі більше купували, ніж продавали. Другий і третій квартали були "рівними", з низькою активністю", - зазначив директор департаменту місцевих торгових операцій Dragon Capital Денис Мацуєв.
Таким чином, збільшення обсягу укладених угод з нерезидентами пов'язане з бажаннями закордонних інвесторів вийти з українських позицій в цінних паперах. Крім того, інформація комісії різко відрізняється від даних самих учасників ринку.
На листопад-грудень припало "ралі" Санта Клауса. На цьому фоні відновилося зростання ринку, й українські індекси наблизилися до своїх пікових значень. Хоча, за словам Мацуєва, у четвертому кварталі спостерігалися переважно продажі.
Відтак виходить, що головні індикатори українського фондового ринку не зовсім об'єктивно відображають реальну ситуацію в секторі. З цим згоден старший аналітик ПФТС Юрій Покладенко. Він вважає, що українські індикатори стануть точнішими, якщо охоплюватимуть більшу частку ринку.
Варто також зазначити, що, за даними комісії, значний об'єм - 325,3 мільярда гривень або 81,5% угод - досі укладається на позабіржовому ринку. Тобто відчувається певна дистанція між реальною ситуацією та ринковою.
Керуючий фондами КУА "Дельта-Капітал" Юрій Покладенко впевнений, що ситуацію змінить створення прозорих ринкових умов, лібералізація законодавства і розширення біржової торгівлі.
"Для розвинутої країни це ненормальна ситуація. Для України - це реальність. Для виведення угод на організований ринок необхідні стимули", - сказав він.
Голова інвестиційного відділу компанії "Бонум" Олександр Спасиченко наголошує, що в Україні фондова біржа досі відіграє другорядну роль, хоча ціни, які формуються на біржах, беруться за основу під час приватизації.
"В Україні завжди так було, великі обсяги немає сенсу проводити через біржу. Навіщо? По телефону домовився - і все. Біржа - це дошка оголошень, у цьому її роль, і не треба вимагати від неї більшого", - наголосив менеджер.
За його словами, торговці ведуть подвійну гру: телефоном і через біржу. "Якщо у мене є контрагент, то не потрібно давати оголошення на біржі", - додав Спасиченко.
Тим часом у ДКЦПФР цими питаннями особливо не переймаються. За словами директора департаменту методології регулювання ринку цінних паперів комісії Олексія Тарасенка, така статистика - великий успіх для України.
"Частка 82% - це вже велика перемога. Протягом минулих п'ятнадцяти років обсяг біржового ринку не перевищував 5%. Якщо 18% збережуться до кінця 2010 року, то це стане для України серйозним досягненням", - запевнив він.
Особливості менталітету, недосконалість інфраструктури і законодавства дозволяють учасникам здійснювати колосальні маніпуляції з вартістю паперів.
Недостатній рівень розвитку фондового ринку може стати катастрофою напередодні введення другого рівня пенсійної системи, яка передбачає виведення на ринок накопичувального фонду у розмірі 10 мільярдів гривень пенсійних коштів. Вони можуть потрапити до рук маніпуляторів - так само, як і гроші нерезидентів.
Один з авторитетних гравців фондового ринку розповів "ЕП", що значне зростання ринку у 2006-2008 роках було штучним. "Це не для преси", - попередив він.
Зростання, подовжив експерт, розкручувалося "під дурного нерезидента", який "нічого не знає про особливості функціонування українського ринку".
"Ми тоді заманили нерезидентів обгорткою від цукерки. Там не було не тільки наповнювача з ромом - там взагалі не було цукерки. Розкрутивши ринок до рівня "азійського тигра", ми нахабно дурили наївних нерезидентів. Ми можемо наш ринок перефарбувати у будь-який колір, аби гроші дали", - зізнався менеджер.
Петро Шевченко, Дмитро Дєнков
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас