Що святкує Європа в день православного Різдва? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що святкує Європа в день православного Різдва?

Казна та Політика
1216
Традиції і звичаї багатьох європейських країн зберегли 6 січня як святковий день. У багатьох країнах 6 січня відзначають "День трьох святих королів". Це ті самі три королі, які принесли дари до колиски (або, точніше, до ясел) новонародженого Ісуса. Вважається, що саме 6 січня і принесли.
Як пастухи стали королями
Взагалі-то, в Євангелії йдеться не про королів, а про пастухів або волхвів (мудреців, магів), які прийшли до малюка Ісуса з дарами: золотом, ладаном і смирною. Але в столітті чи то дванадцятому, чи то чотирнадцятому теологи вирішили, що волхвами або пастухами ці троє називалися в переносному сенсі: надто дорогими були дари, які вони принесли. Так три волхви перетворилися на трьох королів, та ще й імена отримали: Каспар, Мельхіор і Балтазар (або Валтасар).
До речі, їхні мощі зберігаються в знаменитому Кельнському соборі, в розкішному золотом ковчегу, доступ до якого для широкої публіки відкритий всього раз на рік - як легко здогадатися, саме 6 січня.
Свято Хрещення Господня, яке відзначається цього дня і яке отримало в західній церкві назву Епіфанії (Богоявлення), - одне з найдавніших християнських свят. У церковному календарі воно з'явилося вже у другому столітті. Цього дня діти, одягнені трьома євангельськими королями, ходять по домівках, співають пісні про Віфлеємську зірку (за що їх і називають "Sternsinger" - "співці зірки") і збирають гроші на благодійні потреби.
Охоронна грамота
На дверях квартир, господарі яких жертвують гроші, діти пишуть крейдою перші (латинські) літери імен трьох королів разом з цифрами року, що настав, причому рік часто ще й ділять: спочатку, ліворуч, - перші дві цифри року, потім - "C "латинське (Caspar)," M "(Мelchior) і" B "(Baltasar), потім - дві останні цифри року. Все це схоже на загадкову формулу: 20 + C + M + В + 11. Вважається, що такий напис охороняє будинок від злих духів. Тому його іноді розшифровують як латинський вираз "Christus Mansionem Benedicat", що означає "Христос благословляє цей будинок".
До речі, хоча збір пожертвувань на благодійні потреби в "День трьох святих королів" і організовує в Німеччині церква, це давно вже перестало бути церковною або релігійною традицією і сприймається як гуманітарна акція.
Старше Діда Мороза
В Італії 6 січня справляють традиційне свято відьми Бефани. Багато хто навіть не знає, що його витоки - також у стародавньому Богоявленні, а ім'я Бефана - це спотворене Епіфанія. Згідно з легендою, Бефана почула від пастухів про народження Ісуса і теж хотіла подивитися на нього, але запізнилася. Віфлеємська зірка, яка вказує шлях волхвам, вже закотилася.
Перші згадки про відьму Бефану з'явилися понад 400 років тому. Тобто вона старша від звичного нам усім Діда Мороза років на двісті. Рухається Бефана не на санях, в які запряжені олені, а, як і годиться відьмі, на мітлі. Замість червоної шапки з білою хутряною облямівкою Бефана носить чорний загострений ковпак або чорну хустку. Вона горбата і на носі в неї бородавка.
Відьма, яка приносить подарунки
Дивно, але саме це страховисько, дуже схоже на російську Бабу Ягу, приносить італійським дітям подарунки в ніч на 6 січня. Лягаючи спати, діти кличуть відьму, запрошують, намагаючись задобрити: "Бефана, добра чаклунка, прилітай, коли всі люди сплять. У розбитих черевиках, у ковпаку "а ля романа", хай живе, хай живе Бефана!"
Коли темніє і всі в домі засинають, Бефана прилітає і кладе у шкарпетки, спеціально відкладені для цієї мети, солодощі, горіхи, мандарини. В останні десятиліття ця традиція отримала цікавий розвиток, з'єднавшись зі "співцями зірки". В Італії по хатах ходять не королі, а... відьми - тобто діти, переодягнені в костюм Бефани, з мітлами в руках.
Вони бажають людям, що відкриває двері, всього найкращого, здоров'я, багатства, успіхів у роботі й особистому житті, а потім збирають данину. Чи не пожертвування, а саме данину: цукерки, печиво, горіхи, - загалом, все, що раніше їм приносила в ніч на 6 січня добра відьма Бефана.
Королівські галети
Цікава традиція живе у Франції. Тут 6 січня пеклися так звані "королівські галети" (galette des rois). В одному з цих печив запікають маленьку фігурку або, як робили здавна, просто квасолину (fève).
Їдять галети зазвичай за сімейним столом. Наймолодший вибирає першим. Той, хто знаходить квасолину або фігурку, оголошується королем дня. Йому надягають маленьку корону, і він стає на цей день главою сім'ї. Ну а діти в будь-якому випадку отримують солодощі та маленькі подарунки. Чи треба говорити, що коріння цієї традиції - теж у євангельської історії про волхвів, які принесли подарунки немовляті Ісусу?
Юхим Шуман, Олексій Букалов
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас