Найочікуваніші події 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найочікуваніші події 2011 року

Казна та Політика
3711
2011 рік принесе світу вирішення багатьох назрілих проблем. Багаторічні конфлікти, політичні зіткнення і недомовленості - багато чого з цього вирішиться в році, що настав. Очікують "сюрпризи" й на українців. Та чи будуть вони приємними?
Жити стане краще, жити стане веселіше?
З 1 січня 2011 року українці будуть відчувати на собі "батьківську" турботу влади. Податковий кодекс уже набрав чинності з 1 січня. Як результат - подорожчання деяких товарів і послуг. Однак не ПК єдиним живуть наш уряд і президент: вони готуються "поліпшити" життя пересічного українця ще в декількох сферах.
Цього року планується прийняття Житлового і Трудового кодексів, кожен з яких "прекрасний" по-своєму. Так, в Житловому кодексі є норми, які передбачають скасування права українців вибирати собі ту організацію, яка буде надавати їм житлово-комунальні послуги. В результаті українці потраплять у "житлове рабство". Також влада розробила Трудовий кодекс, який істотно обмежує права робітників і розширює права роботодавців.
"Він (ТК - ред.) не повністю відповідає конвенції Міжнародної організації праці, тому прийняття його в нинішній редакції може створити серйозні завади для свободи асоціації та плюралізму профспілок", - вважають в Конфедерації вільних профспілок.
Але й це не останній "подарунок" від влади населенню України. У грудні Кабміном був відкликаний з парламенту проект пенсійної реформи, готуються нові законопроекти з даної проблеми. Але навряд чи вони будуть суттєво розходитися з вимогами МВФ до України. В результаті - підвищені пенсії будуть істотно скорочені, та й пенсійний вік збільшать.
Поборють гідру?
Ще однією з найбільш очікуваних "законодавчих активацій" цього року є набрання чинності нового антикорупційного законодавства. Нагадаємо, що пакет антикорупційних законів був прийнятий ще за президента Ющенка, але потім кілька разів набрання ними чинності переносилося на більш пізній термін. Останньою межею було 1 січня 2011 року; та буквально в останню мить Верховна рада одним махом скасувала ці акти, що розроблялися декілька років, заради наспіх скомпільованих законопроектів авторства Віктора Януковича.
Чи поборють істотно вихолощені закони (чого варте лише вилучення вимоги декларувати свої доходи і витрати родичам чиновників) вже невід'ємну традицію можновладців у їхньому прагненні до зловживання службовим становищем, буде ясно не одразу. Хоча вже нині лунають голоси скептиків.
"Законопроект президента має під собою політичні підстави", - вважає нардеп Руслан Князевич. Він упевнений, що при прийнятті президентського закону за кордоном зрозуміють: Україна не здатна реалізувати міжнародні стандарти щодо боротьби з корупцією. Разом з тим, ініціатор законопроекту Віктор Янукович впевнений, після його прийняття Україна зможе залишити "почесне" 134 місце за корумпованістю в світі.
Землі - селянам?
У 2011-му, якщо вірити Адміністрації президента, збудеться заповітна мрія українських селян, та й тих підприємців, які хочуть працювати в сільгоспгалузі. 14 грудня у Януковича повідомили, що працюють над законопроектом, який дозволить продаж земель сільгосппризначення. Це питання - мабуть, одне з найбільш спірних за всю історію незалежності України.
Але ось після стількох років запеклих суперечок справдилось: у першому півріччі 2011 року мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні може бути знятий.
Експерти позитивно оцінюють цю президентську ініціативу, але зазначають: для досягнення максимально позитивного ефекту і запобігання масовому скуповуванню земель тіньовими "латифундистами" необхідно, щоб одночасно з дозволом на продаж землі був введений відкритий земельний кадастр.
Продадуть "Укртелеком"?
У січні-лютому 2011 року вирішиться доля держпідприємства-гіганта, виставленого на продаж - "Укртелекому". Компанія, яка є фактично монополістом на ринку дротового телефонного зв'язку, з розгалуженою мережею філій, що обплутують всю країну, здавалася "ласим шматочком" всі три роки, коли її намагалися продати. Але по закінченні цього терміну виявилося, що "Укртелеком" мало кого цікавить. Принаймні, нікого з тих, кого держава хотіла б бачити "біля керма" компанії. Адже стартові умови конкурсу свідомо "відсікали" від участі в ньому найбільш сильних гравців ринку телекомунікаційних послуг: компанія не повинна була перебувати в частковій держвласності ("пролетіли" багато європейських "гігантів" зв'язку).
Крім того, доходи компанії від продажу послуг в Україні не повинні були перевищувати 25%. Підсумок нерадісний - всі великі гравці відсторонилися від аукціону. Єдину заявку подала австрійська фірма EPIC Services Ukraine, яка "накинула" 10 гривень на стартову ціну. Від EPIC Services Ukraine (ЕСУ) вже відхрестилися Ринат Ахметов і МТС, які були до конкурсу головними претендентами на "Укртелеком".
Чи буде держава змінювати умови конкурсу, чи вирішить все ж таки продати своє потенційно прибуткове підприємство - покаже час. Поки цифри свідчать про необхідність першого варіанта, адже на сьогоднішній момент ціна купівлі "Укртелекому" в порівнянні з 2008 роком впала більш ніж у два рази. 6 січня Фонд держмайна збирається переоцінити акції компанії. У ЕСУ вже заявили, що не готові збільшувати пропоновану суму за активи "Укртелекому". А отже, умови конкурсу таки доведеться змінювати.
Створять "Нафтогазпром"?
На зміну одному монополісту Україна готується створити інший. Після "реанімації" компанії Дмитра Фірташа "РосУкрЕнерго" здавалося, що на українському енергетичному ринку тепер вже не буде чиєїсь монополії, а будуть принаймні два сильні гравці - "Нафтогаз" і РУЕ. Однак уряди України і Росії мають щодо цього свої плани. "Південний потік" - російський газопровід в обхід України - всерйоз непокоїть керівництво нашої країни.
У підсумку, північному сусіду пропонується багато: і значну частку в ГТС, і гіганти різних галузей промисловості в Україні, і навіть злиття українського "Нафтогазу" і російського "Газпрому" в єдину корпорацію. Щоправда, українці хочуть, щоб злиття відбувалося на паритетних засадах.
У той же час в РФ справедливо вказують, що ціна "Газпрому" в багато разів перевищує ціну "Нафтогазу", та й за потужностями російська компанія може дати величезну фору українській. Але уряд України продовжує стояти на своєму. Чи зможе загроза створення "ПП" зломити непохитність Кабміну, ми і дізнаємося в поточному році.
Старший чи молодший?
Цього року остаточно визначиться, хто буде брати участь у президентських виборах у Росії в 2012 році: "старший цар" Володимир Путін чи "молодший цар" Дмитро Медвєдєв. Незважаючи на згоду з низки питань, в "тандемі" вже давно назріває криза. Нинішній президент РФ Дмитро Медвєдєв не згоден грати другі ролі в управлінні державою. Про його бажання балотуватися на виборах заявив помічник Медвєдєва Аркадій Дворкович. Разом з тим, прем'єр-міністр Володимир Путін теж не проти повернути собі юридичний статус глави російської держави. Поки "на людях" "тандем" веде себе мирно і дружно. Та спостерігачі вже говорять про початок конкуренції між Путіним і Медвєдєвим.
Чи не найяскравішими прикладами цих процесів стали зняття Юрія Лужкова з посади мера Москви і різна реакція на події на Манежній площі. Остаточна розв'язка історії непростих стосунків двох "царів" нас чекає в цьому році.
Невже вступлять?
Однією з найбільш очікуваних подій 2011 року, яка вплине на світову економіку, є вступ Росії до СОТ. Те, що РФ стане членом цього впливового міжнародного союзу, не викликає сумнівів у глави російського уряду Володимира Путіна.
"Я вважаю, що це можливо. І ми хотіли б, щоб це сталося", - сказав він на прес-конференції 27 грудня 2010 року. Росія потихеньку прибирає перешкоди на шляху до своєї мети: вже підписано договір з Молдовою, яка раніше була проти російського членства в організації. Залишився останній, але найбільший непростий крок - вговорити Грузію, яка ось уже котрий рік поспіль блокує вступ РФ до СОТ. І тут росіянам на прихильність грузинів розраховувати не доводиться: надто вже добре останні пам'ятають війну в серпні 2008 року.
США і Росія обмежать себе?
Ще однією знаковою подією на світовій арені з участю Росії буде підписання договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО) у його третій версії. У 2009 році закінчився термін дії СНО-2, і Росія з США знову повинні були демонструвати добру волю у скороченні ядерного боєзапасу. В результаті 8 квітня в Празі президент РФ Дмитро Медвєдєв і президент США Барак Обама підписали новий договір, яким зобов'язуються скоротити свої наступальні стратегічні засоби на дві третини. Якщо в Росії Держдума і Збори Федерації традиційно покірні президенту, то в США у президента з Сенатом думки часто не збігаються.
Проте напередодні католицького Різдва Сенат ратифікував СНО-3. Але з однією важливою вказівкою - цей договір не може бути засобом згортання протиракетної оборони США в Європі. Хоча в преамбулі СНО-3 прямо вказується, що Росія може з нього вийти, якщо американці встановлять елементи ПРО на східному кордоні НАТО. Інтриги додає той факт, що договір не ратифікований в Росії. Міністр зовнішніх справ РФ Сергій Лавров вже заявляє про необхідність вивчити резолюцію Сенату перед ратифікацією Держдумою СНО-3. А Обама заспокоює співвітчизників - "з росіянами домовимося".
Підуть, нарешті?
У 2011 році війська НАТО мають остаточно залишити Ірак. Про це йдеться, зокрема, в стратегічному плані організації, прийнятому в 2010 році в Лісабоні. Та й американці - основна сила військ коаліції в Іраку, давно морально втомилися від цієї війни. Власне, Обаму тому підтримували на виборах президента, що він обіцяв вивести американський контингент з цієї близькосхідної держави. Але з відходом США іракці не зможуть остаточно позбутися іноземних військових.
У країні діє безліч "охоронних фірм", де служать ветерани тієї ж американської армії. Саме ці квазіармійські підрозділи і є винуватцями більшості інцидентів з мирними жителями і з застосуванням "дружнього вогню".
І все-таки вони зустрінуться?
Є надія, що в 2011 році нарешті закінчиться багаторічна спортивна епопея: зустрінуться український боксер Володимир Кличко і британський боксер Девід Хей. Британець вже погодився на пропозиції українця щодо бою. А це значить, що прийшов кінець багатомісячному "боксу в листуванні" між двома супертяжами і вони нарешті з'ясують, хто з них сильніший, прямо в рингу.
За підсумками зустрічі переможець або підтвердить, або отримає статус чемпіона світу в суперважкій вазі за версією WBA. Якщо ж між противниками знову виникнуть розбіжності, то інтрига так і залишиться невирішеною - Хей відзначив, що збирається покинути бокс у 2011 році.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас