Застрягла на виході — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Застрягла на виході

Казна та Політика
852
На початку року ринок був упевнений, що до грудня час наднизьких ставок і закачування ліквідності в економіку закінчиться. Але масштаб проблем виявився вищими за очікування, здатність економіки відновитися - нижчою. ФРС і Європейський центробанк (ЄЦБ) були змушені запустити другий раунд кількісного пом'якшення, національні уряди - схвалити нові стимулюючі програми.
Не вистачило
$1,7 трлн, витрачених ФРС на покупку активів в 2010 р., не вистачило для підтримки зростання США. Восени була схвалена нова програма - на $600 млрд. ЄЦБ не розкриває обсягів викупу боргових паперів (суверенних і банків), але пообіцяв забезпечити банки ліквідністю - задовольнити увесь їх попит на тримісячні кредити за діючою ставкою щонайменше до 12 квітня (з травня на викуп держоблігацій ЄЦБ витратив 72500 млн євро).
Крім того, влітку ЄС був змушений створити європейський фонд фінансової стабільності обсягом 750 млрд євро. Спочатку передбачалося, що він пропрацює три роки, але в грудні на саміті ЄС було вирішено зробити фонд постійно діючим. При цьому МВФ пропонував подвоїти обсяг фонду.
Найбільші економіки Азії теж продовжили стимулюючі програми. Японія витратить в 2011 р. 5050 млрд ієн ($61 млрд), Китай - понад 4 трлн юанів ($600 млрд) у 2011-2015 рр..
Борги і гальмування
Причина продовження стимулюючих заходів - високий рівень боргів і зростання бюджетних дефіцитів, вважає Євген Гавриленков з "Трійки діалог". У США, ЄС, Японії та Китаї обсяг боргів досяг $6,3 трлн, з них $1,5 трлн винні американські споживачі, зазначає Андрій Гартуейт з Credit Suisse. Держборг ЄС до початку 2011 р. досягне 84% ВВП, єврозони - 88,5% і продовжить збільшуватися, пише Єврокомісія: у 2015 р. він перевищить 100% ВВП, до 2020 р. - 130%. Держборг США зберігся в 2010 р. на рівні 62%, але зросте до 70% в 2015 р. і 130% в 2020 р. (дані мінфіну).
Світова економіка сповільнюється з середини 2010 р., констатує ООН, траєкторія продовжиться і в наступному році. Гальмування обіцяє і МВФ. Світове зростання сповільниться з 4,5% в 2010 р. до 3,5% в 2011 р. і 3% в 2012 р., песимістичні аналітики Capital Economics. Зростання в кінці минулого року і на початку цього забезпечений фіскальним стимулом і згасав у міру скорочення підтримки, пише Economist Intelligence Unit. Незважаючи на масштабне стимулювання, приватна економіка не запрацювала, погоджується Ксенія Юдаєва з Ощадбанку: у другому півріччі ситуація стала нагадувати стагнацію. Темпів зростання ВВП в 2,5% ледь вистачає для того, щоб утримати безробіття на поточному рівні, але їх недостатньо, щоб вона почала знижуватися, визнав голова ФРС Бен Бернанке. "Зростання підстьобнули запаси, цей фактор тимчасовий - до повернення запасів до нормального рівня. Подальше зростання витрат домогосподарств теж може застопоритися через відсутність зростання доходів", - відзначає Пол Ешвот з Capital Economics.
Небезпечна допомога
Чергове фіскальне стимулювання забезпечить економіці США зростання на 3% в 2011 р., безробіття може знизитися до 9% (зараз - 10,5%), вважає Ешвот: "Але держпідтримка скоріше стане перешкодою для зростання, ніж стимулом: проблеми балансів домогосподарств і фінансових структур занадто великі, тому в 2012 р. ВВП сповільниться до 2% ". Уповільнення США очікує і Світовий банк: з 2,6% в 2010 р. до 2,2% в 2011 р. Віддача від нових порцій ліквідності буде не така висока, як раніше, - потрібні структурні зміни, впевнений Гавриленков.
Знижує ефективність урядових зусиль і недовіра до банківської системи, зауважує Ешвот. ЄС планує в 2011 р. провести новий раунд стрес-тестів банків. Ринок готується до чергової порції поганих новин,- переконаний скептичний Олександр Кочубей з Lombard Odier. Суверенні фінанси в ЄС залишаться в зоні ризику в 2011 р., пише Європейський комітет органів банківського нагляду.
Друкування грошей провідними центробанками, з одного боку, розганяє економіки, що розвиваються, з іншого - інфляцію і провокує різкі курсові стрибки національних валют, зазначає Стівен Кінг з HSBC: "Зараз розвинені економіки побоюються дефляції, що розвиваються, - надмірно високої інфляції". У США і єврозоні темп зростання цін тримається на рівні близько 1%, в країнах, що розвиваються - близько 5% (в Індії та Китаї за підсумками листопада він перевищив 10 і 4% відповідно).
Ще один чинник ризику - розбіжності розвинених і країн, що розвиваються, попереджає Джуліан Келлоу з Barclays Capital. Восени 2008 р. - навесні 2009 р. всі були в одному човні і рішення приймалися скоординовано, відзначає Юдаєв: "Але як тільки стала помітна нерівномірність відновлення, протиріччя між країнами знову загострилися". Країни, що розвиваються звинуватили США в розкручуванні спіралі цін і почали знижувати приплив капіталу з допомогою жорсткості кредитно-грошової політики. Бразилія і Китай підвищили вимоги за нормами резервування, Пекін також двічі підвищував ключові ставки, Південна Корея ввела податок на банківські операції.
Щоб вирівняти протилежні тренди - дефляцію та інфляцію, - потрібно обмежити грошову експансію, припинити непродуктивне витрачання коштів, знизити економічну активність урядів і зменшити запозичення країн з великими дефіцитами, вважає керуючий директор Templeton Asset Management Марк Мобіус (цитата Bloomberg). Передчасне згортання антикризових заходів більш небезпечно, ніж продовження заходів: це може спровокувати нову рецесію, підтримує уряду нобелівський лауреат Йозеф Стігліц.
Головна проблема в тому, що зараз центробанкам доводиться діяти на невідомій території, зазначає головний економіст ЄБРР Ерік Берглофф: "Досвіду вирішення проблем такого масштабу у світової економіки немає - апелювати нема до чого".
Катерина Кравченко, Дарина Борисяк
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас