У 2011 році в Німеччині продовжиться зростання економіки і зайнятості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2011 році в Німеччині продовжиться зростання економіки і зайнятості

Казна та Політика
443
За опублікованими 4 січня даними федерального агентства зайнятості, у грудні минулого року в порівнянні з листопадом безробітних у Німеччині стало на 85 тисяч більше, їх загальна кількість склала 3 мільйони і 16 тисяч осіб. Взимку тут завжди збільшуються черги на біржі праці.
Цього разу стрибок безробіття був незвично великим, що пояснюється незвично ранньою для Німеччини і суворою зимою, яка заморозила багато будівельних робіт під відкритим небом. Будівельники зазвичай в таких випадках реєструються на біржі праці.
У цілому ж, заявив на прес-конференції директор Федерального агентства з праці Франк-Юрген Вайзе (Frank-Jürgen Weise), рівень безробіття в 2010 році помітно знизився в порівнянні з кризовим 2009-м - на 179 тисяч осіб. Паралельно на рекордну для об'єднаної Німеччини позначку піднялося число працюючих - 40 мільйонів і 370 тисяч.
Попит на робочі руки
Хто чим заробляє в Німеччині на хліб, знає Федеральне статистичне відомство. За його даними, особливо швидко зростає кількість зайнятих у німецькій сфері послуг. На неї припадає вже 74 відсотки всіх працюючих жителів країни. У 1991 році їх було 60 відсотків. А значення традиційної індустрії продовжує падати. У виробничій галузі працюють лише 19 відсотків у порівнянні з 30 відсотками у перший рік після об'єднання Німеччини.
На таку тенденцію звертає увагу і федеральне агентство зайнятості, яке вказує на зростаючий і в 2011 році попит на робочі руки, зокрема, у сфері торгівлі та громадського харчування, в системі охорони здоров'я. При цьому більше трьох чвертей заявлених вакансій - це повноцінні безстрокові робочі місця з усіма належними соціальними гарантіями і виплатами. Багато підприємств, кажуть в агентстві, скаржаться на те, що не можуть знайти на ринку праці достатньо кваліфікованих працівників або експертів відповідного профілю.
За прогнозами провідних економічних аналітиків, безробіття в Німеччині буде і далі знижуватися. У минуле десятиліття найчастіше "потрапляли в яблучко" Карстен Клуде з банку MM Warburg і Хольгер Шмідінг з банку Berenberg. Обидва передбачають для Німеччини скорочення безробіття до 7-7,1 відсотка (7,7 відсотка у 2010 році) і збільшення проблеми дефіциту кваліфікованих кадрів. У підсумку, вважають економісти, фірмам доведеться задовольнятися працівниками, які не відповідають цілком вакантній посаді, і шанси знайти робоче місце з'являться навіть у тих, хто начебто вже зневірився.
Впевненість у завтрашньому дні
Пожвавлення на ринку праці - наслідок початку економічного зростання. На думку Клуде і Шмідінга, воно продовжиться і в 2011 році. Перший передрікає приріст ВВП в три з лишнім відсотка, другий - у 2,8. Німецький уряд у цьому зв’язку більш обережний. Його прогноз - 1,8 відсотка.
Основною рушійною силою німецької економіки залишаться експортні галузі. Банківські аналітики очікують 9-відсоткового збільшення поставок німецьких товарів на світові ринки в 2011 році. Але зросте, за їхнім прогнозом, і внутрішній попит - на 2 відсотки. Зростання готовності німців витрачати гроші пояснюється двома причинами.
По-перше, зросла впевненість у завтрашньому дні. Якщо рік тому кожен п'ятий житель Німеччини боявся втратити роботу, то тепер - лише один з дев'яти. Такі результати опитування, проведеного консалтинговою фірмою Ernst & Young. Людям легше розщедритися, вірячи, що і в наступному місяці вони отримають зарплату. Паралельно ростуть надії на поліпшення власного матеріального стану: у третини у віковій групі від 36 до 45 років і навіть у половини працюючих молодших.
По-друге, такі надії не можна вважати необґрунтованими. Грошей у працюючих і справді буде в 2011 році більше. Карстен Клуде і Хольгер Шмідінг вважають, що в процесі розпочатих чергових тарифних переговорів профспілкам вдасться виторгувати збільшення брутто-зарплат на 2,5-2,7 відсотка. На перший погляд, такі цифри виглядають скромно. Однак з урахуванням загального зростання зайнятості і підвищення кількості понаднормових годин сумарне збільшення доходів населення буде досить істотним і - на відміну від економічного пожвавлення середини першого десятиліття ХХI століття - реальним, а не номінальним.
Тверда валюта
Тоді зростання зарплат "з'їла" інфляція і збільшення відрахувань до фондів соцстраху. Тепер, запевняють аналітики, в гаманцях виявиться реально більше грошей, які можна витратити в магазині чи ресторані.
Інфляція, щоправда, якої німці бояться не менше, а може, навіть більше, ніж росіяни, в 2011 році теж збільшиться, але в терпимих межах. У 2010 році вона склала 1,1 відсотка, в 2011-му буде, за оцінками Клуде і Шмідінга, в діапазоні від 1,5 до 1,7 відсотка. І це незважаючи на значні фінансові вливання в економіку країн євро-зони і ліберальний курс європейського Центробанку.
Тим не менш, ризику стрибка інфляції Хольгер Шмідінг не бачить. Такий ризик, заявив він, з'явився б, якби німецькі споживачі стали в масовому порядку витрачати незароблені гроші, тобто купувати товари в кредит, користуючись низькими відсотковими ставками. Але така поведінка - не в натурі німців.
Стабільним залишиться євро і в порівнянні з іншими світовими валютами, а по відношенню до долара навіть зміцниться до 1,35-1,40 долара за євро за прогнозом експертів. Це - райдужна перспектива для тих німецьких туристів, які збираються провести в 2011 році відпустку в країнах доларової орієнтації, але не дуже приємна для німецьких експортерів: їхні товари в таких країнах стануть дорожчими. Щоправда, за словами Карстена Клуде, сильною перешкодою для німецького експорту зміцнення євро не буде. Зростання курсу не буде надмірним, і до того ж вирішальну роль відіграє економічна ситуація в країнах-покупцях.
"У машинобудуванні, наприклад, німецькі фірми мають майже унікальні технології, тож багато їхніх клієнтів на світовій арені звертають увагу, швидше, на якість, ніж на ціну товару", - заявив він.
Микита Жолквер
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас