Союз амбіцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Союз амбіцій

Казна та Політика
780
У 2010 р. Росія, Білорусія і Казахстан сформували Митний союз. Наступний крок - створення єдиного економічного простору (ЄЕП). Але поки союз більше нагадує політичне об'єднання - Москва намагається зібрати всіх бажаючих приєднатися до неї на післярадянському просторі.
Формування Митного союзу розтягнулося на 15 років - перший договір Росія, Білорусія і Казахстан підписали ще в 1995 р. Процес різко прискорився в червні 2009 р., через рік союз запрацював.
Ледве домовилися
Першою стадією стало введення з 2010 р. єдиних мит на імпорт в Білорусію, Росію і Казахстан. За основу - 80% ставок - було узято російський тариф. Без накладок не обійшлося, через нові правила видачі ліцензій проблеми виникли в імпортерів вина, ліків, цивільної зброї, радіоелектронного і шифрувального обладнання, фармдистрибуторів. Нормалізувалася ситуація тільки в лютому.
Офіційний же запуск союзу було призначено на 1 липня - з цього часу повинен був набрати чинності Митний кодекс трьох країн. Проте до останньої миті не було зрозуміло, чи ратифікує документ Мінськ. Білорусія наполягала на скасуванні мита на експорт з Росії нафти і нафтопродуктів, називаючи їх стягування у союзі грубим порушенням домовленостей. Москва обіцяла скасувати їх після створення ЄЕП, а в 2010 р. поставити в Білорусію безмитно 6,3 млн т нафти з 21,5 млн.
Білорусія не здавалася, і російські чиновники, які брали участь у переговорах, вже не виключали, що Митний союз буде створений Росією і Казахстаном на двох. Але білоруський президент Олександр Лукашенко все-таки поступився - 5 липня Митний кодекс з невеликим запізненням набрав чинності і для Білорусі. Натомість уряд країни виторгувало тимчасове зберігання для Білорусії знижених мит на ввезення іномарок фізособами: 0,35-0,7 євро за 1 куб. см об'єму двигуна (проти російських 2,5-5,8 євро). Таку ж пільгу отримав Казахстан. Мита для обох країн зростуть до рівня російських 1 липня 2011 - одночасно з ліквідацією митних постів на внутрішніх кордонах союзу.
Втім, бажання Лукашенко може виповнитися вже з січня. У підписаній угоді Росія пообіцяла скасувати нафтові мита, як тільки Білорусь ратифікує документи про ЄЕП і повідомить про це інтеграційний комітет "ЄврАзЕС". Минулого тижня весь пакет з 18 документів був схвалений нижньою палатою парламенту Білорусії. Натомість країна буде повністю перераховувати до російського бюджету мита від експорту нафтопродуктів, вироблених з російської сировини.
Cтавки під загрозою
Якщо білоруські нафтопереробники від створення ЄЕП тільки виграють, російські з цієї ж причини можуть опинитися на межі виживання. В кінці жовтня заступник міністра фінансів Сергій Шаталов шокував нафтовиків, заявивши, що мито на експорт нафтопродуктів може радикально зрости - до 85-90% від нафтовий (зараз 70,7% - на світлі і 38,1% - на темні нафтопродукти). Російський бюджет не повинен дотувати білоруські НПЗ, які будуть отримувати нафту безмитно, пояснював Шаталов.
Таке підвищення ставок вбило б російську нафтопереробку, яку держава протягом останніх років субсидувала за рахунок знижених мит, говорить Денис Борисов з Банку Москви. Компаніям воно обійшлося б у $12-13 млрд, підрахував він.
Поки, втім, чиновники відмовилися від таких радикальних кроків. Ідею не підтримав віце-прем'єр Ігор Сечін, який курирує в уряді ПЕК. Росія, за його словами, поки не готова до різкого зростання мит на мазут. У Білий дім був внесений варіант, що передбачає поступове вирівнювання мит до рівня в 60% в 2013 р., зближення ставок почнеться з лютого 2011 р. Цю пропозицію і затвердив прем'єр Володимир Путін: мита на темні нафтопродукти складуть 46,7% від нафтової, на світлі - 67%, з 2012 р. - 52,9 і 64% відповідно.
За розрахунками Борисова, через скасування експортних мит на нафту для Білорусії Росія недорахується $4,4 млрд, але близько $2,5 млрд отримає від мит на нафтопродукти. Збитки можуть зрости, але незначно, говорить керуючий директор IHS Cambridge Energy Research Associates Сергій Вакуленко: білоруські НПЗ можуть збільшити переробку нафти приблизно на 3 млн т.
Конкурент Євросоюзу?
Трансформація Митного союзу в економічний офіційно запланована на 1 січня 2012 р. З 2013 будуть введені єдині макроекономічні стандарти (дефіцит бюджетів - не більше 3% ВВП, держборг - 50% ВВП, інфляція - 5 п. п. від найменшої інфляції в країні -учасниці).
Економічна інтеграція буде поступовою. З 2011 року деякі функції антимонопольних відомств почнуть передаватися наднаціональній структурі - комісії Митного союзу (КТС). Комісія - аналог Єврокомісії - буде розглядати заяви про незаконне обмеження конкуренції, проводити розслідування за транскордонним операціях, приймати рішення з конкретних справ і навіть про регулювання цін терміном на 90 днів. Порушення всередині країн будуть як і раніше розслідувати національні відомства. З 2017 КТС буде передано право приймати рішення про законність субсидій - підприємству або групі компаній.
Через відмінності в антимонопольному регулюванні початок повноцінної роботи КТС відкладено на два роки, каже чиновник, що брав участь в переговорах: у Білорусії немає ані спеціального закону, ані антимонопольного відомства (конкуренцію захищає департамент цінової політики в міністерстві економіки), а казахстанське законодавство сильно відстає від російського.
Економічно зміцнити союз могла б Україну, впевнена Юлія Цепляєва з BNP Paribas. Економіка Білорусії - всього 3% від економіки колишнього СРСР, з Казахстаном у Росії схожі позиції з експорту та імпорту: продаємо енергоносії, купуємо все інше, пояснює вона: Україні ж імпортує енергоносії, а в її експорті висока частка готової продукції.
Путін у грудні запропонував Україні приєднатися до союзу. Країна збиралася вступати до Митного союзу, нагадує Цепляєва, але після помаранчевої революції переключилася на інтеграцію в ЄС. Офіційної відповіді Києва на пропозицію Путіна поки не було, але ще в квітні президент Віктор Янукович говорив, що Україна не приєднається до Митного союзу: країна вже член СОТ і розвиває свою політіку за принципами цієї організації. Україна не буде вибирати між ЄС і ЄЕП - вона дочекається, поки ці об'єднання зблизяться, вважає головний редактор журналу "Росія в глобальній політиці" Федір Лук'янов.
За зразок творці ЄЕП взяли європейський договір про економічний і валютний союз, порівнює Ярослав Лісоволик з Deutsche Bank. Росія, Білорусь і Казахстан намагаються перейняти досвід ЄС, згодна Цепляєва. Не виключено, що до союзу приєднаються Киргизія та Таджикистан. "Ми, звичайно, будемо дружити з усіма країнами світу, але стратегічний партнер - це Росія, і альтернативи цьому немає", - зізнався днями прем'єр Киргизії Алмазбек Атамбаєв.
Російські чиновники амбітного завдання створити аналог ЄС не приховують. "Ми розраховуємо, що базові параметри, які будуть сформульовані в угодах ЄЕП, - це базові інститути європейського співтовариства", - заявляв перший віце-прем'єр Ігор Шувалов. Якщо з 1 січня ЄЕП запрацює, наступним кроком буде валютний союз, обіцяв він. Це дуже віддалена перспектива, впевнений професор Вищої школи економіки Олексій Портанський: "Шість держав, з яких в 1951 р. почалася європейська інтеграція (Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Італія, Франція, ФРН) вже тоді були країнами з розвиненою ринковою економікою, що передбачала ефективні гарантії приватної власності, розвинену, незалежну судову систему, вільні вибори і т.д., що, власне, і мається на увазі під базовими інститутами ЄС ". Поки в основі інтеграції лежать політичні мотиви, звідси і виникали весь рік проблеми з Білорусією, що вилилися в недоречну перепалку на рівні глав держав, вказує він.
Потрібно відмовитися від політичного завдання створити залежне від Росії об'єднання на післярадянському просторі, впевнена Цепляєва. Вона радить орієнтуватися на практику раннього Євросоюзу і не повторювати помилок пізнього, коли до ЄС приєдналися країни з абсолютно різною економікою: баланс всередині об'єднання було порушено, в результаті в кризу одні країни виживали за рахунок інших.
СОТ близько
У 2010 р. чиновники знову оголосили про швидке приєднання Росії до СОТ - цього разу в 2011 р. Були зняті розбіжності з США і ЄС. Росії залишилося підтвердити квоти на імпорт м'яса з кожним членом СОТ і переписати доповідь робочої групи - близько 90 протоколів. Фактично його довелося готувати заново через формування Митного союзу.
Альона Чечель
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас