Хто буде платити за новий саркофаг Чорнобиля? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто буде платити за новий саркофаг Чорнобиля?

Енергетика
1133
Коли 26 квітня 1986 року вибухнув реактор №4 Чорнобильської АЕС, Україна була частиною Радянського Союзу. Сьогодні це незалежна країна, чиї відносини з Москвою часом можна назвати напруженими. Одним з предметів суперечки залишився Чорнобильський реактор, який був нашвидкуруч запечатаний в бетон і свинець після вибуху, пише німецьке видання Der Spiegel.
Чорнобиль увійшов в історію як найстрашніша катастрофа ядерного століття, і руїнам потрібна нова захисна конструкція, тому що старий саркофаг пропускає в атмосферу радіацію. Очікується, що вартість проекту складе близько 2 мільярдів євро (2,6 мільярда доларів). На даний час, як і раніше, бракує 740 млн євро. На сьогоднішній день Росія, якій в певних ситуаціях подобається вважати себе спадкоємицею величезної радянської імперії, мало чим пожертвувала, щоб захистити всіх від українського просочування.
Новий металевий щит буде нагадувати ангар для літаків довжиною 150 метрів - він повинен бути поставлений над руїнами і приховати їх приблизно на сто років. Покриття також дозволить фахівцям в цей проміжок часу повністю розібрати реактор.
"Чорнобиль перестане існувати", - так описав цей проект в 2007 році голова французької компанії Vinci Ів-Тібо де Сільгі. Того року консорціум французьких і німецьких компаній Novarka, що працює в сфері атомної енергетики, виграв тендер на будівництво саркофага.
Ліквідація старих просочувань
Старий саркофаг, зведений навколо реактора, почав руйнуватися в 1990-х роках, і сьогодні він пропускає воду, коли там іде дощ. Консорціум Novarka хоче побудувати водонепроникний контейнер, який не дозволить воді потрапляти в активну зону реактора.
Коли будівництво буде закінчено, можливо, до 2015 року, очікується, що саркофаг стане найбільшою пересувною спорудою в світі. З 2007 року вартість будівництва зросла. Спочатку бюджет планувався на рівні 380 мільйонів євро, проте сильно зріс в зв’язку з суворішими вимогами безпеки, кажуть українські чиновники.
Фінансування будівництва велося спільно ЄС та країнами "великої вісімки". Росія належить до другої групи, але на даний момент пообіцяла лише 1% від остаточної вартості - 23 мільйони євро. Приблизно половина обіцяного фінансування йде від європейських урядів або з Брюсселя, і президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу порушував це делікатне питання на нещодавньому саміті ЄС-Росія.
Москва набагато щедріше виділяє кошти на фінансування інших проектів атомної енергетики. В одному лише 2010 році вона витратила 1,7 мільярда доларів на будівництво атомних електростанцій. До 2020 року в Росії повинні увійти в дію більше десяти нових реакторів. Державний концерн "Росатом" будує або планує побудувати інші нові АЕС в сусідніх країнах, таких як Індія і Китай.
Тим часом українцям, які пережили чорнобильську катастрофу, Кремль виплачує лише 50 євро на місяць.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас