Банкіри озвучили свої очікування та побажання новому голові Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри озвучили свої очікування та побажання новому голові Нацбанку

Казна та Політика
3590
В радикальні зміни ситуації на краще опитані фінансисти не дуже вірять. Але певні надії, пов'язані з приходом нового голови, регулятори все ж озвучили.
Європейські очікування
"В першу чергу ми чекаємо підвищення якості діалогу між Нацбанком і комерційними банками і появи взаєморозуміння сторін у вирішенні проблем, які сьогодні стоять перед системою. Думаю, регулювання фінансових ринків має стати передбачуваним і оптимальним. Не повинно бути непередбачуваності, яка була присутня в останні два роки ", - так коментує очікування від нового глави НБУ керівник проектів Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Олександр Павлов.
Головне завдання Сергія Арбузова на сьогодні, на думку експерта ЄБРР, полягає в підвищенні якості регулювання банківського ринку і в більш активному впровадженні сучасної міжнародного досвіду банківського регулювання. "Як би це не було сумно, але в цій частині України помітно відстала від Росії та інших країн СНД та Східної Європи. В першу чергу я маю на увазі гнучкість регулятора, відкриття можливостей щодо повноцінної роботи фінансових ринків з новими інструментами, впровадження нових принципів функціонування . І зниження рівня зарегульованості українського банківського ринку ", - пояснює Олександр Павлов. Природно, там навіть не сподіваються на негайний запуск всього нового інструментарію, з яким сьогодні працюють розвинені світові фінсистеми, відзначаючи, що це було б просто небезпечно для ринку. Але настільки ж небезпечно, на думку ЄБРР, і стояти на місці, як це робить український фінринок робить останні пару років.
Щоправда, поряд з глобальними очікуваннями, ЄБРР обережно натякає, що НБУ пора б почати стимулювати кредитування української економіки, і непогано б робити це з його допомогою. У банку позитивно не розуміють, чому так і не змогли домогтися від минулого керівництва НБУ дозволу на кредитування в гривні, тим більше що інша міжнародна фінансова організація - IFC (Міжнародна кредитна корпорація) - такий дозвіл отримала.
Що стосується фінансування Європейським банком українських проектів, то в ЄБРР заперечують, що персоналії, які стоять на чолі НБУ, можуть якось вплинути на їх динаміку. "Ми не прив'язували обсяги до персоналій в центробанку, і працювали з різними складами правління НБУ. Причому навіть у розпал фінансової кризи. За два роки ми вклали у капітали українських банків понад EUR700 млн., і не маємо наміру зупинятися", - говорить банкір.
Українські очікування
"Банківський ринок очікує певного посилення, як регуляторних норм, так і практики їх застосування. Але це зараз просто необхідно банківській системі, і, вважаю, посприяє її зміцненню та оздоровлення", - так коментує очікування фінсектора від приходу Сергія Арбузова голова правління OTP Bank Дмитро Зінков. Дійсно, банкіри не сумніваються, що регулювання фінринку стане жорсткішим, проте сподіваються, що рухи "сильної руки", якої чекає сектор, все ж таки будуть більш передбачувані, ніж за Володимира Стельмаха.
"За час, поки Сергій Арбузов був першим заступником голови Нацбанку, ринок не побачив жодного різкого руху. Це дуже добра ознака, і це дозволяє банківському сектору сподіватися на те, що з приходом Арбузова на пососу голови НБУ ми отримаємо зрозумілий, прогнозований курс Нацбанку ", - підтверджує надії колег Зінков.
Також банкіри очікують від Сергія Арбузова вирішення проблеми з поганими активами, яку неможливо вирішити без законодавчої допомогою регулятора, а головне - захисту від недобросовісних позичальників, перш за все - юросіб. "Невирішеною залишається і проблема кредитних бюро", - додають експерти.
Але, незважаючи на загальний оптимістичний тон коментарів українських фінансистів з приводу призначення Сергія Арбузова, в "банківських кулуарах" озвучуються і деякі побоювання відносного того, як нове керівництво НБУ буде поводити себе з банками, і особливо - з фінустановами з іноземним капіталом. Так, банкіри вказують на можливу "підвищену лояльність" нового глави НБУ до російських банків в Україну, в той час як інтереси європейських банків, зокрема, в питанні резервування валютних пасивів (саме він викликав найбільшу конфронтацію з екс-керівництвом центробанку), можуть враховуватися навіть менше, ніж раніше.
Друге побоювання пов'язано з відносинами регулятора і ДПАУ. Як відомо, раніше Нацбанк досить жорстко відстоював інтереси банків у дискусіях з податковою (хоча йому й не завжди вдавалося досягти поставленої мети), однак нове керівництво НБУ може бути куди лояльніше до ДПАУ та інших контролюючих органів, так що банки можуть опинитися під більш жорстким пресингом , ніж раніше.
Валютні очікування
"Вважаю, валютна та монетарна політика НБУ в першу чергу буде коригуватися на вимоги МВФ. Адже Україні буде значним чином потребуватиме його кредитів, принаймні, в 2011 р. Відповідно до цих вимог НБУ, швидше за все, повинен буде ретельно контролювати грошові агрегати і не допускати їх надмірного зростання. А також проводити лібералізацію валютного ринку та перехід до більш гнучкого курсоутворення ", - так коментує очікування від валютної політики нового голови Нацбанку начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank (Україна) Олександр Печерицин.
В цілому ж експерти не очікують істотних змін на валютному ринку з приходом Сергія Арбузова. "Стабільність курсу гривні збережеться: існує досить багато макроекономічних чинників, які підтримують стабільність гривні на сьогодні, і навряд чи НБУ зараз буде керувати валютою в ручному режимі. У цьому немає необхідності", - вважає Дмитро Зінков.
У той же час деякі учасники банківського ринку сподіваються на спрощення роботи на валютному ринку, так як саме штучне обмеження валютного ринку веде до зростання доларизації економіки України. "Чи потрібен справді вільний валютний ринок з валютними форвардами, з вільним перетіканням валюти з-за кордону і назад, більш гнучка політика НБУ щодо валютних пасивів банків", - озвучують свої прохання банкіри.
Кадрові очікування
Що ж до подальших кадрових ротацій в НБУ, то вони, на думку банкірів, неминучі. Так, за прогнозами деяких фінансистів, всі керівні працівники, і в тому числі керівники Нацбанку в регіонах, будуть замінені людьми з команди Віктора Януковича, що характерно для принципів формування вертикалі влади правлячої командою. Деякі експерти навіть готові називати конкретні імена. "Складно сказати, кого можуть запросити для роботи в НБУ з топ-менеджерів. Зрозуміло одне - у пріоритеті будуть вихідці з Донецької області. І якщо керуватися цим правилом, то можна очікувати серед заступників голови центробанку Ігоря Юшка, Костянтина Вайсмана і Костянтина Школяренка", - вважає експерт фінансового ринку Наталія Щербатюк.
Микола Добрянський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас