Поздоровлення політиків: Щастя, робота та перемога — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поздоровлення політиків: Щастя, робота та перемога

Казна та Політика
876
Кожен новий рік більшість українців зустрічає під дзвін келихів і привітання президента. Політично гарячий 2010-й ми проводили під перший такий виступ Віктора Януковича. А ось його головна суперниця знову повернулася до опозиційної риторики.
"Добрий вечір. Буду лаконічним"
Для тих, хто дивиться телевізор та більш-менш цікавиться політикою, однією з найбільш очікуваних прем'єр новорічної ночі могло стати дебютне привітання Віктора Януковича. Увага до такої телеподії не дивна: для нового глави держави перший такий виступ - це ще один крок на шляху президентської ініціації. І нехай він менше важливий, ніж перший указ або перший закордонний візит, але іміджевої важливості у нього не відняти.
Крім власне тексту президентської промови, найважливішими деталями, що привертають увагу, залишаються антураж, у якому вона була виголошена, і її тривалість. Обстановку виступу за бажання можна було сприйняти як спартанську. Про домашній затишок часів пізнього Леоніда Кучми (найбільше, мабуть, запам'яталось його поздоровлення з онуком і собакою) згадувати не довелося. Новий гарант вважав за краще привітати націю так, як це неодноразово робив його попередник - на свіжому повітрі. Причому "задник" для виступу обирали, швидше за все, дуже старанно. Вийшовши із будівлі Адміністрації президента, Віктор Федорович по червоній килимовій доріжці пройшов до трибуни, біля якої він мав оголосити святкове слово. Чим додатково підкреслив свій набутий у вже минулому році президентський статус, а заодно нагадав слова Ганни Герман про те, що поздоровлення може бути записано в одному з місць, "які особливо дорогі серцю президента".
Якою би спільною не виявилася схильність третього і четвертого президента до запису виступів на повітрі, за тривалістю виступів їх порівнювати складно. На відміну від Віктора Ющенка, Віктор Янукович був вельми лаконічним. Весь святковий ролик (із "пробіжкою" камери по президентським будівлям на Банковій на початку і відліком останніх секунд року і боєм годинника наприкінці) тривав три з половиною хвилини. А сам виступ - менше двох. Віктор Янукович був спокійний, стриманий (місцями його промові не вистачало чітко розставлених інтонаційних наголосів - того, в чому така сильна, наприклад, Юлія Тимошенко), "казок", за його власними словами, не розповідав, але пообіцяв, що все буде добре.
Обіцяним в АП позитивом глава держави почав ділитися з народом з самого початку промови. Першою фразою гаранта, наступною за привітанням, були слова: "Ми разом пережили непростий, але щасливий 2010 рік". У справедливості цієї тези для президентського оточення сумніватися не доводиться. Але чимала кількість українців, в тому числі - незадоволених рішеннями нової влади, може з таким твердженням не погодитися ... А президент, зазначивши, що у 2011 році Україна буде відзначати двадцяту річницю здобуття незалежності, швидко перейшов до головної частини виступу.
Головним завданням на наступний рік оголошено будівництво "міцного фундаменту всіх тих змін і перетворень, які ми разом задумали". Такий фундамент повинен знайти місце в житті всіх українців, адже ці "ми" вустами голови держави обіцяють "закласти в році, що приходить, основу благополуччя для кожної родини і кожної людини в Україні". Не давши слухачам схаменутися й задуматися про те, чим тоді будівельники "нової країни" займалися майже весь 2010-й, Віктор Янукович перейшов до ударної частини промови. Для початку він більш предметно (але неконкретно) описав прояви довгоочікуваного добробуту: гідне життя для громадян, щасливе дитинство ... Цікаво, що окремий і докладний акцент був зроблений на старшому поколінні. "(...) Наші батьки, старші друзі, які будували Незалежність, створювали багатства нашої країни, мають право на те, щоб осінь і зиму свого життя провести в атмосфері тепла, поваги, достатку". Беручи доу ваги ті дискусії, які породили плани провести пенсійну реформу, цей момент виступу виглядає показово. Не виключено, що найближчим часом основним агітаційним аргументом на підтримку спільної ініціативи влади і МВФ стане саме показова турбота не про майбутніх пенсіонерів, а про нинішніх. Що, із врахуванням жалюгідного стану бюджету Пенсійного фонду зараз і справді не позбавлене логіки - політичної в першу чергу.
Як вже згадувалося вище, анонсуючи майбутній добробут, глава держави наполіг на тому, що він "навіть у новорічну ніч не має права розповідати казку" (що прозвучало як вільна чи мимовільна шпилька на адресу Юлії Тимошенко, яка нинішньою владою і була визначена в головні "казкарки"). Замість цього Віктор Федорович чесно попередив: "Буде в нас багато роботи". Але, за його словами, є енергія, є віра в країну, надії на Божу допомогу, а значить, з усім цим "... Ми знову переможемо. І будемо щасливі" - мабуть, в тому випадку, якщо щастя непростого 2010-го здалося неповним ...
Парад оптимізмів
Загалом і в цілому оптимістичний, як і було обіцяно, виступ президента залишило після себе деякі питання. Так, наприклад, здивувала не стільки неконкретність обіцянок (цим страждає більшість політиків), скільки стриманість у змалюванні вчорашнього дня. В основному глави держави, вітаючи народ, не забували докладно розповісти про свої досягнення річного масштабу. Віктор Янукович цього робити не став. У світлі установки на "поділитися позитивом" це виглядає дещо підозріло. Але, з іншого боку, завдання ознайомлення зі звершеннями, можливо, було покладено на уряд.
Саме у привітанні Миколи Азарова успіхам нової влади було приділено чимало уваги (і це з урахуванням того, що Микола Янович був приблизно так само небагатослівний). Правда, для початку дісталося на горіхи і владі попередній. "МИнув найважчий рік в історії нашої держави. Починався він з тривогою і надією. З тривогою, бо держава була на межі економічного краху, з надією, тому що на виборах народ змінив владу". Головне ж досягнення року глава уряду позначив у повній відповідності з генеральною лінією правлячої більшості: "І це (зміна влади, -" Подробності") повернулл в Україну політичну стабільність. А стабільність - це основа для вирішення складних, масштабних проблем нашої держави".
Досягнення брендової стабільності, на думку прем'єра, позитивно позначилося на всіх сферах життя: з фінансовими проблемами стало трохи легше, курс утримався, стартувало будівництво (від житла до дорожніх розв'язок), а весь світ "визнав, що Україні тепер - сумлінний, платоспроможний партнер ". Оптимізму голови КМУ, який, на відміну від президента вважає, що "фундамент для стійкого розвитку" вже закладено, можна тільки позаздрити. Тим більше що до багатьох його тез залишаються питання. Наприклад, коли йдеться про радісну констатацію: Ми повернули країні фінансову стабільність, підвищили зарплати, пенсії, виплатили всі борги ". З підвищенням соцвиплат не посперечаєшся, а ось пункти "стабільність" і "виплачені борги" мимоволі викликають сумніви. Причому, для того , щоб задуматися над справедливістю слів прем'єр-міністра, довго замислюватися необов'язково. Досить згадати, яким скрипом весь рік супроводжувалось, наприклад, повернення ПДВ або той факт, що закон про повернення пені на прострочені комунальні платежі народні депутати проголосували у зв'язці із дорученням Кабміну розібратися і доповісти з приводу заборгованості по заробітній платі ... Але "впевненості у майбутньому", схоже, на думку Миколи Азарова, ніщо заважати не повинно. Як і президент, глава уряду теж не забув про перемоги (у його випадку - над кризою, яка "ще не відступила") і про роботу. "Попереду багато роботи, а робота в правильно обраному напрямку завжди дає позитивні результати. ", - Зауважив Микола Янович у дусі виступу глави держави.
Про зусилля і перемоги під Новий рік згадало не лише керівництво держави, але і головна опозиціонерка країни. Всупереч деяким очікуванням, офіційне привітання Юлії Тимошенко (часи, коли виступи тоді прем'єра транслювалися телебаченням пішли в минуле) не просякнуте протестними настроями. Хоча, із урахуванням того, наскільки складними були для Юлії Володимирівни останні дні року, можна було б очікувати і більш різкого тексту.
Передсвяткове та теж нетривале послання екс-прем'єра по суті своїй є саме поздоровленням. У кількох абзацах Юлія Тимошенко експресивно побажала всіх можливих благ: від того, щоб "здійснилися найзаповітніші мрії і реалізувалися амбітні проекти" до "тільки світлих і надійних доріг", не минаючи, зрозуміло, "щастя Вам і Вашим сім'ям, рідним, близьким, дітям, коханим, батькам, всім-всім-всім ". Про непростий і для себе, і для опозиції, і для антипатиків нової влади в цілому рік фактично згадувати не стала, обмежившись констатацією того, що "Україну та український народ заслуговують кращої долі" і в наступному році "всім нам" неодмінно має пощастити . Також Юлія Володимирівна не оминула і модної нині переможної тематики. "Бажаю Вам перемог, які, я впевнена, обов'язково будуть", - ділилася побажаннями вона.
При цьому оптимізм, яким променіла опозиціонерка номер один, корінним чином відрізняється від установок того ж Миколи Азарова. І справді, особливими досягненнями, якими можна похвалитися, минулий рік для екс-прем'єра не запам'ятався. Тому її віра у світле майбутнє орієнтована не на "міцний фундамент", а на це саме світле майбутнє. "Вірю, що саме в той рік, коли нашій молодій державі, нашій Незалежності виповнюється 20 років, в цей ювілейний рік ми зробимо все, щоб покінчити з усім поганим, що нам не подобається, і, нарешті, почнемо будувати наш спільний дім, нашу спільну країну такою, як хочемо всі ми, а не випадкові люди при владі ", - знову ж таки, як і інші промовці, Юлія Тимошенко знайшла привід згадати про прийдешню роботу, не втративши при цьому можливість пройтися по своїм ідейним противникам ... Подібна злагодженість політичних діячів з різних таборів дійсно вселяє деякий оптимізм: як мінімум, рік, що наступив, навряд чи буде нудним. Особливо цікаво подивитися на те, як будуть здійснюватися обіцяні "роботи". Поки сильні світу цього обіцяють працювати самі, але чим обернеться їх ініціативність і кому доведеться стати цими загадковими "ми" - покаже новий 2011-й.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас