Українці почали менше цікавитись політикою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці почали менше цікавитись політикою

Казна та Політика
243
Перемогу на президентських виборах Віктора Януковича і переформатування ним влади і Конституції на догоду власним інтересам більшість політологів вважають головною внутрішньополітичною подією 2010 року в Україні. Її наслідками, на їхню думку, стало фактичне позбавлення опозиції можливості впливати на прийняття важливих рішень.
Крім того, вважають експерти, політики почали частіше діяти в інтересах великого капіталу на шкоду найбіднішим верствам і малому бізнесу.
У рейтингу демократії країн світу Democracy Index 2010 Україна посіла 67-е місце. Це означає, що порівняно із минулим роком країна опустилась у списку на 14 позицій. "Демократичні досягнення в результаті Помаранчевої революції зараз знаходяться під загрозою", - вважають автори дослідження. Вони зазначили, що і Україні зафіксований найбільший регрес демократії серед всіх країн Європи, і що в цьому рейтингу держава опинилася серед країн, де спостерігається найбільший занепад демократії: таких як Мадагаскар, Фіджі, Іран, Ефіопія, Єгипет і Гамбія.
Тим не менше, влада продовжує стверджувати, що завдяки їх зусиллям в Україні запанував порядок і відповідальність, а на зміну часам політичної нестабільності прийшла визначеність і конструктивна робота.
У новорічному поздоровленні народу Віктор Янукович визнав: "Я хотів би, щоб все було просто і швидко. Але навіть у новорічну ніч не маю права розповідати казку - скажу як є. Буде в нас багато роботи". І пообіцяв у 2011 році "закласти основу благополуччя для кожної родини і для кожної людини в Україні".
Cоціологи зафіксували стійку тенденцію до падіння рейтингу президента Віктора Януковича, хоча він і залишався наприкінці року найпопулярнішим політиком. Як свідчать дані передноворічного опитування Українського інституту соціальних досліджень імені Яременка та Центру "Соціальний моніторинг", президенту довіряють 44 відсотки опитаних. Негативно його діяльність оцінюють 52 відсотків українців.
Ці дані свідчать про спільне для сучасного українського суспільства зменшення довіри до всіх політиків, упевнений експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко. Саме втомою від політичних протистоянь він пояснив і мляву реакцію суспільства на арешти міністрів колишнього уряду Тимошенко і підготовку судового процесу над політичними опонентами нинішньої влади. На думку Матвієнка, ці арешти і суди не зможуть змінити і нинішні відносини влади з опозицією.
Слабкість опонентів Януковича обумовлена, на думку політолога, не тільки поведінкою влади, яка не хоче враховувати думку опонентів при вирішенні найважливіших питань, а й проблемами всередині самої опозиції, яка не змогла подолати внутрішні суперечності і об'єднатися.
Побиття опозиційних депутатів представниками правлячої більшості в парламенті, масові виклики на допити до прокуратури представників і лідерів опозиції не викликали ні багатолюдних акцій протесту, ні інших форм прояву обурення суспільства.
2010 запам'ятався українцями багатоденною вуличною акцією протесту підприємців проти прийняття Податкового кодексу, яка увійшла в новітню історії країни під назвою "Податковий Майдан". Але незадоволені не тільки підприємці. Згідно з опитуваннями соціологів, зараз тільки 11 відсотків респондентів позитивно оцінюють ситуацію у політичній та економічній сферах. Тих, хто оцінює її негативно - сімдесят відсотків.
Не зважаючи на досить позитивне сприйняття українцями виборів до місцевих рад, автори опитування громадської думки констатували, що формальний успіх на них Партії регіонів не став причиною зростання її популярності.
Ніби для підтвердження цих спостережень у порівняно спокійні передсвяткові дні з Одеси надійшло повідомлення про встановлення біля будівлі прокуратури прикрашеної колючим дротом ялинки із фотографіями заарештованих чиновників уряду Тимошенко і гаслом "З Новим роком суворого режиму, Україно!". Громадський активіст Андрій Юсов пояснив журналістам, що це стало реакцією на "перетворення прокуратури з органу захисту закону в інструмент реалізації політичних замовлень".
Голова Комітету "Рівність можливостей" Олександр Чекмишев впевнений, що в результаті посилення тиску на свободу слова і фактичного відновлення практики "темників" журналістика Україна стала в минулому році "більше путінською". Він зазначив, що відповідальність за це несуть і власники ЗМІ, котрі воліють не конфліктувати з владою, а підкоряються їй. 2011 пройде, за прогнозом експерта, "під знаком боротьби українських журналістів за свободу слова та утвердження професійних та етичних стандартів".
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас