Угорщина змінила Бельгію на посаді голови ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорщина змінила Бельгію на посаді голови ЄС

Казна та Політика
192
Минулого літа Бельгія розпочала головування у ЄС, так і не сформувавши у себе в країні після парламентських виборів в червні 2010 року новий уряд. Через глибокі розбіжності між фламандцями і валлонами Бельгія продовжувала жити без уряду аж до самого закінчення свого терміну головування у Євросоюзі. Фактично як країною, так і ЄС весь цей час керував уряд у старому складі. При цьому зі своїми посадовими зобов'язаннями він справлявся професійно.
Саме завдяки зусиллям бельгійців європейцям вдалось домовитися про створення загальноєвропейських органів фінансового нагляду і закласти основи механізмів із порятунку загальноєвропейської валюти. Окрім цього, розпочала роботу служба верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки, яка виконує у Євросоюзі роль міністерства закордонних справ.
Попри ці успіхи, глава МЗС Бельгії Стевен Ванакере, підводячи підсумки бельгійського головування, був далекий від ейфорії. "У Європейського Союзу ще багато проблем, зокрема відносно роботи служби верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки, а також Європейського економічного уряду, - сказав він. - Від того, чи поліпшить в цій сфері ЄС свою роботу, залежить його майбутнє, а також майбутнє кожної з країн, що входять до складу Євросоюзу".
Угорський колега Ванакере Янош Мартоні, чия країна в урочистій обстановці прийняла у Бельгії естафетну паличку, також тверезо оцінює ситуацію і передбачає, що курс угорського головування в основному буде продиктований кризою євро.
"Немає нічого важливішого за подолання кризи", - зазначив він у своєму виступі в Брюсселі. Угорщина і далі докладатиме зусиль зі створення так званого європейського економічного уряду, який повинен визначати і контролювати фінансову і економічну політику країн єврозони. Причому цікаво те, що сама Угорщина в єврозону не входить, а в її економіці в даний час спостерігаються серйозні проблеми.
У зв'язку з цим державний секретар Угорщини у справах ЄС Еніке Дьєрі говорить про посилення розчарування угорців у Євросоюзі. "Результати останніх соціологічних опитувань у нас не вселяють надії. З моменту вступу Угорщини до ЄС наші громадяни втратили минуле натхнення", - висловила Дьєрі своє занепокоєння. Проте вона сподівається, що, узявши кермо влади ЄС у свої руки, угорці, нарешті, відчують, що "європейський будинок" має до них пряме відношення.
Угорський уряд розуміє, що через економічну й фінансову кризи у Європі йому доведеться згорнути частину своїх проектів, запланованих раніше. Серед таких проектів - програми з енергетичної безпеки, "Східне партнерство" і зближення із балканськими країнами.
Але від одного проекту глава МЗС в Будапешті Мартоні відмовлятися не збирається. Йдеться про стратегічний план розвитку країн, що входять до Дунайського регіон. "Дунайська стратегія є дуже комплексним проектом і включає такі важливі питання, як охорону природи, розвиток транспортних доріг, інфраструктури і туризму, так і питання культури, історії, національній ідентичності, а також ідентичності Центральної Європи і всієї Європи в цілому", - підкреслив Януш Мартоні. На його думку, місія угорців в першому півріччі 2011 року полягає в тому, аби показати Європі, що вони, не дивлячись на своє периферійне географічне положення, знаходяться в самому центрі ЄС.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас