Путін: Початок 2011 р. пройде без газових і нафтових конфліктів з сусідами РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Початок 2011 р. пройде без газових і нафтових конфліктів з сусідами РФ

Енергетика
246
Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін чекає, що початок 2011 р. пройде без газових і нафтових конфліктів між РФ і сусідніми країнами. Такий прогноз він зробив у бесіді з журналістами, передає РБК.
"На сьогоднішній день є домовленості з усіма партнерами, є контракти, що діють, підписані і виконуються", - сказав він. Путін відзначив, що Росія багато в чому пішла назустріч своїм партнерам. "І це коштувало нам чималих грошей", - підкреслив він.
Відзначимо, 3 грудня ц.р. "Нафтогаз Україна" і "Газпром" домовилися про транзит 112 млрд куб. м газу на рік через українську територію до Європи протягом п'яти років, про що повідомляв міністр палива і енергетики України Юрій Бойко. "Два дні тому (1 грудня), коли були підписані документи щодо врегулювання боргів між "Нафтогазом Україна", RosUkrEnergo і "Газпромом", відбулося одночасне підписання документа, згідно з яким ми отримали більш впевнену позицію: на 5 років 112 млрд щорічно", - сказав Бойко.
За його словами, "Нафтогаз Україна" отримає 1,5 млрд дол. авансу за транзит, який буде повертати п'ять років. "Якщо обсяги транзиту будуть меншими, то аванс 1,5 млрд дол. буде повертатися довший термін, ніж 5 років", - пояснив міністр. "Це тільки на п'ять років, ми працюємо, щоб до 2028 р. і далі мати перспективи газотранспортної системи", - додав Бойко.
Раніше повідомлялося, що транзит газу через територію України за підсумками 2010 р. очікується на рівні 105 млрд куб. м за пропускної спроможності української ГТС у розмірі 142 млрд куб. м на рік. При цьому за підсумками року Україна планує отримати за послуги з транзиту російського газу близько 3 млрд дол.
Десятирічні (до 2019 р.) контракти на постачання і транзит газу були підписані Газпромом і "Нафтогазом України" 19 січня 2009 р. Контракт на постачання газу в Україну передбачає щоквартальну формульну зміну ціни.
Нагадаємо, що в 2008-2009 рр. між Росією і Україною розгорівся газовий конфлікт. Сторони не змогли домовитися про ціну постачань російського газу, а також транзит газу через територію Україну. У результаті конфлікту з 1 січня призупинилася подача газу для України і зменшилася для Європи. З 7 січня 2009 р. транзит російського газу через територію України був припинений повністю. Постачання поновилися тільки 20 січня 2009 р. Результатом конфлікту, на думку ряду експертів, став перехід на більш прозорі принципи роботи в торгівлі газом.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас