Суд відмовив Генпрокуратурі у поверненні ЗАлКа державі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд відмовив Генпрокуратурі у поверненні ЗАлКа державі

Казна та Політика
140
Господарський суд Києва відмовив Генеральній прокуратурі у задоволенні її позову, поданого на користь Фонду держмайна, про повернення у державну власність 68,01% акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" (ЗАлК) за невиконання інвестиційних зобов'язань.
Відповідне рішення суду від 27 грудня оприлюднене в середу в Єдиному державному реєстру судових рішень.
Цим рішенням суд відмінив заходи із забезпечення позову, затверджені 7 квітня цього року, зокрема про арешт пакету акцій ЗАлКа, що належить кіпрській компанії Velbay Holdings Limited, що входить до групи компаній "РусАл" (РФ).
Рішення господарського суду набуде чинності після завершення терміну подачі апеляційної скарги, якщо вона не буде подана, а інакше - після розгляду справи апеляційним господарським судом.
Як повідомлялося, держава намагається повернути проданий у 2001 році під час приватизації російському ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" контрольний пакет акцій ЗАлКа, який потім в березні 2006 року був перепроданий Velbay Holdings. У провину кіпрській компанії ставиться невиконання умови приватизації: рефінансування притягненого в 1995 році і гарантованого державою кредиту на будівництво виробництва алюмінієвої фольги у розмірі $76,45 млн.
Відповідач, у свою чергу, відкидає ці звинувачення, аргументуючи свою позицію тим, що вказане виробництво не увійшло до статутного капіталу підприємства, і на його базі в 2004 році Мінпромполітики створило держпідприємство "Завод алюмінієвої фольги". Окрім того відповідач вказує, що за рішенням суду від 2006 року зобов'язання "ЗАлК" за кредитною угодою припинені, що означає припинення їх і для Velbay Holdings.
Держава раніше вже намагалась повернути 68,01% акцій ЗАлКа, звинувативши покупця у невиконанні інвестиційних зобов'язань. Зокрема, в 2008 році Генпрокуратура вже подавала аналогічний позов у зв'язку з непогашенням кредиту в сумі більше $75 млн.
Тоді "РусАл" заявив, що вважає себе доброчесним покупцем 68,01% акцій підприємства і не має відношення до подій 2001 року, оскільки даний актив був переданий в "РусАл" в рамках операції із об'єднання у 2007 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас