НБУ вивчає можливість подальшої лібералізації фінансового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вивчає можливість подальшої лібералізації фінансового ринку

Казна та Політика
407
Національний банк України (НБУ) продовжує роботу із подальшої лібералізації фінансового ринку, повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик із посиланням на позицію глави центрального банку Сергія Арбузова.
"Глава Нацбанку - за лібералізацію ринку, зокрема валютного. Він вважає це питання дуже важливим. Глава НБУ і його заступники залишаються працювати у святковий період. На початку січня планується спеціальне засідання правління, на якому, серед іншого, буде розглянуто питання валютного кредитування", - сказав він.
Директор департаменту НБУ нагадав, що в 2011 році завершується дія антикризового законодавства, яким, зокрема, вводилася заборона на валютне кредитування.
"Буде розроблений оптимальний інструмент, який дасть можливість залучити такі довгострокові кредитні (валютні, - ред.) ресурси експортерам і тим, кому вони потрібні для роботи", - зазначив С.Круглик.
В той же час директор департаменту НБУ висловив думку, що попит на валютні кредити і пропозиція таких позик можуть бути невисокими.
"Населення знає, що комерційні банки перекладають ризики лише на нього (при валютному кредитуванні, - ред.). Населення не побіжить в банки за валютними кредитами, тому що люди усвідомлюють ризики, які потрібно покривати. По-друге, самі банки не кинуться роздавати валютні кредити, оскільки розуміють, що в певних випадках вони можуть мати неповернення від населення", - сказав він.
Однак, за його словами, НБУ має намір продовжити роз'яснювальну роботу із населенням про суть валютного кредитування і про властиві йому ризики. "Аби всі учасники кредитного договору розуміли - ризики є завжди. Від ризиків потрібно якось захищатись", - підкреслив директор департаменту.
С.Круглик також повідомив, що Нацбанк працює над механізмом, який дозволить забезпечити довгострокове гривневе кредитування економіки.
При цьому він зазначив, що подальша лібералізація фінансового ринку повинна супроводжуватись підвищенням рівня дисциплінованості його учасників. У зв'язку з цим С.Круглик підкреслив, що Нацбанк розраховує на затвердження парламентом законопроекту, спрямованого на підвищення захисту інтересів кредиторів.
Директор департаменту також нагадав, що НБУ вже робить кроки із лібералізації: 28 грудня набула чинності його постанова №544, якою передбачається введення нового валютного інструменту (операції з Нацбанком на умовах своп) і спрощення режиму роботи кореспондентських рахунків банків-нерезидентів у гривнях.
Крім того, за його словами, цією постановою розширені можливості банків із придбання валют, різних груп класифікатора НБУ для забезпечення потреб суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.
Відносно рішення про відміну постанови НБУ №462 С.Круглик зазначив, що такий крок не означає відміну заборони банкам на зміну значень курсу купівлі-продажу іноземної валюти протягом одного операційного дня: це питання регулюється постановою НБУ №502 від 12 грудня 2002 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас