Янукович ініціює повернення Києву 100% податку на доходи фізосіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович ініціює повернення Києву 100% податку на доходи фізосіб

Казна та Політика
675
Уряд України повинен внести до Верховної Ради проект поправок до Бюджетного кодексу про повернення Києву 100% податку на доходи фізичних осіб.
Відповідне доручення віддав прем'єрові Миколі Азарову президент України Віктор Янукович, говориться у повідомленні на сайті глави держави, опублікованому у вівторок.
Водночас Янукович підписав поправки до Бюджетного кодексу і закон, що враховує їх, про держбюджет, в якому за пропозицією уряду до загального фонду держбюджету вилучається 50% надходжень від сплачуваного у Києві податку на доходи фізичних осіб.
Як повідомлялося, на початку грудня цього року президент попередив першу спробу уряду поповнити держбюджет за рахунок столичного бюджету. Тоді він наклав вето на Податковий кодекс, відзначивши, що введення для Києва такого вилучення є необгрунтованим і не відповідає встановленим Бюджетним кодексом принципам справедливості і неупередженості, єдності бюджетної системи України. Янукович зазначав, що столичний статус Києва накладає додаткові зобов'язання, тоді як пропозиція уряду підриває фінансову основу місцевого самоврядування у місті.
Однак Кабмін повторно подав цю пропозицію в проекті держбюджету-2011. Вона викликала найбільші суперечки і протести опозиції під час розгляду закону, проте все ж закон було прийнято більшістю депутатів.
Під час прийняття держбюджету глава Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що питання вилучення у Києва половини податку на доходи фізичних осіб обговорювалося напередодні пізно увечері в Адміністрації президента і Кабінеті міністрів, і було вирішено зберегти пропозицію уряду, аби не переписувати бюджет.
Литвин повідомив про домовленість повернутися до цієї поправки за підсумками першого кварталу 2011 року. "Проблема існує, давайте до неї повернемося через три місяці. За інформацією уряду, є така погоджена позиція з керівництвом Києва. Президент також занепокоєний цією проблемою", - сказав тоді глава парламенту.
Пропозиція уряду про 50%-е вилучення податку на доходи фізичних осіб, за оцінками самого Кабміну, обійдеться місту в 6,77 млрд грн.
За даними Київської міської державної адміністрації, на податок на доходи фізичних осіб доводиться 70-80% всіх надходжень до міського бюджету.
За даними рейтингового агентства S&P на середину липня 2010 року, Києву в квітні 2011 році належить виплатити кредит Альфа-банку на 750 млн грн., в березні і червні 2011 року - кредити банку "Хрещатик" відповідно на 150 і 300 млн грн., а в липні - єврооблігації на $200 млн.
Крім того, місту необхідно обслуговувати інші кредити, у тому числі єврооблігації ще на $500 млн, випущені за ставкою від 8% до 8,625% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас