ФАС Росії не виключає "третьої хвилі" справ проти нафтових компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФАС Росії не виключає "третьої хвилі" справ проти нафтових компаній

Енергетика
260
Федеральна антимонопольна служба (ФАС) Росії не виключає "третьої хвилі" справ проти нафтових компаній. Про це повідомив журналістам глава ФАС Ігор Артем'єв, передає РБК.
Незважаючи на те, що тільки закінчилися справи щодо великих нафтових компаній, ціни на дизельне паливо і авіагас вийшли за всі мислимі межі, сказав він. "Ми не виключаємо збудження" третьої хвилі "справ проти тих нафтових компаній, які сьогодні завищують ціну на цьому ринку. Ми будемо їх (компанії) розглядати як рецидивістів", - заявив І. Артем'єв, відзначивши, що поки рано говорити про те, коли будуть винесені рішення і розіслані розпорядження.
У свою чергу заступник глави ФАС Анатолій Голомолзин сказав, що є ряд компаній, які створюють штучний дефіцит на ринку авіапалива. Як приклад він навів "Газпром нафта", яка знизила обсяг поставок аівакеросіна на 47%, і "Славнефть", яка управляється "Газпром нафтою" і ТНК-BP, що знизила поставки на 46%. "Ми вважаємо, що це серйозна проблема для внутрішнього ринку і це питання буде окремо розглядатися ФАС", - сказав він. Також А.Голомолзин зазначив, що неринкові дії нафтових компаній на ринку дизельного палива і авіагасу можуть вплинути на хід підготовки мирових угод з нафтовими компаніями.
Нагадаємо, в рамках так званої "другої хвилі" справ проти нафтовиків щодо зростання цін на нафтопродукти за період з жовтня 2008 р. по лютий 2009 р. ТНК-ВР була оштрафована на 4,2 млрд руб. (138,6 млн дол..), "Газпром нафта" - на 4,7 млрд руб. (155,1 млн дол.), "Роснефть" - на 5,28 млрд руб. (174,2 млн дол.), ЛУКОЙЛ - на 6,5 млрд руб. (214,5 млн дол.) Усі нафтові компанії оскаржили дії ФАС в суді.
"Перша хвиля" справ проти нафтовиків почалася восени 2008 р., коли антимонопольна служба звинуватила "Газпром нафта", НК "Роснефть", НК "ЛУКОЙЛ" і ТНК-ВР у встановленні влітку 2008 р. монопольно високих цін на бензин, дизпаливо, авіагас і мазут. "Газпром нафта" була оштрафована на 1,356 млрд руб., ТНК-ВР - на 1,112 млрд руб., "Роснефть" - на 1,508 млрд руб., ЛУКОЙЛ - на 1,443 млрд руб. Всі компанії оскаржили штрафи і попередні ним рішення і розпорядження ФАС в судах.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас