Профсоюзи пропонують почекати із підвищенням пенсійного віку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профсоюзи пропонують почекати із підвищенням пенсійного віку

Казна та Політика
485
Пропоновану урядом пенсійну реформу слід відхилити, принаймні до того часу, поки не будуть реалізовані кардинальні заходи щодо детінізації української економіки. Про це заявив голова Федерації профспілок працівників малого і середнього підприємництва України В'ячеслав Рой під час обговорення урядового проекту Закону України "Про заходи із законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" у Комітеті Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва, повідомили у прес-службі профспілки.
"Гроші на пенсії потрібно спочатку знайти у кардинальному зменшенні обсягів тіньової економіки, - вважає В.Рой. - Доки в Україні не знайдеться хоч би один поважний експерт, який наважиться сказати, що обсяг нашої тіньової економіки складає менше третини економіки офіційної (сьогодні експерти "дають" ніяк не менше 50%), доти жодна реформа, окрім тієї, яка безпосередньо "битиме" по тіньовій економіці і жорстко з нею зв'язаною корупцією, не має шансів на успіх".
На думку В.Роя, будь-яка реформа приречена на невдачу, якщо її не підтримує хоч би половина громадян країни.
"Соціологія говорить, що сьогодні більше 90% українців проти підвищення пенсійного віку. Тому переконати людей, що пропонований варіант пенсійної реформи - справедливий, владі буде дуже важко, практично неможливо, - сказав В.Рой. - А проводити реформу, яку мільйони вважатимуть несправедливою, сподіваючись здолати неминучий опір цих людей силовими методами, - дуже небезпечно".
В.Рой вважає некоректним виправдовувати необхідність підвищення пенсійного віку в Україні практикою європейських країн.
"Порівнювати Україну з Францією, де сьогодні підвищують пенсійний вік, некоректно, - сказав В.рой. - Спільна у нас лише демографічна ситуація. В той же час, величезна різниця у розмірі пенсій. Французькому Пенсійному фонду не вистачає грошей, аби платити високі європейські пенсії. Українському Пенсійному фонду не вистачає грошей, аби платити мізерні українські пенсії. Якби французи отримували українські пенсії, то Франція могла б не те що не підвищувати пенсійний вік для своїх громадян, а навіть різко його зменшити".
"Від уряду слід вимагати законопроектів, які істотно скорочували б обсяг тіньової економіки, збільшували надходження до Пенсійного фонду за рахунок "білих" зарплат. Тобто, спочатку ефективне реформування економіки, спочатку рішуча боротьба з корупцією, а вже потім розмова про можливе підвищення пенсійного віку. Без цього будь-яка спроба уряду подолати дефіцит Пенсійного фонду простим зменшенням кількості пенсіонерів зустріне дійсно масовий опір людей", - підсумував В.Рой.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас