Литва, Румунія та Польща стурбовані можливим введенням Україною мит на імпорт нафтопродуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва, Румунія та Польща стурбовані можливим введенням Україною мит на імпорт нафтопродуктів

Енергетика
362
Можливе введення Україною мит на імпорт нафтопродуктів суперечить зобов'язанням країни перед СОТ і порушує принципи добросовісної конкуренції. Про це повідомив торговельний представник Литви в Україні Кестутіс Масальскіс, коментуючи ініціативу Міністерства палива та енергетики і нафтопереробних заводів (НПЗ) України.
За його словами, у зв'язку з цим посольства Литви, Румунії і Польщі вже направили спільне звернення до прем'єр-міністра України Миколи Азарова. Представники вказаних країн, зокрема, зазначили, що введення подібного заходу негативно позначиться лише на виробниках з Євросоюзу, не зачіпаючи при цьому крупних імпортерів з СНД, що постачають сировину для українських НПЗ за нижчою, ніж у Європі, ціною. Тим самим, підкреслюється у зверненні, введення мита призведе до політики подвійних стандартів.
Крім цього, підкреслюється, що країни ЄС в даний час є єдиними постачальниками палива, яке відповідає нормам Євро-5, на український ринок. При цьому продукція такої якості українськими заводами не виробляється.
К.Масальскіс також підкреслив, що Литва має намір дочекатись офіційної відповіді на звернення, після чого прийматиме подальші дії.
Як повідомлялося, 23 листопада відбулось засідання експертно-аналітичної групи з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Кабінеті міністрів України, на якому була озвучена ініціатива про введення в країні мит на імпортні світлі нафтопродукти у розмірі EUR120/тонна. Великі мережі АЗС, які переважно імпортують нафтопродукти, негативно висловилися про можливість введення мит.
Заступник міністра палива та енергетики Ігор Кірюшин 6 грудня повідомив, що в даний час розглядається рівень мит менш EUR120/тонна. Проте вже через тиждень кілька ЗМІ опублікували датований 8 грудня лист міністра палива і енергетики Юрія Бойка Миколі Азарову, який підтримали більшість українських НПЗ, з пропозицією встановити мита на імпортні нафтопродукти, зокрема, на бензин, на рівні EUR130/тонна.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас