По "душу" нинішніх "корупціонерів" також прийдуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

По "душу" нинішніх "корупціонерів" також прийдуть

Кримінал
1089
За економічні злочини з політичних мотивів "- це реальне формулювання за яким чиновники та бізнесмени можуть потрапити за грати.
Як відомо, корупційні скандали є перманентним тлом для будь-яких виборчих кампаній. Однак, як правило, відразу ж після виборів ця тема відкладається в "довгий ящик" і чекає свого часу.
Показовою є історія, пов'язана із корупційним скандалом, пов'язаним з екс-канцлером ФРН Гельмутом Колем. Від політичних опонентів до нього часто виникали претензії щодо приватизації одного нафтопереробного заводу у Східній Німеччині. Скандал обговорювався доти, доки Хельмут Коль не залишив посаду канцлера. Ще п'ять років прокуратура щось там розслідувала, після чого справу тихо зам'яли.
А нинішня "антикорупційна" кампанія, котру розгорнули в Україні проти представників минулої влади, дає привід стверджувати: за "душами "нинішніх корупціонерів" прийдуть нескоро. Коли влада зміниться.
У більшості ж випадків за грати легше потрапити саме з політичних мотивів, ніж за економічні злочини. Хоча, в даному випадку, політика й економіка - переплітаються.
"Коментарі" вирішили згадати кілька корупційних скандалів з політичним присмаком, що відбулись за останні десять з малим років.
Американський вояж Павла Лазаренка
Історія "еміграції до в'язниці", як ще іноді називають американську епопею опального українського екс-прем'єра Павла Лазаренка, почалась ще у 1999 році. Тоді Лазаренко з паспортом громадянина Панами був затриманий в аеропорту Нью-Йорка. І хоча він звертався до американської влади з проханням надати йому політичний притулок, замість статусу біженця український політик потрапив до американської в'язниці. Де і перебуває останні 11 років.
До речі, за рейтингом найбільших корупціонерів світу, складеним у 2008 році Світовим банком за спільною програмою з ООН "Повернення вкрадених активів", Павло Лазаренко увійшов до числа десяти найбільшкорумпованих державних чиновників світу.
Михайло Ходорковський - головний подразник Кремля
Власника компанії ЮКОС Михайла Ходорковського називають жертвою режиму. У народі навіть з'явився термін - "ув'язнений за економічні злочини з політичних мотивів". До початку 2004 року він вважався найбагатшою людиною в Росії та одним із найбагатших людей у світі. Проте в тому ж році бізнес-ідилія закінчилася: разом зі своїми діловими партнерами (зокрема, Платоном Лебедєвим) Ходорковського звинуватили у здійсненні цілої низки економічних злочинів. Михайло Борисович отримав восьмирічний термін, а його компанію - розорили. Відтоді Ходорковського вважають головним подразником Кремля.
Мабуть тому, "справу ЮКОСа" знову реанімували, щоб продовжити термін "відсидки" Ходорковського ще на 14 років.
Правозахисники в Росії відзначають: або нинішній президент Дмитро Медведєв помилує опального бізнесмена, щоб показати Володимиру Путіну хто в домі господар, або Ходорковському доведеться пережити у в'язниці і Медведєва, і Путіна.
Президентів теж судять. На Тайвані
У 2006 році на Тайвані вибухнув скандал навколо тодішнього президента цієї острівної держави Чень Шуйбяня. Його звинувачували у серйозних корупційних махінаціях: розтраті державних коштів, відмиванні грошей та отриманні хабарів. Жителі країни вийшли на вулиці з вимогами відправити президента-корупціонера у відставку. Проте Чень Шуйбянь не пішов у відставку, продовжуючи керувати до 2008 року, коли програв президентську кампанію.
Лише після цього його змогли заарештувати. Спочатку скандальному політику "впаяли" довічний термін, але потім "зменшили" до 20 років.
Китайський "Ходорковський" Хуан Гуан'юй
Власник мережі роздрібної торгівлі електроприладів GOME, яка складалася з більш ніж 1,3 тисяч магазинів по всьому Китаю, Хуан Гуан'юй був не тільки найбагатшим, а й, мабуть, найвідомішим китайським олігархом. Стрімка кар'єра цієї людини стала символом КНР епохи реформ. Проте до певного часу.
Поки влада не вирішила, як стверджують експерти, задовольнити класову ненависть громадян. Хуан Гуан'юю інкримінували незаконні ринкові операції і хабарництво. Його засудили до 14 років ув'язнення, з якого він вийде на свободу без грошей, але з чистою совістю.
Дмитро Качура
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас