Аналітики пов'язують подорожчання акцій "Укрнафти" із чутками про продаж "Приватом" своєї частки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики пов'язують подорожчання акцій "Укрнафти" із чутками про продаж "Приватом" своєї частки

Фондовий ринок
806
Стрімке зростання акцій "Укрнафти" (Київ) багато в чому спровоковане чутками про продаж своєї частки в ній фінансово-промисловою групою "Приват", вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" учасники фондового ринку.
За словами керуючого директора інвесткомпанії "Драгон Капітал" Дмитра Тарабакіна, головною причиною значного зростання ціни акцій нафтокомпанії, швидше за все, стали чутки про намір групи "Приват" вийти з "Укрнафти" за ціною, значно вище ринкової.
"Тобто відбувся звичайний арбітраж: покупець вже встановив ціну, припустимо, 600 грн. за акцію, а ринкова ціна складала 300 грн. У результаті продавець простою скупкою паперів отримує дохід від різниці між 600 грн. і ціною придбання на ринку", - сказав він.
Глава аналітичного департаменту інвесткомпанії "БГ Капітал" Володимир Нестеренко, у свою чергу, говорить, що акції "Укрнафти" зростали не просто на чутках, а на активній скупці деякими учасниками ринку.
"Покупець або дуже квапився, або був зацікавлений у високій ринковій ціні - адже скупити акції з ринку можна було і з меншим впливом на ціну і, відповідно, меншими витратами", - зазначив експерт.
При цьому серед поширених на фондовому ринку гіпотез про причини такої скупки В.Нестеренко назвав цілеспрямоване підвищення котирувань для забезпечення привабливішої ціни продажу "Приватом" своєї частки в "Укрнафті" іншому власникові, а також вірогідність злиття цієї нафтокомпанії з "Укртатнафтою". В останньому випадку висока вартість акціонерного капіталу "Укрнафти" може допомогти "Привату" зберегти контроль над об'єднаною компанією, зазначив експерт.
Водночас Нестеренко вважає сумнівним першу з гіпотез з огляду на те, що скупка паперів була дуже відвертою.
"Подорожчання було спровоковане активною скупкою, а не зближенням ринкової і справедливої вартості, що робить поточну ціну поганим індикатором справедливої вартості компанії", - підсумував він.
Аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, окрім вказаних вище причин, також відзначив деякі фундаментальні чинники зростання. Зокрема, за його оцінками, підвищенню вартості паперів нафтокомпанії сприяв той факт, що з 2011 року стартова ціна української нафти на аукціонах визначатиметься за митною вартістю нафти марки Urals без врахування ПДВ, а також намір Нацкомісії з регулювання енергетики з 2011 року підвищити ціну продажу "Укрнафтою" газу власного видобутку.
Разом з тим, за оцінкою Іванішина, із врахуванням останніх законодавчих змін, що впливають на грошові потоки компанії, справедлива вартість "Укрнафти" складає 480 грн. за акцію.
За його словами, зростання вище цієї ціни є спекулятивною надбавкою, яка у будь-який момент може знівелювати або припиненням скупки акцій компанії, або виходом корпоративних новин, що прояснюють можливі причини зростання акцій.
Подобної оцінки відносно ціни акцій "Укрнафти" дотримується і Нестеренко.
"На даний момент наш цільовий рівень для акцій компанії складає $60 за шт. (478 грн.) з рекомендацією "тримати", проте якщо папери продовжать зростання, рекомендація, швидше за все, буде переглянута на "продавати", - сказав він.
За даними "Української біржі", ціна акцій "Укрнафти" з середини жовтня 2010 року зросла більше ніж удвічі і за станом на закриття ринку 27 грудня склала 584,5 грн. за шт., впавши протягом дня на 0,09%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас